Ο Μάριος Χριστοφίδης, με αφορμή την ανακοίνωση πρόσφατα της συμφωνίας Αυστραλίας – Ηνωμένου Βασιλείου – ΗΠΑ, θεωρεί πως η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία δικών της Ενόπλων Δυνάμεων.
Η συμφωνία Αυστραλίας – Ηνωμένου Βασιλείου – ΗΠΑ, AUKUS ( Australia – United Kingdom – United States of America) είναι το μεγαλύτερο μάθημα του αιώνα πως τα συμφέροντα είναι UBER ALLES (=υπεράνω όλων)!
Τα συμφέροντα είναι στρατιωτικά – οικονομικά – γεωπολιτικά ή συνδυασμός των δυο ή και των τριών. C’est la vie! Οι εξαιρετικές σχέσεις ΗΠΑ – Γαλλίας χρονολογούνται από το 1776 (245 χρόνια) και με το Άγαλμα της Ελευθερίας ως δώρο για την ανεξαρτησία από τη Μεγάλη Βρετανία και όμως «εν μια νυχτί» ξεχάστηκαν όλα. Η συμφωνία ($60 δισ.) Αυστραλίας – Γαλλίας για τα 12 υποβρύχια συμβατικής πρόωσης υπεγράφη το 2016 και η Αυστραλία την ακύρωσε μονομερώς.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ θα παραδώσουν τη πυρηνική τεχνολογία στην Αυστραλία για την 90% κατασκευή των υποβρυχίων στην Αδελαΐδα δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το ίδιο θα γινόταν με τη συμφωνία Γαλλίας – Αυστραλίας αλλά είχε μειωθεί στο 60%.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ως δικαιολογία ανέφερε ότι η τεχνολογία των ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ πιο προχωρημένη από της Γαλλίας. Το χειρότερο είναι ότι η Γαλλία και ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλη του ΝΑΤΟ και η Αυστραλία δεν είναι αλλά το συμφέρον νίκησε. Πολύ σωστά η Γαλλία ανακάλεσε τους πρέσβεις της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Είναι τώρα ευκαιρία για τον Μακρόν να προωθήσει την ιδέα του για στρατιωτική δύναμη της ΕΕ. Πότε οι δικοί μας θα καταλάβουν ότι τον κόσμο τον διοικούν τα συμφέροντα με βάση τον Θουκυδίδη και ότι ο διεθνής νόμος και πράσινα άλογα είναι μια απλή θεωρία για να ικανοποιούνται οι μικροί και οι αδύναμοι και ότι επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Μακάρι η ΕΕ να αντιδράσει και επιτέλους να αναγνωρίσει ότι η δημιουργία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού της ΕΕ για προστασία των κρατών– μελών είναι απολύτως αναγκαία οπόταν και η Κυπριακή Δημοκρατία θα επωφεληθεί αμυντικά και οικονομικά και έτσι δεν θα φοβάται τη Τουρκία η οποία θα έχει μελλοντικά (Ινσιαλλάχ) να κάμει με 27 χώρες και όχι μόνο με τη μικρή και αδύναμη Κύπρο. Η ελπίδα δεν πεθαίνει «ναι, αλλά Αη Γιώρκη βοήθα με τζιε σου τον πόδα σάλευε».