Ο Α. Γ. Κουφτερός γράφει πώς το κόμμα της Αριστεράς είναι το μοναδικό στην Κύπρο που τιμά τη νίκη κατά του χιτλεροφασισμού και θεωρεί ότι τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα «σιωπούν και απέχουν».

Το ΑΚΕΛ είναι το μοναδικό κόμμα που αντιπροσωπεύεται κάθε χρόνο με τον εκάστοτε ΓΓ του στην τελετή μνήμη των νεκρών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1945 – 9η Μαΐου). Καταθέτει και στεφάνι. Οι άλλοι πολιτικοί απόντες. 

Η πράξη αυτή υπενθυμίζει τη συμμετοχή του ΑΚΕΛ στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η οποία έλαβε χώρα την 16η Ιουνίου 1943 με την έκκληση συστράτευσης για κατάταξη στον αγγλικό στρατό (ήταν υπό αγγλική κατοχή η Κύπρος) και ενίσχυση των Συμμάχων ενάντια στη χιτλερική Γερμανία.

Η κατάσταση είχε αρχίσει να αλλάζει σε βάρος των δυνάμεων του άξονα (Γερμανία – Ιταλία). Η ΕΣΣΔ άρχισε την αντεπίθεση. Στη Λιβύη τον Μάη 1943 τα στρατεύματα Γερμανίας – Ιταλίας ηττήθηκαν και παραδόθηκαν (Βόρεια Αφρική). Ο πόλεμος είχε αρχίσει τον Σεπτέμβρη 1939 και χιλιάδες Κύπριοι προσέτρεξαν να καταταγούν στον αγγλικό στρατό. Ο πατέρας μου Γεώργιος Α.Κουφτερός ήταν ένας απ’ αυτούς που είχε τον αριθμό 18.301. Κατατάγηκε το 1941. Κάπου 50 κάτοικοι Κάμπου και Τσακκίστρας κατατάγηκαν τότε και υπηρέτησαν στη Βόρεια Αφρική, Ελλάδα και Ιταλία και αλλού.

Υπολογίζεται ότι 30.000 Κύπριοι είχαν καταταγεί συνολικά από το 1939 – 1945. Ας σημειωθεί ότι μετά τη λήξη του πολέμου η αγγλική κυβέρνηση δεν απέλυσε τους Κύπριους στρατευμένους παρά τη θέληση τους.

Είχε τα δικά της σχέδια. Σαν αντίδραση σ’ αυτά το ΑΚΕΛ, υποστήριξε «συνωμοτικά» τους στρατιώτες που αντιδρούσαν. Ήλθαν σε σύγκρουση με τον αγγλικό στρατό. Ο πατέρας μου συνελήφθη για  ένα γράμμα που κρατούσε και σχετιζόταν με αυτό το Κίνημα. Και επειδή το …κατάπιε, βασανίστηκε και κλείστηκε στην απομόνωση για μέρες. Άλλος, ο Τάκης Κυθραιώτης, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Άγγλους στρατιώτες το 1946. 

Καταλήγοντας, καλώ τα άλλα κόμματα (και όχι μόνον) να τιμούν τη νίκη κατά του χιτλεροφασισμού και όχι να σιωπούν και να απέχουν.