Η αφόρητη δυσοσμία που αναδύει και οι μολυσματικές αναθυμιάσεις που εκπέμπει θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των περιοίκων.
Κυριάκος Π.
Η κοινοτάρχης του χωριού Πέρα Ορεινής, Θεοδοσία Μάου Παρτασή, με την οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες η στήλη, ήταν ενήμερη για το περιεχόμενο της επιστολής του αναγνώστη μας, διότι όπως μας είπε, αυτή φωτοτυπήθηκε και τοποθετήθηκε σε γραμματοκιβώτια της κοινότητας με τρόπο παράνομο, διότι αυτό έγινε σε περίοδο που υπάρχουν περιορισμοί στη διακίνηση και το άτομο που το έκανε αυτό, έχει παραβιάσει το σχετικό διάταγμα.
Όπως μας είπε στη συνέχεια, η ίδια επισκέφθηκε το σημείο στο οποίο αναφέρεται ο αναγνώστης μας, όχι μια φορά αλλά τρεις και αφού έκανε αυτοψία, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει «αφόρητη δυσοσμία και μολυσματικές αναθυμιάσεις που να θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των περιοίκων».
Σύμφωνα με τα όσα μας είπε στη συνέχεια, το θέμα αφορά δύο σπίτια που έχουν υψομετρική διαφορά και λόγω αυτού του γεγονότος, τα νερά της βροχής που μαζεύονταν στο σπίτι που βρίσκεται πιο ψηλά από το άλλο, κατέληγε στο σπίτι που βρίσκεται πιο χαμηλά και έτσι, δημιουργείτο πρόβλημα.
Για επίλυση του προβλήματος, τοποθετήθηκε σωλήνα σε νερόδρομο και έτσι, τα νερά από το πάνω σπίτι, διοχετεύονται μέσω αυτού στο δρόμο. «Μιλάμε κυρίως για νερά της βροχής και ελάχιστα άλλα νερά που χρησιμοποιούνται για καθαρισμό της αυλής του πάνω σπιτιού, χωρίς τη χρήση χημικών. Δεν μιλάμε για νερά αποχέτευσης» μας τόνισε.
Η τοποθέτηση σωλήνα όπως μας εξήγησε στη συνέχεια, δεν είναι έργο του Κοινοτικού Συμβουλίου αλλά το αποτέλεσμα διευθέτησης που έγινε μεταξύ των ιδιοκτητών των δύο σπιτιών, οι οποίοι κάλυψαν και τα σχετικά έξοδα.
Η σχετική διευθέτηση, καταγράφεται και στους τίτλους ιδιοκτησίας των δύο σπιτιών, ώστε να είναι νόμιμη. «Μιλάμε για μια πρόνοια που εφαρμόζεται ευρέως στους πυρήνες των κοινοτήτων όπου υπάρχουν παλιά σπίτια. Εκεί υπάρχουν σπίτια που κολλούν το ένα πάνω στο άλλο και ο μόνος τρόπος για επίλυση του προβλήματος της διοχέτευσης των νερών της βροχής, ήταν οι νερόδρομοι που διέρχονταν από το ένα σπίτι στο άλλο μέχρι να φτάσουν στον δρόμο. Κάποιοι νερόδρομοι σταδιακά αντικαταστάθηκαν με σωλήνα» μας εξήγησε.