Ο Μάριος Χριστοφίδης θεωρεί πως η Κύπρος χρειάζεται να έχει έναν εθνικό αερομεταφορέα. 

Η Κύπρος ως το ένα νησί-κράτος της ΕΕ (το άλλο είναι η Μάλτα ) είναι  απομεμακρυσμένη από τις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες της ΕΕ χωρίς ατμοπλοϊκή σύνδεση και χωρίς εθνικό αερομεταφορέα. Η απουσία εθνικού αερομεταφορέα έγινε πολύ αισθητή τη περίοδο της Covid-19 όταν οι ξένες αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν να πετούν από και προς την Κύπρο. Η Κύπρος ως είναι γνωστό διέθετε δυο κρατικές αεροπορικές εταιρείες, τη Eurocypria  και την Cyprus Airways. Και οι δυο αυτές εταιρείες χρεοκόπησαν και τη πρώτη την έκλεισε ο Χριστόφιας και τη δεύτερη ο Αναστασιάδης. Τα ίδια θα πάθουν και οι ημικρατικοι οργανισμοί (κρατικοί νομικά) εάν συνεχίσουν τα κομματικά συμβούλια και η οικογενειοκρατία.

Η Cyprus Airways μπορούσε να σωθεί με αύξηση κεφαλαίου από πρόσκληση για μετοχές σε Κύπριους επενδύτες αλλά αξιωματούχοι ή αξιωματούχος της κυβέρνησης είχε οικονομικά συμφέροντα και διασυνδέσεις με άλλη ξένη εταιρεία που το κλείσιμο της Cyprus Airways θα την ευνοούσε πελατολογικά. Οι κύριοι λόγοι της χρεοκοπίας των Κυπριακών Αερογραμμών ήταν: Πρώτον, η κακοδιαχείριση και δεύτερον τα ανίκανα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια που μοναδικό συμφέρον ήταν η εξυπηρέτηση του κόμματος ως πηγή εργοδότησης των ημετέρων και βέβαια προσωπικά οικονομικά συμφέροντα και όχι τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της εταιρείας. Το προσωπικό τριπλασιάζετο ή τετραπλασιάζετο με ημετέρους και βέβαια και οι δαπάνες χωρίς ανάλογη αύξηση των αεροπλάνων, των πτήσεων, των επιβατών και άρα των εσόδων.

Οι εθνικοί αερομεταφορείς είναι αναγκαίοι και ωφελούν τις χώρες διότι συνεισφέρουν: α) Ως σημαντικό εθνικό σύμβολο, β) προβολή της χώρας διεθνώς, γ) τουριστική ανάπτυξη, δ) οικονομική ανάπτυξη, ε) πρόσβαση σε ξένες αγορές των επιχειρήσεων.

Για αυτούς τους λόγους, χώρες πολύ μικρότερες της Κύπρου και με πολύ μικρότερο αριθμό τουριστών συντηρούν εθνικό αερομεταφορέα. Παραδείγματα χωρών που διαθέτουν εθνικό-κρατικό αερομεταφορέα είναι: Ναούρου με πληθυσμό μόλις 10.000 κατοίκων, Φαρόε (53.000 κάτοικοι), Σεϋχέλλες (100.000 κάτοικοι), Κιριμπάτι (120.000 κάτοικοι), Βανουάτου (300.000 κάτοικοι), Μάλτα (450.000 κάτοικοι), Μακάο (650.000 κάτοικοι) κι άλλες 11 χώρες με πληθυσμό  από 690.000 έως 890.000 κατοίκους.

Σε ερώτηση πριν μέρες στην τηλεοπτική εκπομπή «Αιχμές» από τηλεθεατή προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων για το θέμα, αυτός απάντησε ότι η Κύπρος με μικρό πληθυσμό δεν μπορεί να συντηρήσει κρατικό αερομεταφορέα. Όμως τα ανωτέρω παραδείγματα τον διαψεύδουν. Ίσως να είναι τώρα η ευκαιρία να αναβιώσει η Eurocypria με συμμετοχή του κράτους στο κεφάλαιο και με πρόσκληση στο κοινό για μετοχές από Κύπριους επενδυτές που είναι μανιακοί ταξιδιώτες προς εξωτερικό που θα προτιμούσαν δίκη τους αεροπορική εταιρεία.

Υπάρχει και επιπρόσθετο κίνητρο διότι τώρα λειτουργεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κυπριακή εταιρεία συντήρησης αεροσκαφών επανδρωμένη με Κύπριους έμπειρους και προσοντούχους μηχανικούς διαφόρων τύπων αεροσκαφών.

Μια πρωτοβουλία από τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων, την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και άλλους και με τη βοήθεια της νέας Βουλής θα μπορούσε να   αναβιώσει η Eurocypria ή άλλη κυπριακή εταιρεία με οποιοδήποτε όνομα για να αποκτήσει η Κύπρος εθνικό αερομεταφορέα που τον έχει απόλυτη ανάγκη ως απομονωμένο νησί. Εάν υπάρχουν αντίθετες απόψεις με δυνατά επιχειρήματα ότι δεν θα πρέπει ή δεν μπορεί οικονομικά να επιβιώσει κυπριακή αεροπορική εταιρεία ή ότι τα ανωτέρω δεν ευσταθούν, ας μας το πουν σε αυτή τη στήλη.