Πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα νομοσχέδια, για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει το οικογενειακό δίκαιο.

 

Αυτό λέχθηκε την Τετάρτη, κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, να διαβεβαιώνει ότι σε τρεις εβδομάδες θα οδηγηθούν ενώπιων των βουλευτών τα αναθεωρημένα κείμενα.

 

Σημειώνεται πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν στον γάμο και το διαζύγιο, τις σχέσεις γονέων και τέκνων, ενώ εισάγεται και συγκεκριμένο πλαίσιο αναφορικά με το συναινετικό διαζύγιο.

 

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία με την ψήφιση των νομοσχεδίων μειώνεται η χρονική περίοδος, που πρέπει να μεσολαβήσει μεταξύ της γνωστοποίησης της πρόθεσης διαζυγίου στον Επίσκοπο και της καταχώρισης της αγωγής διαζυγίου από τους 3 μήνες στις 6 εβδομάδες, ενώ παραμένει η απλοποίηση της διαδικασίας παρέχοντας την επιλογή της ηλεκτρονικής καταχώρησης της γνωστοποίησης.

 

Σημειώνεται ότι ο νόμος αυτός εξαιρεί από την υποχρεωτική αυτή διαδικασία τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο επικαλούμενος λόγος διαζυγίου είναι η αφάνεια του συζύγου, η σοβαρή ψυχική νόσος του συζύγου, ενώ εισάγεται με το νομοσχέδιο η επιπλέον εξαίρεση, όταν ο επικαλούμενος λόγος είναι ο ισχυρός κλονισμός, λόγω βίας στην οικογένεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γάμος από τα 18 έτη και… συναινετικά διαζύγια

Κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρία η κ. Δράκου τόνισε ότι οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο εστιάζονται σε μια πιο παιδοκεντρική μεταρρύθμιση, με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού.

 

Επίσης, είπε πως οι αλλαγές στοχεύουν στην απλοποίηση των διαδικασιών, για να προσθέσει ότι οι όλες εισηγήσεις των εμπλεκομένων, που ακούστηκαν κατά την έναρξη των συζητήσεων, έχουν υιοθετηθεί στο σύνολό τους.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Στέφη Δράκου οι λόγοι διαζυγίου θα είναι οι ίδιοι για όλες τις θρησκευτικές ομάδες, εξηγώντας πως θα διαγραφούν από το Σύνταγμα οι λόγοι διαζυγίου, που αναφέρονται στο Σύνταγμα, μεταξύ των οποίων, είναι και οι λόγοι του Καταστατικού της Εκκλησίας ως ήταν και η εισήγηση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ορισμένων πολιτικών δυνάμεων.

 

Εξήγησε ότι «με την υιοθέτηση της εισήγησης αυτής, θα ισχύουν πλέον οι ίδιοι λόγοι διαζυγίου, οι οποίοι θα είναι συγκεντρωμένοι στον περί Γάμου Νόμο, για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα αν κάποιος ανήκει στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία ή αν έχει τελέσει θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο».

 

Εξάλλου, σημείωσε ότι εισάγεται πρόνοια, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο, μετά από αίτημα ενός διάδικου ή όποτε ανήλικος συμμετέχει στη διαδικασία, να διατάξει ακροαματική διαδικασία ή μέρος αυτής να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να διασφαλιστεί η ιδιωτική ζωή των διαδίκων και του παιδιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαζύγιο Πολιτείας – Εκκλησίας για τα… διαζύγια

Η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, μάλιστα, ότι έχει υιοθετηθεί εισήγηση που έχει υποβληθεί, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα μέσω της ιδίας αίτησης, για οποιαδήποτε οικογενειακή διαφορά, να ξεκινά η διαδικασία και για άλλες οικογενειακές διαφορές μεταξύ των ίδιων μερών, δηλαδή με την αίτηση διαζυγίου να ξεκινά και η διαδικασία της γονικής μέριμνας, διατροφής, καθώς και των περιουσιακών διαφορών.

 

Σε ό,τι αφορά στο συναινετικό διαζύγιο, η αρμόδιας Υπουργός ανέφερε ότι έχει εκφράσει διαφορετική άποψη η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στο κατά πόσο πρέπει να είναι υποχρεωτική η έκδοσης απόφασης, για θέματα επιμέλειας και επικοινωνίας με τα τέκνα, ταυτόχρονα με την έκδοση του διαζυγίου.