Ο Μάριος Χριστοφίδης θέτει ερωτήματα στους αρμοδίους σχετικά με την πρόσφατη πυρκαγιά στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό που δυστυχώς στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας.
Μετά τη μεγάλη αυτή πυρκαγιά δημιουργήθηκαν ερωτήματα που καλούνται οι υπεύθυνοι (υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Επίτροπος Περιβάλλοντος, Διευθυντής Τμήματος Δασών, Διευθυντής Πυροσβεστικής) να απαντήσουν:
1. Πού βρίσκονται παρατηρητήρια Εντοπισμού Πυρκαγιών; Μήπως δεν είναι αρκετά και σωστά τοποθετημένα ή επαρκώς επανδρωμένα;
2. Ποιες ώρες εργάζονται την ημέρα οι παρατηρητές (εάν υπάρχουν τέτοιοι) κατά την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου;
3. Υπαρχουν αντιπυρικές ζώνες πέριξ των χωριών με μεγάλη βλάστηση;
4. Εάν υπάρχουν, κάθε ποτέ ελέγχονται και συντηρούνται αυτές οι ζώνες;
5. Γιατί δεν υπάρχουν αρκετά ιπτάμενα μέσα κατάσβεσης πυρκαγιών;
6. Γιατί από το 1960 δεν καταφέραμε να εκπαιδεύσουμε πιλότους ελικοπτέρων και στηριζόμαστε σε ξένους;
7. Γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί δασικοί δρόμοι εντός των δασών για εύκολη πρόσβαση των οχημάτων της Πυροσβεστικής;
8. Γιατί δεν υπάρχουν στα χώρια κρουνοί νερού για ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων;
9. Μήπως υπάρχουν σε διάφορα σημεία στα δάση τηλέφωνα (με διψήφιο εύκολο αριθμό) για καταγγελία πυρκαγιών; Εάν όχι, γιατί;. Τέτοιος εύκολος αριθμός θα μπορούσε να είναι π.χ. το 11 και για χρήση και από κινητά με απευθείας σύνδεση με την Πυροσβεστική και όχι το 112 που παίρνει χρόνο μέσω Αστυνομίας.
10. Υπάρχουν καλώδια με μόνωση στο δίκτυο της ΑΗΚ στις γραμμές που διασχίζουν δασικές περιοχές; Δεν θα έπρεπε οι πάσσαλοι της ΑΗΚ σε τέτοιες περιοχές να είναι από μπετόν διότι οι ξύλινοι πάσσαλοι εάν είναι και εμβαπτισμένοι με creosote είναι πολύ εύφλεκτοι; Στα τηλεφωνικά δίκτυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταλλικοί πάσσαλοι (steel poles) διότι σε τυχόν επαφή σύρματος με τον πάσσαλο δεν θα υπάρξουν σπινθήρες αφού τα τηλεφωνικά σύρματα δεν μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα.
11. Υπάρχουν πυροσβεστικός εξοπλισμός στα σχολεία και στα γραφεία των κοινοταρχών στα χωριά (προ πάντων στις ορεινές περιοχές ) και εκπαιδευμένο προσωπικό για να τον χειρίζεται;
12. Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις ιπτάμενων μέσων για εντοπισμό πυρκαγιών την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου ;
Και το τελευταίο ερώτημα είναι: Γιατί οι αρμόδιοι να μάθουν τώρα το 2021, αφού δεν έμαθαν από τα παθήματα του 2016;