Αγαπήστε τα παιδιά για να τροφοδοτήσουμε με θετικό πρόσιμο το μέλλον της κοινωνικής οικογενειακής συνοχής συμβουλεύει ο Ανδρέας Δράκος.
Γονείς που εργάζονται. Γονείς που τρέχουν. Γονείς που μοχθούν και αγωνιούν. Γονείς που προσφέρουν. Αλλά και παιδιά που είναι μόνα, θλιμμένα και χωρίς αγάπη. Μα πώς θα έλεγε κανείς, διερωτώμενος προς τα πού οδεύει ο θεσμός της οικογένειας στην Κύπρο του 2020.
Όλοι μιλάμε για το καλύτερο που θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας και οι γηραιότεροι στα εγγόνια μας. Φροντίζουμε κατά συνέπεια να εξασφαλίζουμε στα αγγελούδια μας- παρά την κατ’ ομολογία υπαρκτή οικονομική δυσπραγία όλα εκείνα που ενδεχομένως εμείς δεν έχουμε και θα θέλαμε εκείνα να αποκτήσουν.
Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στα ουσιώδη και να προσφέρουμε όπου χρειάζεται την αγάπη, τη φροντίδα, την αγκαλιά μας. Αυτά τα χαρακτηριστικά διοχετεύουν ένα αίσθημα ασφάλειας, σιγουριάς και προστασίας. Είναι μια μορφή έκφρασης της αγάπης μας για έναν άνθρωπο. Μόνο έτσι μπορούμε να χαράξουμε ένα όμορφο κανάλι επικοινωνίας.
Όλοι οι γονείς θέλουμε ένα πράγμα για τα παιδιά μας: να είναι ευτυχισμένα! Το κάνουμε όμως σωστά; Γιατί οι γονείς κάνουν λάθος στην ανατροφή των παιδιών τους; Επειδή επιθυμούν να τους τα δώσουν όλα, θεωρώντας ότι αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη της αγάπης τους και επειδή πιστεύουν ότι αν πουν «όχι» ή βάλουν όρια στο παιδί, αυτό θα το δει ως τιμωρία και θα στεναχωρηθεί.
Φυσικά και είναι σημαντικό να κάνετε το παιδί σας να νιώθει μοναδικό, σπουδαίο και λατρεμένο! Αυτό όμως είναι διαφορετικό από το να του φέρεστε σαν να είναι μονάρχης, κάνοντάς του όλα τα χατίρια, υποκύπτοντας σε όλα του τα καπρίτσια χωρίς όρια. Τα παιδιά που μεγαλώνουν μόνο με «ναι», χωρίς «όχι» και χωρίς οριοθέτηση, τελικά γίνονται πολύ πιο αδύναμα από τα παιδιά που μεγάλωσαν σε οικογένειες που τους έβαζαν όρια και ζορίζονται γενικότερα στις σχέσεις τους και τη ζωή τους αργότερα.
Τα χρήματα είναι μέσο συναλλαγής και εργαλείο, αλλά δεν είναι αξεσουάρ και δεν αγοράζουν την ευτυχία! Όσο νωρίτερα το καταλάβει ένα παιδί, τόσο καλύτερα! Βοηθήστε το να καταλάβει τη σημασία της φιλίας, της υποστήριξης, του μοιράσματος, των ωραίων εμπειριών με τους φίλους του, αλλά μην το αφήσετε να θεοποιήσει το χρήμα και τα υλικά αγαθά.