Το τεράστιο πρόβλημα της καθυστέρησης στην ένταξη καινοτόμων και άλλων θεραπειών στο Γενικό Σύστημα Υγείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, χωρίς ωστόσο οι προσπάθειες μέχρι αυτή τη στιγμή να έχουν αποδώσει ενώ μια νέα προσπάθεια αναμένεται ότι θα καταβληθεί κατά τη διάρκεια σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί για ακόμα μια φορά υπό τον υπουργό Υγείας, την ερχόμενη Δευτέρα. 

Την περασμένη Παρασκευή ο ΟΑΥ, παρουσίασε στους εκπροσώπους ή αντιπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, συγκεκριμένη «ενδιάμεση» όπως την χαρακτήρισε λύση. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, της ένταξης ενός φαρμάκου στο ΓεΣΥ προηγείται αξιολόγηση και ετοιμασία επικαιροποιημένου πρωτοκόλλου από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή Φαρμάκων και στη συνέχεια ακολουθεί διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της διαδικασίας από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Αποζημιώσεων Φαρμάκων, η οποία και καθορίζει την τελική τιμή για την εισαγωγή του σκευάσματος στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Προϊόντων του ΓεΣΥ. Για αυτό άλλωστε και παρατηρούνται αυτή τη στιγμή τεράστιες καθυστερήσεις στην ένταξη φαρμάκων στο Σύστημα. 

Με την πρότασή του ο ΟΑΥ, εισηγείται την ανακατανομή των διαδικασιών με στόχο την ταχύτερη ένταξη των φαρμάκων στο ΓεΣΥ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 228 φάρμακα έμειναν εκτός ΓεΣΥ

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στην επιστολή που ο Οργανισμός απέστειλε σε Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Ανάπτυξης και Έρευνας και Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου, οι καινοτόμες θεραπείες (αυτές που σήμερα χορηγούνται στους ασθενείς μέσω των διαδικασιών του υπουργείου Υγείας), θα εντάσσονται στο ΓεΣΥ αμέσως μετά τις διαδικασίες της ΣΕΦ (αξιολόγηση και επικαιροποίηση πρωτοκόλλου) ώστε να τίθενται πιο νωρίς στη διάθεση των ασθενών. Στη συνέχεια θα διεξάγεται και η διαπραγμάτευση με τις εμπλεκόμενες εταιρείες για την επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά την τελική τιμή αποζημίωσης και την οριστική ένταξη του σκευάσματος στον κατάλογο φαρμακευτικών προϊόντων του ΓεΣΥ. 

Η πρόταση προβλέπει επίσης ότι, αμέσως μετά την ετοιμασία του σχετικού πρωτοκόλλου, και πριν την ένταξη του σκευάσματος στο Σύστημα, ο ΟΑΥ θα καθορίζει (χωρίς διαπραγμάτευση), μια αρχική (προσωρινή) αποζημίωση. Θα ενημερώνει σχετικά τον εισαγωγέα/Αντιπρόσωπο και εάν αυτός δεν φέρει ένσταση, τότε το φάρμακο θα παραμένει στο ΓεΣΥ με το καθεστώς «ειδικής συμφωνίας» που θα έχει ισχύ για ένα χρόνο, ενώ ταυτόχρονα θα προωθούνται και οι διαδικασίες για τη διαπραγμάτευση μεταξύ του Οργανισμού και της φαρμακευτικής εταιρείας ώστε να καθοριστεί η τελική τιμή. 

Η διαπραγμάτευση θα γίνεται με τον τρόπο που και σήμερα διεξάγεται ενώ για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κάτοχος άδειας κυκλοφορίας του σκευάσματος δεν θα αποδέχεται την εφαρμογή ειδικής συμφωνίας, τότε η διαπραγμάτευση θα προηγείται της ένταξης, με ό,τι αυτό βεβαίως θα συνεπάγεται για την εισαγωγή του φαρμάκου στο Σύστημα. 

Στην εισαγωγή της επιστολής που απέστειλε στους εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ο ΟΑΥ παραθέτει και τις διαπιστώσεις της αρμόδιας Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποζημιώσεων Φαρμάκων για τα σημερινά δεδομένα και διαδικασίες, υποστηρίζοντας ότι επιβάλλεται να επιταχυνθεί η ένταξη καινοτόμων και άλλων θεραπειών στο ΓεΣΥ. 

«Η ΣΕΑΦ έχει προβεί σε αξιολόγηση του όγκου εργασίας που απαιτείται για την ένταξη των καινοτόμων θεραπειών στο ΓεΣΥ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή ενώπιόν της. Βάσει της αξιολόγησης για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης των θεραπειών αυτών με κατ’ ιδίαν συναντήσεις για κάθε σκεύασμα με κάθε κάτοχο άδειας κυκλοφορίας/προμηθευτή ξεχωριστά, απαιτείται με βάση την έως τώρα εμπειρία μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον των ασθενών αλλά ούτε και των εταιρειών. Παράλληλα υφίσταται η ανάγκη για ένταξη νέων θεραπειών που προφανώς θα επιμηκύνει διαρκώς το συγκεκριμένο χρονικό όριο». 

«Ο ΟΑΥ προτεραιοποιώντας τις ανάγκες των ασθενών», αναφέρεται στην επιστολή, «εισηγείται τη λύση αυτή προς άμβλυνση του προβλήματος που δημιουργείται με την αργή ολοκλήρωση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης». Ο Οργανισμός καταλήγει η επιστολή, «αναγνωρίζει ότι οι υπαναχωρήσεις στις οποίες προβαίνει με την εφαρμογή της ενδιάμεσης αυτής λύσης συνιστούν απόκλιση από τη φιλοσοφία διαπραγμάτευσης που ακολουθεί και ευελπιστεί να τη διορθώσει με τις άλλες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό συμφωνιών ελεγχόμενης εισόδου. Το όφελος που αναμένεται να έχει μεγάλη μερίδα ασθενών μέσω της διαδικασίας αυτής θα δράσει αντιρροπιστικά στην οποιαδήποτε απόκλιση». 

Η συγκεκριμένη πρόταση του ΟΑΥ, αναμένεται ότι θα συζητηθεί και την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο υπουργείο Υγείας. Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, τότε η πρόταση θα τεθεί σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση αν και τουλάχιστον μέχρι χθες δεν υπήρχαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Υπενθυμίζεται ότι ο διάλογος για την επίσπευση των διαδικασιών ένταξης των καινοτόμων και άλλων θεραπειών στο ΓεΣΥ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου ένα χρόνο, χωρίς όμως να έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα στην επίλυση του προβλήματος. 

Αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εκκρεμότητα η εισαγωγή 200 περίπου καινοτόμων και άλλων θεραπειών οι οποίες χορηγούνται στους ασθενείς μέσω των διαδικασιών της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας αφού ακόμα δεν κατέστη δυνατό να αξιολογηθούν και να περάσουν από τις διαδικασίες των δύο Επιτροπών του ΟΑΥ. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, αναμένεται ότι θα μελετηθεί και ο κατάλογος των 200 αυτών σκευασμάτων ώστε να δοθούν χρονοδιαγράμματα για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ. 

Μάλλον δεν συμφωνούν με τον ΟΑΥ εισαγωγείς και αντιπρόσωποι

Αν και επίσημα ΚΕΦΕΑ και ΣΦΕΚ δεν έχουν τοποθετηθεί επί της εισήγησης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον για τη συγκεκριμένη πρόταση δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία. Στο παρασκήνιο εκπρόσωποι και των δύο εμπλεκόμενων φορέων έχουν εκφράσει την άποψη ότι η προτεινόμενη λύση δεν θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των φαρμάκων στο ΓεΣΥ, αφού όπως υποστηρίζουν, η καθυστέρηση παρατηρείται περισσότερο στις διαδικασίες της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων (αξιολόγηση και επικαιροποίηση πρωτοκόλλου) και όχι σε αυτές της ΣΕΑΦ.

Διαφωνία φαίνεται να καταγράφεται και σε ό,τι αφορά τον καθορισμό αρχικής τιμής από τον ΟΑΥ χωρίς να προηγηθεί διαπραγμάτευση, αν και η φαρμακευτική βιομηχανία παρουσιάζεται έτοιμη να συναινέσει στην παραχώρηση κατ’ αρχήν οριζόντιων εκπτώσεων πριν την διαπραγμάτευση, αλλά αυτό, μόνο σε περίπτωση που η διαδικασίες αλλάξουν εντελώς και τα σκευάσματα εισάγονται στο ΓεΣΥ πριν καν την αξιολόγηση τους από τη ΣΕΦ στη βάση των διεθνών οδηγιών που τα συνοδεύουν και ορίζονται από τον κατασκευαστή. Σχετική πρόταση έχει τεθεί ενώπιον ΟΑΥ και υπουργείου Υγείας και από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου εδώ και αρκετούς μήνες χωρίς ωστόσο να έχει υιοθετηθεί. Ως εκ τούτου η σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη για τη λήψη αποφάσεων. Τονίζεται βεβαίως πως εάν ο ΟΑΥ αυτό κρίνει ορθό, έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην εφαρμογή της δικής του πρότασης, ανεξαρτήτως αντιδράσεων από πλευράς των υπόλοιπων εμπλεκομένων. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Βρέστε τη λύση

Το θέμα των καινοτόμων θεραπειών και της καθυστέρησης στην ένταξη τους στο ΓεΣΥ απασχολεί τους εμπλεκόμενους και κυρίως τους ασθενείς εδώ και ένα περίπου χρόνο. Αρκετές θεραπείες έχουν στο μεταξύ ενταχθεί στο Σύστημα, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία προωθούνται οι διαδικασίες είναι μάλλον απογοητευτική. Το χειρότερο είναι ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται πέραν των 200 θεραπειών μέχρι σήμερα και όπως είναι φυσικό με την πάροδο του χρόνου αυτός ο αριθμός θα μεγαλώνει καθώς η τεχνολογία και η επιστήμη σίγουρα δεν κινούνται με βάση τους κυπριακούς ρυθμούς. Εάν όλων η έγνοια είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών, τότε πρέπει να καταβάλουν το άπαν των δυνάμεων τους και να βρουν τις λύσεις που χρειάζεται. Στην τελική, εάν οι διαδικασίες πρέπει να αλλάξουν εξολοκλήρου να τις αλλάξουν ή εάν πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις για να επιτευχθεί συμφωνία, να συνεργαστούν.