«Μεθυσμένοι χωρίς ίχνος συνείδησης, τραυματισμένοι σε βαθμό που ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια. Κάθε μέρα ένας πόλεμος που αφήνει περισσότερους τραυματίες από ό,τι ένας πόλεμος. Το βιώνουμε κάθε βράδυ και δεν υπερβάλλω στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών». Η περιγραφή του εκπροσώπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας είναι ιδιαίτερα παραστατική. «Ατυχήματα με τετράτροχες, βουτιές από τις διαφημισμένες θαλασσινές σπηλιές. Μας φέρνουν καθημερινά τρεις με τέσσερις ασθενείς με σοβαρά κατάγματα σπονδύλων. Τα λέμε εδώ και χρόνια αλλά δεν αλλάζει τίποτα. Η κατάσταση είναι τρομακτική».

Η Επιτροπή Υγείας συζητούσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου με τους βουλευτές, μεταξύ άλλων, να αναφέρονται και στην υποστελέχωση που σύμφωνα με τους ίδιους παρατηρείται.

Στην επικίνδυνη, όπως την χαρακτήρισε, υποστελέχωση αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας.

Τα κρατικά νοσοκομεία και ειδικά τα ΤΑΕΠ «πληρώνουν τα λάθη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, τις αδυναμίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΓεΣΥ και του γεγονότος ότι ο ΟΑΥ δεν κατάφερε να εφαρμόσει σωστά τη νομοθεσία για τα εφημερεύοντα ιατρεία», είπε ο κ. Κούμας. Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρθηκαν από πλευράς ΟΚΥπΥ για τις προκηρύξεις των θέσεων για πρόσληψη γιατρών σε αρκετά έντονο ύφος είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Οργανισμού: «Να μην μας λέτε συνέχεια για προκηρύξεις. Αφού επικαλείστε τις προκηρύξεις, πάνω στη βάρδια να γράφετε δίπλα από το όνομα του ενός γιατρού, προκήρυξη για να βγάζει η προκήρυξη ως δεύτερος γιατρός τη βάρδια».

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «προσλαμβάνονται γιατροί που τελείωσαν μόνο την ιατρική σχολή. Τη στιγμή που στον υπόλοιπο κόσμο έχει αναγνωριστεί η ειδικότητα της επειγοντολογίας και αποτελεί προϋπόθεση για να εργάζεται ένας γιατρός σε ΤΑΕΠ.