Του David Jeans

Ο Άντι Τζέισι θα αναλάβει το τιμόνι της Amazon.com Inc. του Τζεφ Μπέζος στις 5 Ιουνίου –  27 χρόνια μετά την ημέρα που ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος δημιούργησε τον κολοσσό τεχνολογίας και λιανικού εμπορίου.

Ο Τζέισι, ο οποίος επί του παρόντος είναι επικεφαλής του αναπτυσσόμενου βραχίονα cloud της Amazon, γνωστού και ως Amazon Web Services, θα αναλάβει τα ηνία μετά από ένα εξαιρετικό έτος για τον τεχνολογικό κολοσσό, κατά τη διάρκεια του οποίου κατέγραψε τεράστια κέρδη και προσέλαβε μισό εκατομμύριο υπαλλήλους. 

Την ίδια στιγμή, όμως, θα κληθεί να διαχειριστεί την αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου και τις αυξανόμενες εκκλήσεις των μετόχων να βελτιώσει την πολιτική ποικιλομορφίας της εταιρείας και τον αντίκτυπό της στα πολιτικά δικαιώματα, αλλά και να συνδράμει στην ενσωμάτωση και την ανάπτυξη του τομέα περιεχομένου ψυχαγωγίας, σε συνέχεια της ανακοίνωσης εξαγοράς του στούντιο MGM που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Amazon έναντι τιμήματος 8,45 δισ. δολαρίων.

“Ο Άντι είναι ιδιαίτερα γνωστός στην εταιρεία, και βρίσκεται στην Amazon σχεδόν όσο εγώ”, δήλωσε ο Μπέζος στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας όπου μετείχε ως CEO, την Τετάρτη. “Ο Άντι δεν θα επιτρέψει ποτέ να βαλτώσουμε”, τόνισε.

Ο Μπέζος επιχείρησε να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι η εταιρεία έχει λαμπρό μέλλον στα χέρια του νέου επικεφαλής και τους τόνισε ότι η Amazon θα συνεχίσει να καινοτομεί επιθετικά παρά το μέγεθός της, όπως στην περίπτωση των επενδύσεών της στον τομέα των αυτόνομων οχημάτων παράδοσης και στο πρόγραμμα παροχής δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών διαδικτύου. “Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι καμία από αυτές τις ιδέες δεν είναι διασφαλισμένο ότι θα λειτουργήσει”, τόνισε αλλά πρόσθεσε: “Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσεις τις μέσες αποδόσεις είναι να ρισκάρεις και πολλές από αυτές (τις ιδέες) δεν θα αποτύχουν”.

Ο Τζέισι δεν απευθύνθηκε στους μετόχους κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας.

Ο Μπέζος αναφέρθηκε επίσης στις ανησυχίες σχετικά με “τις απαντήσεις” της εταιρείας στον ανταγωνισμό και στους κανονιστικούς ελέγχους, καθώς μόλις την προηγούμενη ημέρα η Περιφέρεια της Κολούμπια κατέθεσε αγωγή σε βάρος της Amazon για παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, η οποία μάλιστα θεωρείται ότι είναι και η πρώτη έναντι της εταιρείας από κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ. Στην αγωγή της, η Περιφέρεια της Κολούμπια ισχυρίζεται ότι η Amazon εμπόδισε όσους πωλούν τα προϊόντα τους διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας της να χρεώνουν χαμηλότερες τιμές από αυτές της ευρύτερης αγοράς, διατηρώντας τις τιμές -αλλά και τα κέρδη της- σε υψηλά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, ο Μπέζος έφερε ως παράδειγμα το τμήμα cloud της Amazon, υπονοώντας ότι λειτουργεί σε έναν ανταγωνιστικό κλάδο όπου οι άλλοι “παίκτες” αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, όπως οι Twilio και Snowflake. “Αντιμετωπίζουμε έντονο ανταγωνισμό από εδραιωμένες εταιρείες σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιούμαστε”, τόνισε και πρόσθεσε: “Αναγνωρίζουμε ότι η επιτυχία επιφέρει έλεγχο και τον καλωσορίζουμε. Οι στόχοι μας συνάδουν με τον ανταγωνισμό, τις χαμηλές τιμές, την ευρεία επιλογή, την ευκολία και τη συνεχώς βελτιούμενη καινοτομία”.

Ο Μπέζος προέβη στα εν λόγω σχόλια την ώρα που η Amazon απέρριψε περισσότερες από 10 προτάσεις των μετόχων, μεταξύ αυτών και μίας που είχε στόχο να τον εμποδίσει να αναλάβει τη θέση του προέδρου στον τεχνολογικό κολοσσό, και αντ’ αυτού να αναλάβει τον ρόλο ανεξάρτητου διοικητικού στελέχους.

Μια άλλη πρόταση των μετόχων που συγκέντρωσε τα βλέμματα, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των μετόχων, καλούσε την εταιρεία να διεξάγει ανεξάρτητο έλεγχο σχετικά με την τήρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, όπως έκαναν το Facebook και η Airbnb. Παρότι δεν είναι ξεκάθαρη η στάση που κράτησαν οι θεσμικοί επενδυτές, όπως οι BlackRock, Fidelity και Vanguard, οι μέτοχοι που υπέβαλαν την πρόταση ελπίζουν ότι η μεγάλη υποστήριξη που έλαβε θα παρακινήσει την ηγεσία της Amazon να υιοθετήσει την πρόταση. Άλλες προτάσεις των μετόχων απαιτούσαν τη διεξαγωγή ελέγχων όσον αφορά το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου της εταιρείας και τον κίνδυνο πώλησής του σε κυβερνήσεις, αλλά και την διεξαγωγή μελέτης σχετικά με τη δέουσα επιμέλεια των πελατών της Amazon.

Τα στελέχη της Amazon προσπάθησαν επίσης να “απαντήσουν” στις απαιτήσεις των υπαλλήλων του τεχνολογικού κολοσσού, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους προσπάθησαν να συστήσουν συνδικάτο εργαζομένων, υπέβαλαν αγωγές επικαλούμενοι ότι υφίστανται διακρίσεις και εκδικητικές συμπεριφορές, ενώ κάλεσαν την ηγεσία της εταιρείας να ενισχύσει την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού της. 

Η Αλίσια Μπόλερ Ντέιβις, αντιπρόεδρος της Amazon αρμόδια για την εξυπηρέτηση πελατών παγκοσμίως, η οποία έγινε πέρυσι η πρώτη μαύρη γυναίκα μέλος του μικρού εκτελεστικού οργάνου της Amazon που είναι γνωστό ως S-Team, δήλωσε ότι η εταιρεία δεσμεύεται να γίνει ο καλύτερος και ασφαλέστερος εργοδότης στον πλανήτη.

“Παρότι μπορεί να είναι εύκολο για τους επικριτές να παρουσιάζουν μια εικόνα ενός ψυχρού εργοδότη και αρνητικών συνθηκών εργασίας, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική”, δήλωσε η Μπόλερ Ντέιβις στους μετόχους. “Πάνω απ’ όλα δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των υπαλλήλων και των πελατών μας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα στη γενική συνέλευση, ο οικονομικός διευθυντής Μπράιαν Τ. Ολσάβσκι δήλωσε ότι η Amazon προσέλαβε 500.000 νέους υπαλλήλους το 2020, με αποτέλεσμα το εργατικό δυναμικό της να ξεπερνά τα 1,3 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι η Amazon πραγματοποίησε πωλήσεις 386 δισ. δολαρίων, αυξημένες κατά 38% σε ετήσια βάση, που έλαβαν σημαντική ώθηση από την ηγετική θέση της εταιρείας στον τομέα του cloud computing, με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα να πραγματοποιεί έσοδα 45 δισ. δολαρίων.

Τέτοια θετικά μεγέθη, σε συνδυασμό με τις εξαγορές υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης αυτής της MGM ύψους 8,45 δισ. δολαρίων και της απόκτησης της Whole Foods έναντι 13,7 δισ. δολαρίων το 2017, αποτελούν απόδειξη της στρατηγικής της Amazon να επενδύει σημαντικά για την είσοδό της σε νέες αγορές και τομείς δραστηριότητας.

Ωστόσο, υπό την ηγεσία του Τζέισι, ο οποίος μετέτρεψε το τμήμα cloud της Amazon σε τεχνολογικό κολοσσό, η εταιρεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο έλεγχο από τις κυβερνητικές υπηρεσίες αλλά και το ενδεχόμενο εντονότερων ακτιβιστικών κινήσεων από τους υπαλλήλους της – θέματα που ο Μπέζος σε μεγάλο βαθμό απέφυγε για σχεδόν τρεις δεκαετίες. “Αν και δεν θα είναι εύκολο, εκτιμώ ότι ο Άντι θα δει επίσης ότι είναι ικανοποιητικό, και συχνά διασκεδαστικό”, τόνισε ο Μπέζος.

Πηγή: Forbes