Είδος προς εξαφάνιση είναι για την πόλη της Λεμεσού η ενοικίαση προσιτής κατοικίας. Αυτή τη στιγμή η Λεμεσός κατέχει τα σκήπτρα της ακριβότερης πόλης της Κύπρου για διαβίωση, με τις τιμές ενοικίων να είναι σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες. Η αυξημένη ζήτηση αλλά και η μειωμένη διαθεσιμότητα είναι οι δύο σημαντικοί παράγοντες που κατατάσσουν την πόλη της Λεμεσού ως την ακριβότερη πόλη στα ακίνητα.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα ακίνητα στη Λεμεσό, εκτιμάται ότι δεν θα επιλυθεί σύντομα ενώ οι λύσεις που προσφέρονται αυτή τη στιγμή για επιλογή κατοικίας, είναι σε ορεινές κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού καθώς και σε άλλες επαρχίες. Το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο για νεαρά ζευγάρια, αφού η επιλογή για απόκτηση μόνιμης στέγης μοιάζει όνειρο απατηλό, εάν λάβει κανείς υπόψη και τις αυξήσεις που καταγράφονται στα οικοδομικά υλικά και στην ξυλεία.

Ο «Φ» επιχειρεί να σκιαγραφήσει την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στην πόλη αλλά και στις κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού. Αυτό που συμπεραίνεται, είναι πως οι διαθέσιμες κατοικίες και διαμερίσματα είναι είδος προς εξαφάνιση, ενώ κι αυτά που είναι ακόμη διαθέσιμα είναι για γερά πορτοφόλια, αφού οι τιμές τους καίνε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, μιλώντας στον «Φ» σημειώνει πως η διαθεσιμότητα διαμερισμάτων στη Λεμεσό είναι περιορισμένη, παρά την αυξημένη ζήτηση. Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως αρκετοί κτηματομεσίτες πλέον έχουν προχωρήσει στη δημιουργία λίστας αναμονής ενδιαφερομένων ενοικιαστών/αγοραστών για μια στέγη στην πόλη της Λεμεσού.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών εντοπίζεται στη Λεμεσό», σημειώνοντας πως η πόλη διαθέτει τις υψηλότερες τιμές ενοικίων από τις υπόλοιπες επαρχίες σε σύγκριση με ακίνητα ιδίας αξίας. Πρόσθεσε ακόμη πως αρκετοί ενδιαφερόμενοι ως λύση στο πρόβλημα που υπάρχει, επιλέγουν ακίνητα σε κοινότητες οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Ο κ. Κυναιγείρου πρόσθεσε ακόμη πως αυξήσεις στις τιμές ενοικίων και πωλήσεων καταγράφονται και στις υπόλοιπες επαρχίες. Το πρόβλημα όμως στη Λεμεσό είναι τόσο μεγάλο που υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που εργάζονται σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες και οι οποίοι επιλέγουν ακίνητα και εκτός επαρχίας καθώς δεν υπάρχει διαθεσιμότητα.

Οι τιμές για ενοικίαση σε κάθε επαρχία

Στη Λευκωσία για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου οι τιμές κυμαίνονται από €500-€600 ενώ στη Λεμεσό από €800-€900. Σε ό,τι αφορά τη Λάρνακα οι τιμές αγγίζουν τα €400-€500 ενώ η πιο οικονομική πόλη είναι η Πάφος, όπου τα ενοίκια για μονάρι είναι από €350-€450. Σε ό,τι αφορά ενοίκια για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στη Λευκωσία είναι στα €700-€800 ενώ στην πόλη της Λεμεσού τα ενοίκια εκτοξεύονται στο διπλάσιο. Συγκεκριμένα, για ένα δυάρι οι τιμές κυμαίνονται στα €1.300-€1.400 ενώ σε Λάρνακα και Πάφο στα €500-€600. Όσον αφορά τα ενοίκια για τριάρια, ο κ. Κυναιγείρου ανέφερε ότι στη Λευκωσία κυμαίνονται από €900-€1.000, στη Λεμεσό από €1.700-€1.800 και σε Λάρνακα και Πάφο στα €700-€800.

Ο κ. Κυναιγείρου ανέφερε πως το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών συστήνει στον κάθε ενδιαφερόμενο αγοραστή/ενοικιαστή να αποτείνεται στους εγγεγραμμένους κτηματομεσίτες για να του προτείνονται όσες επιλογές υπάρχουν, όπως επίσης και καλύτερες τιμές και όχι τιμές με τις οποίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη δημιουργία της πλατφόρμας ktimatomesites.com, στην οποία μετέχουν μόνο αδειούχοι κτηματομεσίτες. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα πόρταλ, σκοπός του οποίου είναι η καταπολέμηση της παράνομης κτηματομεσιτείας και η προστασία του πολίτη.

 

500 υποθέσεις παράνομης κτηματομεσιτείας στα Δικαστήρια

Το φαινόμενο της παράνομης κτηματομεσιτείας δεν είναι κάτι νέο, είπε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, σημειώνοντας ότι λόγω της κατάστασης και της μη διαθεσιμότητας έχει οξυνθεί και κάποιοι εκμεταλλεύονται τους ενδιαφερομένους αγοραστές/ενοικιαστές.

Για το 2021 όπως είπε, οδηγήθηκαν ενώπιον των Δικαστηρίων 500 υποθέσεις που αφορούν παράνομη κτηματομεσιτεία. Έκανε αναφορά σε περίπτωση δικηγορικού γραφείου το οποίο κατήγγειλε στο Συμβούλιο ότι πελάτης του έκανε αγορά ακινήτου από παράνομο κτηματομεσίτη ο οποίος του πώλησε κατοικία η οποία είχε αρκετά εμπράγματα βάρη, υποθήκες και μέμο.

Άλλη μια από τις πολλές περιπτώσεις εξαπάτησης αφορά πολίτη ο οποίος έδωσε προκαταβολή €35.000 για αγορά ακινήτου, το οποίο όμως δεν ανήκε στον υποτιθέμενο πωλητή αλλά σε άλλο πρόσωπο.

Ούτε σε ορεινές κοινότητες υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα

Η κατάσταση με τη διαθεσιμότητα ακινήτων στη Λεμεσό είναι πραγματικά δραματική και αυτό δεν το λέμε χάριν του λόγου, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν στον «Φ», άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το πρόβλημα.

Στον «Φ» μίλησε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού, Λευτέρης Περικλή ο οποίος μας επεσήμανε πως εδώ και αρκετό διάστημα έχει γίνει αναστροφή των πολιτών προς τις κοινότητες, ενώ καθοριστικό ρόλο φαίνεται να διαδραμάτισε η ακρίβεια, οι αυξημένες τιμές ενοικίων, καθώς και οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τη στεγαστική πολιτική στην υπαίθριο.

«Ζευγάρια και πολίτες αναζητούν στέγη σε κοινότητες που είναι σε κοντινή απόσταση από την πόλη. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις κοινότητες Απαισιάς, Άλασσας, Κορφής και ακόμη πιο ψηλά, όπως τον Λιμνάτη και την Τριμίκλινη», ανέφερε ο κ. Περικλή σημειώνοντας πως στα χωριά που είναι σε κοντινή απόσταση από την πόλη, διαμένουν πολίτες οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τις εν λόγω κοινότητες.

Ερωτηθείς εάν οι τιμές ενοικίων στις κοινότητες της Λεμεσού είναι σε καλύτερα επίπεδα από αυτές της πόλης, ο κ. Περικλή σημείωσε πως και στην επαρχία το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ραγδαίες αυξήσεις. Σημείωσε ωστόσο πως αυτές εξαρτιούνται από το είδος της κατοικίας, τη χρονολογία όπως και την απόσταση από την πόλη.

«Οι τιμές ενοικίων δεν έχουν μεγάλη διαφορά από τις τιμές στην πόλη της Λεμεσού», είπε και ο κ. Περικλή, και έφερε ως παράδειγμα ότι ένα σπίτι δύο υπνοδωματίων στην Απαισιά η τιμή μπορεί να φτάσει στα €1.000 ενώ ένα σπίτι νεόκτιστο, με περισσότερα υπνοδωμάτια και πισινά, η τιμή ενοικίασης του μπορεί να ξεπεράσει τις €2.000 τον μήνα.

Πλέον, όπως εξήγησε, και στην ύπαιθρο καταγράφεται το πρόβλημα της μη διαθεσιμότητας υποστατικών για πώληση ή ενοικίαση. «Όσες κατοικίες υπήρχαν διαθέσιμες έχουν ενοικιαστεί», είπε, φέρνοντας για παράδειγμα την κοινότητα Απαισιάς όπου δεν υπάρχει κανένα σπίτι που να είναι ακατοίκητο.

Πέραν από το μεγάλο ενδιαφέρον για ακίνητα στις ορεινές κοινότητες, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται και αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά γης. Μάλιστα και εκεί καταγράφεται ανοδική πορεία στις τιμές πώλησης καθώς μια σκάλα γης, η αξία της μπορεί να φτάσει ακόμη και τις €100.000!

Καταληκτικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού, Λευτέρης Περικλή, τόνισε πως θα υπήρχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον κυρίως από νέους και νεαρά ζευγάρια να διαμείνουν στις κοινότητες εάν το Κράτος βοηθούσε έμπρακτα και στήριζε τα χωριά με περισσότερες υποδομές, όπως σχολικές μονάδες και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ακούει κανείς;

Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, με τους νέους και νεαρά ζευγάρια να είναι εγκλωβισμένα στα πατρικά τους σπίτια ή να καταβάλλουν χιλιάδες ευρώ κάθε έτος σε ενοίκια, απλά και μόνο για έχουν μια στέγη για ύπνο! Πλέον ο κοσμάκης της μεσαίας τάξης και της εργατιάς έχει καταντήσει να εργάζεται μέχρι και 20 ώρες την ημέρα, απλά και μόνο για να καλύψει τα έξοδα διαβίωσής τους. Το θέμα της ακρίβειας αλλά και των τσουχτερών ενοικίων θα πρέπει να επιλυθεί σύντομα με διάφορες φόρμουλες που αν και έχουν εξαγγελθεί, παραμένουν ακόμη στα συρτάρια. Το φαινόμενο της αστεγίας διαφαίνεται από μακριά και θα είναι κρίμα να δούμε οικογένειες και μικρά παιδιά να διαμένουν σε αυτοκίνητα και τσαντίρια από όλη αυτή την κατάσταση!