Πυρά ενόψει της τροποποίησης του ποινικού κώδικα στη βάση πρότασης νόμου που ποινικοποιεί τις ψευδοθεραπείες μεταστροφής, αντάλλαξαν Εκκλησία και ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Το φύλο προσδιορίζεται από τη φυσιολογία του σώματος και δεν αποτελεί επιλογή, αυτοπροσδιορισμό ή μεταβολή κατά βούληση, αναφέρει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία συνήλθε προχθές υπό τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο. Με ανακοίνωση η Σύνοδος καλεί τους βουλευτές να μην εκθεμελιώσουν ό,τι υγιές απέμεινε σε αυτό τον τόπο. Από την πλευρά της Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου αναφέρει πως πρόκειται για έμμεση παραδοχή της Εκκλησίας ότι διαπράττει τέτοια βασανιστήρια και καλεί τους βουλευτές να σεβαστούν τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ειδικότερα η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι παραμένει πιστή στη διδασκαλία της Αγίας Γραφής ότι δύο φύλα, «άρσεν και θήλυ εποίησεν ο Θεός». Θεωρεί, επίσης, ότι το φύλο είναι δώρο το οποίο υπηρετεί το μυστήριο της ζωής. Η εισαγωγή του άρθρου για τις ψευδοθεραπείες μεταστροφής στον Ποινικό Κώδικα, υπογραμμίζει, ισοδυναμεί με ισοπέδωση του δικαιώματος της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης και των πεποιθήσεων του κυπριακού λαού, που προστατεύονται από τα άρθρα 18 και 19 του Συντάγματος της Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με βάση αυτά, σημειώνει, η Ιερά Σύνοδος θεωρεί ότι πρώτον παραβιάζεται και ποινικοποιείται η θρησκευτική ελευθερία του ανθρώπου, η οποία κατοχυρώνεται από το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για ελεύθερη και απρόσκοπτη έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεών. Δεύτερον, αναφέρει, ποινικοποιείται η μακραίωνη παράδοση της πατρίδας μας, η οποία θέλει τους πιστούς να καταφεύγουν συμβουλευτικά στην Εκκλησία. Τρίτον, σημειώνει, ποινικοποιείται το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου να αποφασίζει ελεύθερα, να επιλέγει και αναζητεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της θρησκευτικής ελευθερίας, στήριξη και πνευματική καθοδήγηση σε ζητήματα άκρως προσωπικά και ευαίσθητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να εξαναγκάζεται στη σιωπή προς χάριν της παγκοσμιοποίησης και της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων. Το δικαίωμα του πολίτη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και τις επιλογές του τρόπου ζωής του τυγχάνει σεβασμού από το Σύνταγμα και τους νόμους». Θα πρέπει, όμως αναφέρει, να αντικρίζεται στο ήθος και τις αξίες της Εκκλησίας και της πλειοψηφίας των ορθόδοξων χριστιανών πολιτών της κοινωνίας.

«Υπό το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί μια ομάδα ανθρώπων να επιβάλλει τον τρόπο ζωής της στους άλλους και ούτε το έργο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να υπηρετεί πολιτικά ή άλλα συμφέροντα ψηφοθηρίας ή και δημοσίας προβολής», τονίζει η Ιερά Σύνοδος. Αναφέρει, δε, ότι η Εκκλησία είναι μητέρα όλων ανεξαιρέτως, δεν κατακρίνει ούτε και καταδικάζει. «Ο πνευματικός εκφυλισμός της κοινωνίας δεν είναι το καλύτερο για ένα λαό που αγωνίζεται για την εθνική του επιβίωση», καταλήγει.

Από την πλευρά της, η οργάνωση Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου απαντά στην ανακοίνωση της Συνόδου, αναφέροντας ότι συνεκλήθη εκτάκτως δύο μέρες πριν την ψήφιση της πρότασης νόμου για την ποινικοποίηση των καθολικώς αναγνωρισμένων ως βασανιστηρίων “ψευδοθεραπειών μεταστροφής” ώστε να επηρεάσει συνειδήσεις βουλευτών και πιστών. Αναφέρεται μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της ουσίας του νόμου που είναι ο τερματισμός των ΛΟΑΤΚΙ βασανιστηρίων «σε τάχα μια προσπάθεια των ΛΟΑΤΚΙ να φιμώσουν την Εκκλησία». Καμιά αναφορά, λέει η οργάνωση, «δεν έγινε για το κακό που προξένησαν και προκαλούν στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα οι μεθόδοι προξενιών, ορμονοθεραπειών, καλλιέργειας αυτομίσους, κουρά σε μοναχούς και χειροτονία σε ιερείς πολλών γκέι ατόμων κλπ. Στην επιστολή διαφαίνεται ξεκάθαρα η έμμεση παραδοχή της Εκκλησίας ότι διαπράττει τέτοια βασανιστήρια στο πρόσχημα της σωτηρίας του ανθρώπου». 

Επιπλέον, ο γραμματέας της Accept ΛΟΑΤΚΙ και νομικός, Στέφανος Αγγελίδης σημειώνει στον «Φ» ότι τα άρθρα που επικαλείται η Εκκλησιά πρέπει να ικανοποιούνται σε βαθμό τέτοιο που να μην επηρεάζουν το δικαίωμα στην υγεία. Κάλεσε, δε, τους βουλευτές να μην επηρεαστούν, προστατεύοντας ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ότι πρέπει να τύχει σεβασμού η μοναδικότητα του ατόμου.