Εγκρίνει ότι προλάβει η απερχόμενη κυβέρνηση, με τις αποφάσεις της ωστόσο, για τουλάχιστον τέσσερα σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν σοβαρά ζητήματα στον τομέα της Υγείας, να μην προεξοφλούν τη συνέχεια. Τα πάντα, θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και του νέου υπουργού Υγείας και αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι και τα τέσσερα αυτά νομοσχέδια έχουν περάσει από μεγάλες περιπέτειες τα τελευταία χρόνια εξαιτίας ενστάσεων και έντονων διαφωνιών, εύκολα διαπιστώνεται, ότι ο δρόμος για ψήφιση τους από τη Βουλή, δεν θα είναι καθόλου εύκολος.    

Στο παραπέντε της εκπνοής της θητείας του, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη το νομοσχέδιο που αφορά την δημιουργία του Θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή, ενώ όπως πληροφορούμαστε, το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων στην Κύπρο, βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και το υπουργείο Υγείας αισιοδοξεί ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στα χέρια του Μιχάλη Χατζηπαντέλα για να το θέσει και αυτό ενώπιον του Υπουργικού για έγκριση. 

Στον δρόμο για την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της απερχόμενης κυβέρνησης, βρίσκεται και το νομοσχέδιο που προνοεί τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών ασθενοφόρων, ενώ νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης έχει ήδη εγκριθεί και κατατεθεί στη Βουλή, με την τύχη του βεβαίως να είναι, επίσης, άγνωστη, καθώς ο νέος υπουργός Υγείας θα έχει το δικαίωμα απόσυρσης και επανεξέτασής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αξίζει να αναφερθεί, ότι τα τρία από τα τέσσερα νομοσχέδια, αυτά που αφορούν τις υπηρεσίες ασθενοφόρων, τη λειτουργία των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης, βρίσκονταν υπό συζήτηση εδώ και χρόνια, ενώ είχαν κατατεθεί και παλαιότερα στη Βουλή, αλλά η συζήτηση τους διακόπηκε εξαιτίας των διαφωνιών που είχαν καταγραφεί μεταξύ των εμπλεκομένων. 

Στην περίπτωση, μάλιστα, του νομοσχεδίου που αφορά την ίδρυση πανεπιστημιακών νοσοκομείων, δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι αυτή τη φορά, εάν τελικά καταλήξει και πάλι στη Βουλή, δεν θα προκύψουν εκ νέου έντονες αντιπαραθέσεις. Αυτό επειδή, αν και έχει διεξαχθεί η απαραίτητη διαδικασία διαβούλευσης, δεν είναι σίγουρο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν συμφωνήσει πλήρως με το περιεχόμενο του. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, η πρόθεση της κυβέρνησης για ένταξη ακαδημαϊκών γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συντεχνιών των γιατρών του δημοσίου, οι οποίες, όπως πληροφορούμαστε, ούτε και τώρα έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ασθενοφόρων, οι διαφωνίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ήταν επίσης έντονες και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ακόμα και να καταλήξει ως έχει στη Βουλή, η συζήτηση για το κατά πόσον τα ασθενοφόρα θα υπάγονται στον ΟΚΥπΥ ή σε μια ανεξάρτητη Αρχή, θα είναι πάρα πολύ έντονη. Και στην περίπτωση αυτή, το υπουργείο Υγείας έχει βεβαίως προχωρήσει στην απαραίτητη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά, όπως πληροφορούμαστε το επίμαχο ζήτημα μάλλον δεν έχει διευθετηθεί με τρόπο που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. 

Το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης, επίσης είχε κατατεθεί στη Βουλή και άρχισε η συζήτηση των προνοιών του. Λόγω διαφωνιών, ωστόσο, αλλά και κάποιων κενών που είχαν εντοπιστεί στις μεταβατικές του διατάξεις, το νομοσχέδιο επέστρεψε και πάλι στο υπουργείο Υγείας. Η διαβούλευση έγινε και το νέο κείμενο στάλθηκε στη Βουλή, αμέσως μετά το κλείσιμο της για τις προεδρικές εκλογές. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ανυπαρξία νόμου που να διέπει τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης, επηρεάζει ήδη τις υπηρεσίες αποκατάστασης που προσφέρονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, καθώς ο ΟΑΥ δεν μπορεί να συνάψει συμφωνίες με όλα τα κέντρα αποκατάστασης που λειτουργούν στην Κύπρο, αφού αυτά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες.   

Σχολιάζοντας στον «Φ» την προώθηση των νομοσχεδίων από την απερχόμενη κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, εξέφρασε την ικανοποίηση των οργανωμένων ασθενών, ωστόσο, επεσήμανε ότι «πιθανή επαναξιολόγηση τους από τη νέα κυβέρνηση, ενδεχομένως να οδηγήσει σε πισωγύρισμα. Ήδη γνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ενστάσεις και διαφωνίες, οι οποίες και θα φανούν στη Βουλή και σίγουρα θα κοστίσουν χρόνο μέχρι να καταλήξουν τα νομοσχέδια αυτά σε ψήφιση». 

Με το βλέμμα στραμμένο στον Συνήγορο οι ασθενείς

Σε ό,τι αφορά τον Συνήγορο του Ασθενή, υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είχε ετοιμαστεί κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας προχώρησε, χωρίς να ενημερώσει για τις τελικές του αποφάσεις, σε σημαντικές αλλαγές οι οποίες είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των οργανωμένων ασθενών, που υποστήριξαν ότι οι τροποποιήσεις αλλοίωναν και «ξεδόντιαζαν» τον θεσμό του Συνηγόρου του Ασθενή. Το θέμα, είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις κατά τη διάρκεια του 2022 με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων στο Προεδρικό, για να επανέλθει το νομοσχέδιο, στο μεγαλύτερο μέρος του, στην αρχική του μορφή. 

Είναι το μοναδικό από τα τέσσερα νομοσχέδια, που δεν έφθασε ποτέ στη Βουλή, αφού τα προηγούμενα χρόνια προέκυπταν συνεχώς ενστάσεις και διαφωνίες για το περιεχόμενο του. Η περιπέτειά του ήταν εξίσου μεγάλη με τα υπόλοιπα τρία νομοσχέδια και πρέπει να αναφερθεί ότι υπό κανονικές συνθήκες το Γραφείο του Συνηγόρου του Ασθενή θα λειτουργούσε πριν την έναρξη της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας τον Ιούνιο του 2019.

Η συνέχεια και για αυτό το νομοσχέδιο, δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρη, καθώς και στο παρελθόν κάποιοι υποστήριζαν ότι υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ του Συνηγόρου του Ασθενή και του επιτρόπου Εποπτείας για το ΓεΣΥ. Για αυτό το λόγο άλλωστε και το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές νομικές ενστάσεις, παράλληλα με την έγκριση του νομοσχεδίου για τον Συνήγορο του Ασθενή, προχώρησε την περασμένη Τετάρτη και σε έγκριση τροποποίησης της νομοθεσίας που αφορά τις αρμοδιότητες του Επιτρόπου για το ΓεΣΥ. 

Για την ΟΣΑΚ, είπε ο κ. Κουλούμας, «ιδιαίτερα σημαντικό είναι το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Ασθενή. Είναι κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί συμπλήρωση του νόμου για τα δικαιώματα των ασθενών. Ελπίζουμε ότι θα πάρει τον δρόμο του για τη Βουλή και ελπίζουμε ότι και η νέα κυβέρνηση, θα έχει τη βούληση για να το προωθήσει και να το στηρίξει». 

Η ΟΣΑΚ, τόνισε ο κ. Κουλούμας, «δεν θα δεχθεί τις οποιεσδήποτε νέες αλλαγές που θα αλλοιώνουν τον ρόλο του Συνηγόρου του Ασθενή. Είχαμε δώσει μάχες κατά την περσινή χρονιά διεκδικώντας ένα Συνήγορο για όλους τους ασθενείς της Κύπρου. Αν χρειαστεί θα το επαναλάβουμε». 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Του καθενός τα συμφέροντα

Η πορεία των τεσσάρων νομοσχεδίων τα προηγούμενα χρόνια, ανέδειξε τις έντονες διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των εμπλεκόμενων στον τομέα της Υγείας φορέων, οργανώσεων και συντεχνιών. Δυστυχώς και στις τέσσερις περιπτώσεις, τα νομοσχέδια προσέκρουαν σε συμφέροντα κάποιων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα ασθενοφόρα της Κύπρου να λειτουργούν χωρίς νομοθεσία, τα κέντρα αποκατάστασης να λειτουργούν χωρίς τις σχετικές άδειες, οι ασθενείς να μην έχουν τον Συνήγορο, που όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ασθενείς έχουν στη διάθεση τους και η Κύπρος να καταγράφει παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού διαθέτει ιατρικές σχολές αλλά όχι πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Άραγε τώρα, θα τη βρούμε την άκρη;