Την χρυσή τομή για να κτυπηθεί το φαινόμενο των fake news (ψευδών ειδήσεων) από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και από την άλλη να μην επηρεαστεί το δικαίωμα της έκφρασης, αναζητεί η Επιτροπή Νομικών, που συζήτησε χθες νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ετοιμάστηκε από το 2021. Στην Επιτροπή ακούστηκαν αναφορές πως θα επιβληθεί φίμωση στο διαδίκτυο και θα διώκεται η αντίθεση άποψη και η κριτική, όπως έγινε και με τον εκπαιδευτικό καλλιτέχνη με τα ακραία έργα του που είναι όμως τέχνη.

Στον αντίποδα αναφέρθηκε η ανάγκη προστασίας προσώπων και παιδιών πολιτικών που λοιδορούνται από πρωίας μέχρι νυχτός από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Λόγω των αντίθετων απόψεων που εκφράστηκαν από καλεσμένους και βουλευτές, η Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως καλέσει σε διαβούλευση όλες τις πλευρές για να υπάρχουν εξαιρέσεις στον νομοσχέδιο, όπως δημοσιογράφων και δημοσίων προσώπων. Αντίθετη με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που ουσιαστικά φιμώνουν και διώκουν τους δημοσιογράφους, παρουσιάστηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Έλλη Κοτζιαμάνη, που τόνισε ότι τα θέματα των δημοσιογράφων τα εξετάζει η Επιτροπή και ζήτησε να γίνει εξαίρεση των λειτουργών του Τύπου από το νομοσχέδιο, καθ’ ότι σε αντίθεση περίπτωση θα πρόκειται περί παραβίασης του δικαιώματος ενημέρωσης των πολιτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού αφού ανέφερε ότι προκύπτουν σοβαρά ζητήματα για τη νομική πτυχή του νομοσχεδίου, ανέφερε: Αλλοίμονο να τροποποιείται ο Ποινικός Κώδικας όποτε ενοχλείται ένας υπουργός. Το νομοσχέδιο έγινε για μια φωτογραφία, υπονοώντας την περίπτωση της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη με τη δημοσίευση φωτογραφίας προσώπων της οικογένειας της. Στην αναφορά αυτή παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης ο οποίος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έγινε για να προστατεύσει τα παιδιά μας από τον κάθε ένα που κρύβεται πίσω από ψεύτικα προφίλ και βρίζει ή εκστομίζει απειλές. 

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Δέσποινα Κυπριανού ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει σχέση με τον λίβελο και πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζει τα ψευδή μηνύματα αισχρού χαρακτήρα και τα κατάφορα προσβλητικά ή απειλητικά μηνύματα που αποστέλλονται με σκοπό να προκαλέσουν παρενόχληση ή ανησυχία. Δεν περιορίζεται, είπε, το δικαίωμα της έκφρασης.

Για την αναγκαιότητα ύπαρξης ασφαλιστικών δικλίδων, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των δικηγόρων Μιχάλης Πικής, τονίζοντας ότι θα πρέπει από τη μια να διασφαλίζεται το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και από την άλλη, να διασφαλίζεται και η ιδιωτική ζωή των ανθρώπων από κάποιους που με αναρτήσεις τους επιχειρούν να τους προσβάλουν. Ο ίδιος υπενθύμισε νομολογία του ΕΔΑΔ όπου αναφέρεται ότι τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να δέχονται ακόμα και πολύ σκληρή κριτική.  Η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Προκοπίου Κουκκίδη εξέφρασε την πρόθεσή της άμεσα να προχωρήσει για ψήφιση από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα fake news.