Έντονες παρασκηνιακές πιέσεις και πολιτικές παρεμβάσεις για την άμεση έγκριση και δημοσίευση του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους τις τελευταίες ημέρες, ενώ το θέμα συζητείται σήμερα σε κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Σε ό,τι αφορά την εξέταση του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Ακάμα στην Επιτροπή για την Αξιολόγηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Σχέδια και Προγράμματα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), δεν θα συζητηθεί αύριο όπως είχε ανακοινωθεί από τις 31 Μαΐου 2022, από τη στιγμή που η Περιβαλλοντική Αρχή δεν έχει ακόμη εκδώσει την έκθεση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

Μπροστά σε όλα αυτά, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι βρίσκεται «σε άμεσο κίνδυνο η Χερσόνησος Ακάμα». Προσθέτει δε ότι το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο θα επιφέρει ιδιαίτερα σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τοπίο της Χερσονήσου Ακάμα.

Η ΟΠΟΚ αναφέρει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις «έντονες παρασκηνιακές πιέσεις που ασκούνται στα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες για αλλαγή των τοποθετήσεων τους, καθώς και τις απαράδεκτες πολιτικές παρεμβάσεις με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας και την άμεση έγκριση και δημοσίευση του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα». Θεωρεί, πέραν κάθε εύλογης αμφιβολίας και επιστημονικής επιφύλαξης, ότι αρκετές και σημαντικές προτεινόμενες πρόνοιες και πολεοδομικές ζώνες του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα θα επιφέρουν σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους στόχους διατήρησης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην τελική ευθεία για Σχέδιο Ακάμα – Οργιώδες παρασκήνιο

Ως εκ τούτου, σημειώνει ότι η Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης και η Γνωμάτευση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης για το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, η οποία αναμένεται να εκδοθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος, δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική, αξιολογώντας ορθά και κυρίως αναγνωρίζοντας τις σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα.

Η ΟΠΟΚ αναφέρει ότι το Πολεοδομικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, θα πρέπει να προβούν στην αναγκαία αναθεώρηση και ριζική τροποποίηση αρκετών και σημαντικών προτεινόμενων προνοιών και πολεοδομικών ζωνών του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μελέτης, το οποίο δεν είναι άλλο από το μοναδικό και αναλλοίωτο φυσικό περιβάλλον και τοπίο της Χερσονήσου Ακάμα.

Εισήγηση για κοινή υποβολή των Τοπικών Σχεδίων Ακάμα και Πέγειας σε Δέουσα Εκτίμηση

Η ΟΠΟΚ σημειώνει ότι, δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης για ριζική αναθεώρηση και τροποποίηση αρκετών και σημαντικών προτεινόμενων προνοιών και πολεοδομικών ζωνών του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, θα πρέπει να επιδιωχθεί και να διασφαλιστεί η ενιαία και ολοκληρωμένη αξιολόγηση των αθροιστικών επιπτώσεων από την τροποποίηση του πολεοδομικού καθεστώτος της Χερσονήσου Ακάμα. Επιβάλλεται, σημειώνει, η κοινή υποβολή των Τοπικών Σχεδίων Ακάμα και Πέγειας σε Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (Δέουσα Εκτίμηση) στους στόχους διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στην Χερσόνησο Ακάμα, λαμβάνοντας ουσιωδώς υπόψη τις αθροιστικές επιπτώσεις σε συνάρτηση με το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, για το οποίο εκδόθηκε ήδη Περιβαλλοντική Έγκριση.

Μόλις το 19% των ζωνών έχουν αναπτυχθεί

Με βάση τα στοιχεία, τα οποία υποβλήθηκαν από την Ομάδα Μελετητών και παρουσιάστηκαν στη συνεδρία της Ad-hoc Επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση που έγινε στις 19/5/2022 το ποσοστό (%) των υφιστάμενων Πολεοδομικών Ζωνών Οικιστικής Χρήσης στην περιοχή του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου είναι μόλις 17%, ενώ το ποσοστό (%) κορεσμού των υφιστάμενων Πολεοδομικών Ζωνών Τουριστικής Χρήσης είναι μόλις 19%. Με αυτά τα δεδομένα, οι επεκτάσεις των ήδη υφιστάμενων και ιδιαίτερα ο καθορισμός νέων Πολεοδομικών Ζωνών Ανάπτυξης μακριά από τον πυρήνα των τοπικών κοινοτήτων θα πρέπει να προβληματίσει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι συγκεκριμένες Πολεοδομικές Ζώνες Ανάπτυξης θα επιφέρουν σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και το μοναδικό τοπίο της Χερσονήσου Ακάμα.   

Αναιρεί τον εαυτό της η Υπηρεσία Θήρας, όχι το περιεχόμενο της επιστημονικής ανάλυσης της

Σε επιστολή της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, ημερομηνίας 2/6/2022, αναφέρεται ότι, κατόπιν συνάντησης του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας με τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, κατά την οποία έγινε επεξήγηση των τροποποιήσεων και αλλαγών που έγιναν από το αρχικό στο αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και ιδιαίτερα σε σχέση με το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς που ισχύει στην περιοχή, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση πρόσβασης στο αναθεωρημένο κείμενο του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, οι απόψεις της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας που εκφράστηκαν με την επιστολή ημερομηνίας 17/5/2022 δεν ισχύουν. 

Η ΟΠΟΚ θεωρεί ότι η επιστολή της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, ημερομηνίας 2/6/2022, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το περιεχόμενο της επιστημονικής ανάλυσης και τεκμηρίωσης, που περιλαμβάνεται στην επιστολή ημερομηνίας 17/5/2022 (π.χ. εντοπισμός, καταγραφή, ανάλυση, εκτίμηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων ανά είδος χαρακτηρισμού της περιοχής Natura 2000 Ζώνη Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα, ποσοτικοποίηση επηρεασμού ανά είδος χαρακτηρισμού όσον αφορά θέσεις φωλεοποίησης, καθώς και εκτάσεις και ποσοστά περιοχών διασποράς και τροφοληψίας, υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων αναθεώρησης προτεινόμενων προνοιών και πολεοδομικών ζωνών, κ.α.).