Eξ αφορμής δημοσιεύματος στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, με τίτλο «Άγιος Ανδρέας: Tα έργα της συμφοράς», ο Δήμος Λευκωσίας επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:
1. Σε ένα δρόμο μήκους 465 μέτρων (οδός Γεωργίου Αναστασίου) υπάρχουν 4 οικίες στις οποίες εντοπίζεται υψομετρική διαφορά μεταξύ του πεζοδρομίου και των εισόδων τους. Τεχνικοί του δήμου είναι σε συνεννόηση με τους δημότες και πλην μίας περίπτωσης έχει ήδη συμφωνηθεί ο τρόπος προσαρμογής. Με έξοδα του δήμου επιδιορθώνονται επίσης τυχόν ζημιές σε περιτοιχίσματα ή κιγκλιδώματα.
2. Η τοποθέτηση πλακών όδευσης τυφλών καθορίζεται από τη Νομοθεσία η οποία δεν περιλαμβάνει τους δρόμους των συνοικιών. Δεν τοποθετούνται επίσης «διακοσμητικές πλάκες», όπως λανθασμένα αναφέρεται στο δημοσίευμα, αλλά πλάκες -βάσει συγκεκριμένων προτύπων- στις ράμπες για πρόσβαση στα πεζοδρόμια των ΑμεΑ.
3. Αντιλαμβανόμαστε ότι η προσπάθεια δημιουργίας πεζοδρομίων προκαλεί σε κάποιες περιπτώσεις την υποχρέωση αφαίρεσης δέντρων τα οποία φυτεύτηκαν καλοπροαίρετα μεν, αυθαίρετα δε. Στη συγκεκριμένη περιοχή, έγινε μεγάλη προσπάθεια να διατηρηθεί το πράσινο και αποκόπηκαν μόνο τα δέντρα που παρεμπόδιζαν τη διακίνηση των ΑμεΑ. Οι φοινικιές, για τις οποίες γίνεται λόγος στο δημοσίευμα, είναι φυτεμένες σε σημείο που δεν επιτρέπουν τη διακίνηση των ατόμων με αναπηρίες. Ο Δήμος Λευκωσίας επενδύει στο πράσινο, γι’ αυτό και προχώρησε με τη φύτευση 5.000 νέων ώριμων δέντρων στην πόλη.
4. Με στόχο να παταχθεί το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης πάνω σε πεζοδρόμια δημιουργήσαμε σε πολλούς δρόμους λωρίδα στάθμευσης με εξαιρετικά αποτελέσματα. Θεωρούμε σημαντική τη δημιουργία λωρίδων στάθμευσης, όπως και αγωγών ομβρίων υδάτων. Για να αντιμετωπιστούν οι πλημμύρες χρειάζεται δίκτυο αγωγών και όχι μεμονωμένοι αγωγοί. Η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετωπίζει συχνά πρόβλημα πλημμυρών.
5. Σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, το έργο βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει καθοριστεί αρχικά, με μόνη εξαίρεση την καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του COVID-19. Δεν αναμένεται επίσης η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του κόστους του έργου, όπως αυθαίρετα συμπεραίνει το ρεπορτάζ.
Όλα τα πιο πάνω θα μπορούσαν να είχαν διευκρινιστεί εάν η δημοσιογράφος απευθυνόταν στον δήμο και ελάμβανε απαντήσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Όπως φαίνεται μέσα από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το ρεπορτάζ, το έργο είναι υπό κατασκευή. Το γεγονός ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα στον δήμο να καταθέσει τις θέσεις του, παρέχοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις, προκαλεί αχρείαστη και αδικαιολόγητη αναστάτωση και σύγχυση. Η δε παρουσίαση των παραπόνων και ενστάσεων ως τετελεσμένου γεγονότος δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το σκοπό του συγκεκριμένου δημοσιεύματος. Ο Δήμος Λευκωσίας εμμένει στην κατασκευή δικτύου πεζοδρομίων στις γειτονιές της Λευκωσίας, περιλαμβανομένου του Αγίου Ανδρέα, το οποίο θα επιτρέπει σε όλους τους πολίτες, σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, σε παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας, να διακινούνται με ασφάλεια. Η δημιουργία σωστών πεζοδρομίων και οχετών ομβρίων υδάτων, για να μην πλημμυρίζει η πόλη με κάθε νεροποντή, είναι έργα αναγκαία που αναβαθμίζουν τη Λευκωσία και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Απάντηση από τη δημοσιογράφο Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου
Όντως δεν επικοινώνησα με τον δήμο γιατί ζω στη γειτονιά και έχω πλήρη εικόνα της κατάστασης. Η κατοικία μου, αν και βρίσκεται στις οδούς που έγιναν τα έργα, δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που έχουν πληγεί και δεν έχω κανένα προσωπικό συμφέρον από την παρουσίαση του θέματος.
Είναι τραγικό αν από όλα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, κάποια εκ των οποίων δεν μπορούν καν να επιδιορθωθούν, ο δήμος βλέπει προβλήματα μόνο σε 4 κατοικίες και μόνο στη Γεωργίου Αναστασίου. Τι γίνεται στην Ψυχάρη, στην Τάκη Σοφοκλέους, στην Παπαβερκίου; Οι κατοικίες που έχουν επηρεαστεί από την υψομετρική διαφορά που προέκυψε είναι πέραν των 20. Και γιατί προέκυψε η διαφορά; Είναι λάθος τα σχέδια, η επίβλεψη ή η εκτέλεση;
Σύμφωνα με ειδικούς μηχανικούς, στις περιπτώσεις ανακατασκευής δρόμων και πεζοδρομίων μέσα σε αστικές περιοχές ποτέ δεν διαφοροποιούνται τα υφιστάμενα υψόμετρα γιατί δημιουργούνται ακριβώς τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή Αγίου Ανδρέα. Αλλαγή υψομέτρων μπορεί να υπάρξει στις περιπτώσεις που η ροή των ομβρίων είναι επιφανειακή για τη δημιουργία κατάλληλων κλίσεων για τη ροή τους, κάτι που στην περίπτωση δεν ισχύει αφού η αποχέτευση των ομβρίων γίνεται με υπόγειους αγωγούς.
Όσον δε αφορά στις πλημμύρες, τις οποίες επικαλείται ο δήμος για να δικαιολογήσει τη χρησιμότητα των έργων, οι εν λόγω δρόμοι δεν αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους πρόβλημα.
Όσον δε αφορά στην ποιότητα των πεζοδρομίων και την κινητικότητα σε αυτά, άλλο στη θεωρία κι άλλο στην πραγματικότητα. Τα περπατώ κάθε μέρα και είμαι πρόθυμη να ξεναγήσω όποιον από τον δήμο θέλει να δει την κατάσταση ιδίοις όμμασι. Αν δε καθήσει σε αναπηρικό τροχοκάθισμα για να κάνουμε τη διαδρομή, θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και περιπετειώδης η πορεία.
Όσον αφορά στα δέντρα που ο δήμος υποστηρίζει πως φυτεύτηκαν αυθαίρετα, πολλά από αυτά βρίσκονταν εκεί 60-70 χρόνια όταν οι άνθρωποι φύτευαν δέντρα για να σκιάζουν τα σπίτια τους και τους δημόσιους χώρους. Κάποια δε από αυτά φυτεύτηκαν αργότερα με πρόγραμμα του δήμου, επί Λέλλου Δημητριάδη.
Θα μπορούσαν να λεχθούν πολλά ακόμα, αλλά θα κλείσουμε με αυτό: «Δεν αναμένεται, λέει ο δήμος, η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του κόστους του έργου, όπως αυθαίρετα συμπεραίνει το ρεπορτάζ». Δηλαδή ο δήμος θα αντικαταστήσει ηλεκτρικά κάγκελα, θα κάνει μονώσεις και θα βάψει περιτοιχίσματα, θα επενδύσει όσα ήταν επενδυμένα με πέτρες, θα κάνει ράμπες και θα τις επενδύσει με κεραμικά όπως ήταν, κι όλα αυτά -καθώς κι άλλα πολλά- δεν θα ανεβάσουν το κόστος του έργου; Είχε προβλεφθεί από την αρχή το μέγεθος της καταστροφής;
Οι φωτογραφίες που δείχνουν υψομετρικές διαφορές δεν είναι από τη Γεωργίου Αναστασίου. Τα είδε αυτά ο δήμος;