Ο Αντώνης Χατζηαντώνης, πρόσφυγας από την Κερύνεια, προτείνει μια διαφορετική λειτουργία της Βουλής, κοντά στα αρχαία αθηναϊκά πρότυπα.

Λίγους μήνες πριν το σκάνδαλο που γελοιοποίησε και εξέθεσε διεθνώς την χώρα μας, με το βίντεο του Al Jazeera, σε μια συνεδρίαση της Βουλής είχα ακούσει από τον τότε πρόεδρο της, κ. Δημήτρη Συλλούρη, το εξής: «Ψηφίσαμε και αυτά τα νομοσχέδια χωρίς να ξέρουμε τι ψηφίζουμε… Ως συνήθως, δηλαδή!». Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου! Αυτή η δήλωση, είτε του ξέφυγε, είτε όχι, δυστυχώς τα λέει όλα. Ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής όπως είναι σήμερα, ασφαλώς και δεν είναι και ο καλύτερος. Είδαμε και με την εκλογή προέδρου του Σώματος. Ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι συγκέντρωναν 27 ψήφους, εξελέγη η Αννίτα Δημητρίου με 25. Λόγω κόντρας μεταξύ Άντρου και Νικόλα, λένε κάποιοι. Γιατί εσύ κι όχι εγώ. Έκανα μία μικρή έρευνα, σχετικά με την Εκκλησία του Δήμου στην αρχαία Αθήνα. Ιδρύθηκε το 594 π.Χ. από τον Σόλωνα και δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι οι άνω των 20 ετών. Ήταν το ύψιστο σημείο, η ιδανικότερη μορφή έκφρασης και Δημοκρατίας. Μπορούσε ελεύθερα ο καθένας να πει τη γνώμη του. Δεν επηρεαζόταν από εταιρείες, βιομηχανικά συγκροτήματα, ή άλλα ντόπια και ξένα κέντρα εξουσίας. Εξέλεγε η συνέλευση αυτή, τους άρχοντες, στρατιωτικούς και πολιτικούς, αποφάσιζε για τους φόρους, αποφάσιζαν για το ποιος και πότε θα εξοριστεί και λοιπά.

 Προτείνω να δοκιμαστεί κάτι παρόμοιο και στο νησί μας. Να καταργηθεί το άδικο, αναχρονιστικό και επίσης αποτυχημένο, σύστημα της Βουλής. Δεν λέω να αποκλείονται από την, ας την πούμε, Εκκλησία του Δήμου της Κύπρου, οι μέτοικοι, οι γυναίκες και οι δούλοι. Όπως γινόταν στην αρχαία Αθήνα. (Δούλοι δεν υπάρχουν φυσικά, ή μήπως υπάρχουν;). Αυτό θα ήταν εντελώς άδικο. Θα μπορούσε να λειτουργεί ως εξής: Να γίνεται κατ’ έτος, μία οριζόντια επιλογή, 150 ατόμων, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, από όλα τα στρώματα της κοινωνίας της Κύπρου. Έτσι, δεν θα αποκλειόταν από το δικαίωμά του να πει ελεύθερα τη γνώμη του και ο φτωχός και ο μικρο-μεσαίος και ο πολύ πλούσιος. Δεν θα εξυπηρετούνταν, κάποια κέντρα που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Διάβαζα προχθές στο βιβλίο «Η συμμορία», του Μακαρίου Δρουσιώτη, μεταξύ άλλων, ότι ένας δικηγόρος από τη Λεμεσό, που έχει μεγάλο γραφείο, υποστήριζε, ότι αυτός κυβερνάει την Κύπρο! Αν μπορούσαμε, λοιπόν, να καθιερώσουμε το δίκαιο σύστημα της άμεσης Δημοκρατίας, 150 έντιμων, εναλλασσόμενων προσώπων, οι οποίοι θα υπηρετούν ως βουλευτές, χωρίς μεγάλη αμοιβή, όπως αυτοί οι υπερ-βολεμένοι, που έχουμε σήμερα, νομίζω αυτό θα ήταν πολύ δικαιότερο. Θα αποφεύγονταν τα παζαρέματα, οι διαπλοκές, η διαφθορά, το κομματικό «πάρε-δώσε». Σκεφτείτε το…