Σε μια περίοδο που η Αστυνομία μαστίζεται από έλλειψη προσωπικού με 600 κενές θέσεις και τις διαδικασίες πρόσληψης να μην προχωρούν τάχιστα, 300 σχεδόν αστυνομικοί είναι επιφορτισμένοι με φρούρηση πολιτικών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων, ξένων διπλωματών και του Προέδρου της Δημοκρατίας – Προεδρικού. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Αστυνομίας, αυτή τη στιγμή 77 αστυνομικοί έχουν αναλάβει τη φρούρηση των πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων. Σ’ αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα μέλη που φρουρούν ξένους πρέσβεις.

Αποκλειστικά για τη φρούρηση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων απασχολούνται 20 αστυνομικοί, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους 77 που προσέχουν πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους. Οι αστυνομικοί που φρουρούν πολιτικά πρόσωπα πληρώνονται από το κράτος, πλην των τεσσάρων αστυνομικών που διαθέτει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος καταβάλλει την αντιμισθία τους.

Όσον αφορά στην Προεδρική Φρουρά, αυτή τη στιγμή απασχολούνται 111 μέλη. Στους 111 περιλαμβάνονται οι αστυνομικοί της συνοδείας του Προέδρου Αναστασιάδη καθώς και αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με τη φρούρηση του Προεδρικού Μεγάρου, των σκοπιών και των εισόδων και εξόδων. 

Για τη φρούρηση των ξένων πρέσβεων και πρεσβειών, απασχολούνται 105 αστυνομικοί. Συνολικά 293 αστυνομικοί ασχολούνται με τη φρούρηση αξιωματούχων και προσωπικοτήτων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή διαθέτουν φρουρά, πλην του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, όπου υπάρχει ρύθμιση για απασχόληση οδηγού για το Κίνημα με την αντιμισθία να την καταβάλλει το κράτος. Φρουρά διαθέτουν επίσης όλοι οι υπουργοί (από δύο αστυνομικούς) ο Γενικός Εισαγγελέας, ενώ φρουρούνται τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης, καθώς και το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και η ΕΔΥ. 

Από ένα φρουρό διαθέτουν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Μάριος Καρογιάν, Δημήτρης Συλλούρης και Αδάμος Αδάμου, ενώ ένας αστυνομικός έχει παραχωρηθεί στην πρώην πρώτη κυρία Έρση Χριστόφια. Μειωμένη φρουρά διαθέτει και η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ενώ φρουρείται και το κτήριο της Βουλής.

Πέραν των αστυνομικών που είναι επιφορτισμένοι με καθήκοντα φρούρησης πολιτικών προσώπων και αξιωματούχων, αστυνομικοί διενεργούν και μηχανοκίνητες περιπολίες έξω από τις οικίες προσώπων που θεωρούνται αυξημένης επικινδυνότητας. 

Μείωση των φρουρών είχε επιτευχθεί τον Δεκέμβριο του 2020 επί υπουργίας Έμιλυς Γιολίτη, όπου από τους 97 αστυνομικούς που φρουρούσαν πολιτικούς και πρώην κρατικούς αξιωματούχους, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τη μείωσή τους κατά 21. Για την επίτευξη της μείωσης η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου της Αστυνομίας είχε προχωρήσει με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας σε αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης και έκρινε ότι δεν υπάρχει κανένας υπαρκτός κίνδυνος για κανέναν πολιτικό αρχηγό. Ωστόσο, λόγω του στάτους τους και τιμής ένεκεν αποφασίστηκε όπως τους διατεθεί φρουρά.

Σημειώνεται ότι για τους 77 αστυνομικούς φρουρούς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, καταβάλλεται αντιμισθία πάνω από ένα εκατομμύριο τον χρόνο. Η Αστυνομία καταβάλλει προσπάθειες για συμπλήρωση των κενών θέσεων, ωστόσο οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, ενώ όλες οι Αστυνομικές Διευθύνσεις παρουσιάζουν κενά, με αποτέλεσμα αυτό να αντανακλάται στην ελλιπή αστυνόμευση.