Το νέο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργούν οι Σχολές Ανώτερης Εκπαίδευσης, παρουσίασε χθες ο υπουργός Παιδείας, επισημαίνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Νομική Υπηρεσία για την απαραίτητη νομοθετική επεξεργασία.

Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει διαδικασία για ίδρυση και λειτουργία Σχολών Ανώτερης Εκπαίδευσης, με εξέταση των σχετικών αιτήσεων από το Συμβούλιο Ανώτερης Εκπαίδευσης, το οποίο θεσπίζεται γι’ αυτό τον σκοπό.

Οι Σχολές θα εξετάζονται και θα εγκρίνονται για λειτουργία και παροχή είτε προγραμμάτων και κύκλων σπουδών σύντομης διάρκειας και αντίστοιχων διπλωμάτων ανώτερης εκπαίδευσης είτε, με αυξημένες απαιτήσεις, προγραμμάτων και τίτλων πτυχιακού επιπέδου, όπως ενδεχομένως και με τις ανάλογες επιπλέον προδιαγραφές και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Προνοείται, επίσης, η διάκριση των προγραμμάτων επαγγελματικών σπουδών από τα ακαδημαϊκής κατεύθυνσης προγράμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  88% των Κύπριων 20 -24 ετών με ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Αναφορικά με τη φοίτηση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι προβλέπονται με σαφήνεια τα προαπαιτούμενα σχετικά με την εγγραφή φοιτητών, η κατοχή προηγούμενων τίτλων και πιστοποιητικών σπουδών, αλλά και η επαρκής γνώση της γλώσσας διδασκαλίας κ.λπ.

Όπως εξήγησε ο κ. Προδρόμου, η νομοθεσία που ισχύει μέχρι σήμερα, χρονολογείται από το 1996 και εν πολλοίς δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, αφού είχε θεσπιστεί μέσα σε μια άλλη πραγματικότητα, με διαφορετικά δεδομένα. Ανέφερε ότι σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν περισσότεροι από 61.000 φοιτητές. Σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν, ο αριθμός των φοιτητών υξήθηκε κατά περισσότερο από 80%. Πρόκειται για φοιτητές από την Κύπρο και τις άλλες χώρες της Ε.Ε., αλλά και από τρίτες χώρες. Οι φοιτητές από την Κύπρο και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπερβαίνουν το 80%, ενώ σχεδόν 20% προέρχονται από τρίτες χώρες. Η μεγάλη πλειοψηφία, πέραν του 70%, είναι φοιτητές σε πανεπιστήμια.