Η γεωργία μπορεί να προστατεύει το περιβάλλον, σημειώνει ο Χαράλαμπος Μερακλής.

Οι πολλαπλές έρευνες που έγιναν στα καλλιεργήσιμα εδάφη αναδεικνύουν την καταστροφή που επέρχεται σ’ αυτά από τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη γεωργία, η οποία κατηγορείται για τη συνεισφορά της στις εκπομπές του υποδείξου αζώτου, μεθανίου και αερίων που τρέφουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση την κλιματική αλλαγή.

Όπως είναι γνωστό, το έδαφος που είναι ένα οικοσύστημα με τις δικές του ανεκτίμητες αξίας υπηρεσίες που προσφέρει διαμέσου των αγροτών, με την εντατική γεωργία ξεφεύγει από το φιλικό περιβάλλον προς τους ανθρώπους λόγω του γεγονότος αυτό περιέχει τρεις φορές περισσότερο άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τέσσερεις φορές περισσότερο απ’ ότι περιέρχεται στη ζωντανή ύλη. 

Εντούτοις η επέκταση της γεωργίας μαζί με τη βελτιωμένη χρήση της γης και της προσθήκης οργανικού υλικού θα περιορίσουν τις ζημιές κατά 70% αφού τα πρώτα 30 εκατοστά του παγκόσμιου εδάφους περιέχουν διπλάσια ποσότητα άνθρακα απ’ ότι το σύνολο του ατμοσφαιρικού αέρα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Η πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) τονίζει τη συμβολή που μπορεί να έχει η γεωργία στην αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, αφού υιοθετηθούν από τους αγρότες φιλικές πρακτικές που θα αυξήσουν την βιοποικιλότητα των εδαφών που καλλιεργούν, αυξάνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών τους, βελτιώνοντας και την υγεία των εδαφών τους καθώς και εκείνη των πολιτών.

Η αναφερόμενη έκθεση εκθειάζει τα πιθανά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν σε παγκόσμιο επίπεδο και σε μεγάλη κλίμακα με τις μεθόδους της  βιώσιμης γεωργίας που θα ενισχύσουν την οργανική ύλη και την βιοποικιλότητα του εδάφους.  Σ’ αυτές περιλαμβάνονται η αγροδασοπονία, η αναγεννητική γεωργία που θα διαταράξει ελάχιστα την καλλιέργεια του εδάφους, καθώς, επίσης, με τη χρήση κοπριάς, οργανικών υλικών (φύλλα, άχυρο, φλοιοί δένδρων και της καλλιέργειας πολλών διαφορετικών ειδών).

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η απόδοση της καλλιέργειας καλαμποκιού, σιταριού, ρυζιού θα φθάσει στα 132 δισ. δολάρια, ενώ η αύξηση των αποθηκών οργανικού άνθρακα στα καλλιεργήσιμα εδάφη σε παγκόσμια θα αυξήσει κατά 37 δισ. κυβικά μέτρα, μειώνοντας τις ανάγκες για άρδευση κατά  4% παγκόσμια όπου θα εξοικονομηθούν 44 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση.

Η ετήσια αποθήκευση του οργανικού άνθρακα κατά 0,4% από τα καλλιεργήσιμα εδάφη. Η συνεισφορά της βιώσιμης γεωργίας θα συμβάλλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής που σύμφωνα με την έκθεση της IUCN θα εξοικονομηθούν γύρω στα 600 δισ. δολάρια τον χρόνο μέχρι το 2050.

Η συνεργασία αγροτών και περιβαλλοντολόγων θα συμβάλλει στην εξασφάλιση τροφής και νερού για όλους τους

ανθρώπους στη Γη για μακρά περίοδο.

Τα υγιή ζωντανά εδάφη αυξάνουν την ανθεκτικότητα παραγωγής τροφής ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όπου θα μπορέσει η πρόσβαση σε ασφαλή θρεπτική τροφή ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά θα πρέπει να στραφούμε στη βιώσιμη γεωργία και να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τη γεωργία όχι μόνο ως προς την παροχή τροφής, πρώτων υλών και ενέργειας.

Επίσης, θα πρέπει να επιβραβευθούν εκείνοι οι αγρότες που υιοθετούν τέτοιες μεθόδους προς όφελος της κοινωνίας.