Ο Προκόπης Γεωργίου, πρώην ανώτερος αστυνόμος, σχολιάζει τα θανατηφόρα δυστυχήματα και την αποτροπή τους μέσω αστυνόμευσης. 

Κατ’ αρχάς το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας διόρισε υποεπιτροπή για μελέτη και αξιολόγηση των θανατηφόρων δυστυχημάτων. Από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας οι αρμόδιοι απεφάνθησαν ότι βασική αιτία των τόσων δυστυχημάτων που επισυμβαίνουν στους δρόμους του τόπου μας είναι «ο ανθρώπινος παράγοντας». Τούτο είναι γνωστό σ’ όλους, γιατί είναι χιλιοειπωμένο και το αναμασούν οι αρμόδιοι όταν υπάρχει έξαρση των δυστυχημάτων.

Προσωπικά δεν διαφωνώ και πλειοδοτώ στα όσα εισηγούνται κατά καιρούς. Το έργο των αρμοδίων τότε μόνο θα είναι επιτυχές έστω και ένα θανατηφόρο ολιγότερο να έχουμε σ’ ένα χρόνο, πράγμα το οποίο δεν έχει επιτευχθεί δυστυχώς. Άρα ο μέχρι πρότινος στόχος τους απέτυχε. Φέτος οι αρμόδιοι έθεσαν ως στόχο τη μείωση των θανατηφόρων κατά 50% στο νέο πρόγραμμά τους. Κατά τη λαϊκή ρήση «Μιάλο (μεγάλο) βούκκο (μπουκιά) βάλε, μιάλο λό (λόγο) μεν πεις». Τούτο κι αν είναι διδακτικό. Τους εύχομαι ολόψυχα επιτυχία. Όμως θα επισημάνω για πολλοστή φορά ότι «η καλύτερη πρόληψη οποιασδήποτε μορφής εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των θανατηφόρων δυστυχημάτων, είναι η αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων». 

Ένας διακεκριμένος νομικός της Κύπρου σε μια διάλεξη της Αστυνομίας στη Λάρνακα, κάποτε, είπε. «Περάστε κύριοι στους πολίτες το μήνυμα ότι αν παρανομήσουν θα τιμωρηθούν». Εμπεδώστε τούτο στον καθένα και να είστε βέβαιοι ότι οι πλείστοι από εσάς θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Πολύ πρόσφατα αρμόδιο όργανο των Βρυξελλών σχολιάζοντας το τεράστιο πρόβλημα των θανατηφόρων δυστυχημάτων κάλεσε τα κράτη – μέλη, όπως εφαρμόσουν τον νόμο ως το πλέον αποτελεσματικό μέσο για αναχαίτιση των δυστυχημάτων. Τώρα μας τα ψάλλουν και οι ξένοι, τουλάχιστον ας εισακουσθούν αυτοί, μιας και αγνοούνται οι Κύπριοι. Καλώ τους αρμόδιους πέραν των όσων εισηγούνται να επικεντρωθούν στις βασικές τούτες αρχές και τότε τα αποτελέσματα θα φανούν γρήγορα.

Η επωδός για αύξηση των ποινών πρέπει κάπου, κάποτε να σταματήσει και να επικεντρωθούν οι αρμόδιοι στον πυρήνα των προληπτικών μέτρων που δεν είναι άλλες από όλα όσα εισηγούμαι στο σύντομο τούτο άρθρο μου.

Εύχομαι η αύξηση των ποινών σύντομα να έχει αποτελέσματα και όχι μετά σπό 2-3 χρόνια οι εθνοπατέρες της Βουλής να επανέλθουν για περαιτέρω αυξήσεις και είναι τότε που απομένει η καθιέρωση της θανατικής ποινής.

Ναι μεν η Αστυνομία εργάζεται με μειωμένο προσωπικό, όμως τα κενά μπορούν να καλυφθούν όταν στον αγώνα κατά των τροχαίων, των ναρκωτικών, εμπλακεί η ολότητα της Αστυνομίας εί δυνατόν. 

Καθημερινά από τα ΜΜΕ γίνονται ποικίλα σχόλια για τα τροχαία, χύνοντας δάκρυα για τον άδικο χαμό τόσων συνανθρώπων μας. Κάποιοι όμως μένουν ασυγκίνητοι. Για ακόμα μια φορά καλώ τους «αυστηρά φρουρούμενους» πολιτικούς μας, αν πράγματι νοιάζονται για τις ζωές των συνανθρώπων μας, αν εννοούν τα όσα λεν, να μειώσουν τις φρουρές τους κατά το ήμισυ τουλάχιστον και όσοι αστυνομικοί εξοικονομηθούν να ριχτούν στη μάχη κατά των θανατηφόρων δυστυχημάτων και των ναρκωτικών, τα οποία πλάκωσαν για καλά το νησί μας. Και να πάψουν οι κύριοι αυτοί να λεν ότι η ασφάλειά τους εξαρτάται από την κρίση της Αστυνομίας. Από ποιους κινδυνεύουν; Απλώς θέλουν δούλους για τις δουλειές τους, να πάρουν το σκυλάκι της κυρίας περίπατο, να κάνουν τα ψώνια τού σπιτιού και άλλα και άσε πού εξευτελίζεται ολόκληρο το αστυνομικό σώμα. Ευθύνονται και οι αστυνομικοί που δεν αντιδρούν. Πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για το λειτούργημα του αστυνομικού και όχι να γίνονται υπηρέτες.

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων τής νέας ηγεσίας της Αστυνομίας, την συγχαίρω και της εύχομαι επιτυχία στο έργο της και καλείται ο κάθε νομιμόφρονας πολίτης να της συμπαραστέκεται. Η εμπέδωση του νόμου και της τάξης δεν είναι αποκλειστικό έργο της Αστυνομίας, είναι ευθύνη και υποχρέωση του καθενός, ιδιαίτερα τούτες τις εποχές που ο Τούρκος καταπατά τα ιερά και τα όσιά μας.