Ο Χαράλαμπος Μερακλής θεωρεί πως απαιτείται εθνική ομοψυχία για την αξιοποίηση της Χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
Η πρόσφατη πανδημία Covid-19 έφερε στην επικαιρότητα δυο νέους άξονες ανάπτυξης που θα κινήσουν την παγκόσμια οικονομικά καθώς επίσης και τις εθνικές οικονομίες μέσω των προγραμμάτων στήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας και του ταχύτατου εμβολιασμού των πολιτών της κάθε χώρας.
Αυτοί οι δυο παγκόσμιοι στόχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και προσπαθούν να θέσουν ένα τέλος σ’ αυτή την ποικιλόμορφη κρίση που κτυπά την ανθρωπότητα που το τέλος της ακόμα δεν είναι ορατό.
Παρά το γεγονός πως κάθε κυβέρνηση της επηρεαζόμενης χώρας έκαμε σημαντικές οικονομικές παρεμβάσεις προς στήριξη των επιχειρήσεων και του λαού που επηρεάσθηκαν από αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση όπως και η δική μας που ανέτρεψε την πορεία της κυπριακής οικονομίας και τις ζωές των συμπατριωτών μας.
Η αναφερόμενη κρίση αύξησε το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και με την άρση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα διευκολύνει τα κράτη – μέλη ως προς τη διαχείριση της παρούσας κατάστασης και έκαστο εμπλεκόμενο κράτος θα μπορέσει να προβεί σε περαιτέρω κρατικές χρηματοδοτήσεις για να διασωθούν επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και ο κοινωνικός ιστός.
Πέρα αυτών θα υποβοηθήσει και στη σύσταση ενός δείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι θετικό και φιλικό προς την ορθή οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της κάθε χώρας όπως θα συμβεί στη δική μας χώρα. Αυτό τίθεται και ως προϋπόθεση από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο προτεινόμενος παραγωγικός μετασχηματισμός θα υποβοηθήσει τη χώρα μας να πραγματοποιήσει έργα που παρέμειναν νεκρά για δεκαετίες όπως και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, κράτος, πρόνοιας κ.λπ.).
Η πρόσφατη πανδημιακή κρίση μας υποχρεώνει να προβούμε εκτός των επιδιωκόμενων στόχων και σε μια σωστή ορθολογική ανάπτυξη και στις αναγκαίες ορθές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος μας για να ανταποκριθούμε στους όρους χρηματοδοτήσεις που προβάλλονται από την ΕΕ μακριά από τα εκάστοτε τερτίπια που προβάλλονται από κόμματα και από διάφορους επιχειρηματικούς κύκλους.
Η κερδοφορία, ρευστότητα, επενδύσεις, σχέσεις με το περιβάλλον και την κοινωνία όπως και η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και απασχόλησης θα πρέπει να επανεξετασθούν από την πλευρά των επιχειρηματιών και κοινωνίας γιατί θα καθορίσουν την αντοχή του επιχειρεί και την συνέπεια προς την ποιότητα και προσαρμοστικότητα που καθορίζονται στον ορίζοντα.
Πέρα των αναφερομένων, ως Πολιτεία (α) θα πρέπει να εκπονήσουμε ένα σχέδιο και προγραμματισμό για την εξόφληση των χρεών μας προς την ΕΕ, (β) τη λειτουργία ενός ταμείου για τη διαχείριση επερχόμενων κινδύνων, (γ) καθώς, επίσης, την εφαρμογή της πράσινης ανάπτυξης που βασίζεται στις αρχές της Αέναης Ανάπτυξης που είναι το νέο μοντέλο παραγωγής, κατανάλωσης και ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων.
Μπροστά σ’ αυτές τις προκλήσεις χρειαζόμαστε συναίνεση μακριά από διχασμό, ιδεοληψίες, στην προσκόλληση κοντόφθαλμων σκοπιμοτήτων που έβλαψαν διαχρονικά την Κύπρο μας.
Είναι καιρός να τεθεί τέλος στην σπατάλη δυνάμεων και στην μάχη των εντυπώσεων που μας οδηγούν στη διάπραξη σοβαρών λαθών και στη διχόνοια που δεν μας επέτρεψαν ποτέ να διαχειριστούμε ορθολογικά τα προβλήματα και το μέλλον του τόπου μας.