Ο Χαράλαμπος Μερακλής γράφει για τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη στην ισορροπία της διεθνούς τάξης και ισχύος στον 21ο αιώνα.

Όπως υποστηρίζει ο ερευνητής στο European Stubut Think Tank, Γιώργος Βαρδής, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα γεωοικονομικό εργαλείο εκτός από την ασφάλεια επειδή ΗΠΑ και Κίνα κυριαρχούν της νέας τεχνολογίας και με αυτήν θα κυριαρχήσουν οικονομικά και πολιτικά σε όλο τον κόσμο.

Η τεχνητή νοημοσύνη που διαθέτουμε σήμερα είναι περιορισμένης λειτουργίας και στόχος των ερευνητών είναι η νέα τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει τους ανθρώπους σε κάθε γνωστική λειτουργία. Παρά τις βελτιώσεις της, αυτές θα έχουν τεχνητό και οικονομικό αντίκτυπο στα επόμενα χρόνια στον κλάδο μεταφορών, ιατρικής, στην καινοτομία προϊόντων και υπηρεσιών όπου θα αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Μέχρι το 2035 οι ρυθμοί ανάπτυξης θα διπλασιαστούν και το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 14% μέχρι το 2030 ενώ το 70% των εταιρειών θα υιοθετήσει έναν νέο τύπο τουλάχιστο τεχνητής νοημοσύνης ενώ παράλληλα θα επηρεάσει σημαντικά την εθνική και διεθνή ασφάλεια που ήδη έχει χρησιμοποιηθεί σε Ιράκ και Συρία.

Με αυτή την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι αναμενόμενο πως αυτή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία της διεθνούς τάξης και ισχύος στον 21ο αιώνα.

Ενώ ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην ισχύ είναι πολλαπλής σήμανσης, εντούτοις ελάχιστες χώρες έχουν αναπτύξει στρατηγικές για τη διαχείριση και ανάπτυξή της εκτός των ΗΠΑ και Κίνας που έχουν ηγετικό ρόλο σ’ αυτό τον τομέα, λόγω μιας σειράς εταιρειών (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, IBM, Baidu, Alibuta Ten cent, Xiaomi) οι οποίες αντιπροσωπεύουν 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακή αξία.

Αυτή η υψηλή ολιγωρία σ’ αυτό τον τομέα σύμφωνα με τον γκούρο επιστήμονα της πληροφορικής Kai-Fu bee απαιτούνται τα ακόλουθα: πληθώρα δεδομένων, επίμονη ιδιωτική πρωτοβουλία, υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και υποστηρικτικό πολιτικό περιβάλλον.

Η απουσία των αναφερομένων δεδομένων από τα κράτη, τα οδηγεί να γίνουν υποχείρια των δύο υπερδυνάμεων για την παροχή προς αυτά των απαραίτητων υλικών, λογισμικών και προγραμμάτων, όπου οι αναφερόμενες υπερδυνάμεις θα καρπωθούν τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Στον γραφικό κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι έντονα φανερή και θα έχει αντίκτυπο στη χαμηλόμισθη βιομηχανική εργασία.

Σύμφωνα με μελέτη του Ο.Ο.Σ.Α. το 40% των εργατών με δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 50% των εργατών θα αντιμετωπίσουν υψηλό κίνδυνο από την αυτοματοποίηση, οδηγώντας τις νεανικές κοινωνίες των αναπτυσσομένων χωρών σε αποσταθεροποίηση και υποχείριες των δύο υπερδυνάμεων με αποτέλεσμα να οδηγήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο σε κοινωνικοοικονομική κρίση.

Αυτή η κρίση θα οδηγήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες σε πακέτα συμφωνιών οικονομικής βοήθειας και παροχή φορολογικών διευκολύνσεων προς τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των αναπτυσσομένων κρατών με τις ορέξεις των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης και των κρατών που τις εκπροσωπούν, τα αδύναμα κράτη θα χάσουν τις ευκαιρίες πρόσβασης στη σύγχρονη τεχνολογία και στα πακέτα οικονομικής βοήθειας με αποτέλεσμα τις νέες κοινωνικοοικονομικές εκπτώσεις. 

Ήδη στις μέρες μας παρατηρείται ένας οξύς ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ στα εκπαιδευτικά συστήματα και στο σύστημα παροχής του δικτύου 5G που προκαλεί ρωγμές στην εθνική ασφάλεια των κρατών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Kevin Drum, οι γεωπολιτικές εξελίξεις του 19ου αιώνα οφείλονται στη Βιομηχανική Επανάσταση ενώ η νέα διεθνής τάξη του 21ου αιώνα θα διαμορφωθεί από την τεχνητή νοημοσύνη που θα καθορίσει και τον παγκόσμιο καταμερισμό ισχύς.

Γι’ αυτό και αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται στο δίλημμα παραμονής στον τεχνολογικό μεσαίωνα ή στην τεχνοαποικιοκρατία, εκτός εάν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες και προσβάσεις σ’ αυτήν.