Ως «δεξαμενή» με περιορισμένη χωρητικότητα, που αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να ξεχειλίζει και πλημμυρίζει όλη τη χώρα, χαρακτήρισε την κατάσταση με το μεταναστευτικό ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, ο οποίος παρευρέθηκε στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για μελέτη του δημογραφικού προβλήματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαρακτηριστικά, παρομοίασε το πρόβλημα με μια δεξαμενή που έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα, όπως και η Κύπρος έχει μια συγκεκριμένη δυνατότητα για ενσωμάτωση νέου κόσμου, όπως είπε. Όταν περάσεις αυτό το όριο, ανέφερε, η δεξαμενή ξεχειλίζει. Πρώτα, όπως είπε, το νιώθει ο κόσμος που είναι κοντά στη «δεξαμενή» και σταδιακά πλημμυρίζει όλη την χώρα. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, πλέον διαπιστώνεται το πρόβλημα ακόμα και στις πιο ακριβές περιοχές των πόλεων. Σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος να τύχει διαχείρισης η κατάσταση είναι να μειωθούν οι αριθμοί.

Είπε ακόμα ότι ο κίνδυνος που τίθεται για το μεταναστευτικό αφορά πλέον και την ανανέωση του πληθυσμού. Σημείωσε ότι πέρυσι στην Κύπρο υπήρξαν 10.700 γεννήσεις όταν την ίδια περίοδο υπήρξαν 13.000 και πλέον αιτήσεις ασύλου. Παράλληλα είπε ότι το α’ εξάμηνο 2022, υπήρξαν 4250 γεννήσεις στην Κύπρο, όταν τη ίδια περίοδο υπήρξαν 12.000 αφίξεις. «Αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα», ανέφερε.

Η Υπηρεσία Ασύλου, πρόσθεσε, έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ για την επίσπευση των διαδικασιών αλλά έχει άλλες τόσες αφίξεις. Όπως είπε πέρυσι εξέτασε 16.000 αιτήσεις. Ωστόσο ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 31.315 αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και στο διοικητικό δικαστήριο διεθνούς προστασίας. Ανέφερε ακόμα ότι πέρυσι υπήρξαν 13.000 αρνητικές απαντήσεις και ρεκόρ επιστροφών, ωστόσο οι αφίξεις και οι νέες αιτήσεις ήταν πολλαπλάσιες των επιστροφών.

Ως μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου είπε ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι εισροές, να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να γίνουν περισσότερες συμφωνίες επιστροφών όσων οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί.

Εκτιμάται ότι από τις 30.000 μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, οι 13.000 ζουν στην Δημοκρατία και πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι επιστροφές στις χώρες προέλευσης ήταν 2.300 για το 2021 και 2.770 το α’ εξάμηνο του 2022.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι οι αιτήσεις εκτινάχθηκαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν η Τουρκία που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό άνοιξε την οδό των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής, που τους οδηγεί μέσω της γραμμής αντιπαράταξης στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού προέλθουν από την Κωνσταντινούπολη και την Τύμπου. Η κατάσταση ανέφερε έχει ξεφύγει από τότε με περίπου 100 άτομα την ημέρα να διέρχονται από την πράσινη γραμμή. Είπε επίσης ότι όσοι δεν μπορούν να έλθουν αεροπορικώς, έρχονται από την θάλασσα και καταλήγουν στον κόλπο της Μόρφου.

Ανέφερε ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2022 δόθηκε το καθεστώς προσφυγικής προστασίας σε 121 περιπτώσεις, αποδεικνύοντας ότι στην Κύπρο έρχονται κυρίως οικονομικοί μετανάστες.

Η Υφυπουργός Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, που παρέστη επίσης στην Επιτροπή ανέφερε ότι τα επιδόματα από τα δημόσια ταμεία ανέρχονται στα 40 εκ. ευρώ τον χρόνο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταβάλλει τις δαπάνες μόνο για υποδομές. Οι δαπάνες για ενοίκια, όπως είπε, φθάνουν στα 14,5 εκ. ευρώ το χρονο.

Ανέφερε ακόμα ότι γίνονται συνεχώς έλεγχοι για τους χώρους διαμονής των μεταναστών και για το ενδεχόμενο παράνομης εργασίας. Αν εντοπιστούν παρανομίες, όπως είπε, τότε αμέσως αποκόπτονται τα επιδόματα.

Απαντώντας σε καταγγελίες βουλευτών, η κα Ανθούση είπε ότι υπήρξαν πληροφορίες ότι μετανάστες είχαν κι άλλα εισοδήματα εκτός από τα επιδόματα.

ΚΥΠΕ