Ήγγικεν η ώρα. Σήμερα στις 11:00 στο Ανώτατο Δικαστήριο οι οικογένειες των θυμάτων του εργοστασίου Astrasol, θα μάθουν κατά πόσον θα επισφραγιστεί η προ 5ετίας δικαστική τους δικαίωση.

Το δευτεροβάθμιο δικαστικό Σώμα θα ανακοινώσει την απόφασή του σε σχέση με την έφεση των καταδικασθέντων για την υπόθεση της βιομηχανικής μονάδας των Λατσιών που, βάσει της ετυμηγορίας του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας τον Δεκέμβριο του 2017, εξέπεμπε καρκινογόνο διχλωρομεθάνιο από τα φουγάρα του, σκορπώντας καρκίνο, θάνατο και ανείπωτο πόνο στις οικογένειες των θυμάτων.

Η ακρόαση της υπόθεσης είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη άνοιξη και το Ανώτατο Δικαστήριο επεφύλαξε την απόφασή του, η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα, έξι μήνες αργότερα. Την πρωτοβάθμια ετυμηγορία είχαν εφεσιβάλει τα τρία μέρη που είχαν καταδικασθεί, μη αποδεχόμενα ότι είχαν ευθύνη. Πρόκειται για την εταιρεία Αστρασόλ Λτδ, τον Φοίβο Λιασή ως αξιωματούχο του εργοστασίου και την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην ακρόαση ενώπιον του Ανωτάτου στις 10/2/2022, από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, ο ανώτερος δικηγόρος, Α. Χριστοφόρου, είχε προβάλει τη θέση ότι «το εργοστάσιο έκλεισε μετά από διάταγμα που εξασφάλισε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας». Ήθελε να δείξει ότι δεν υπήρχε αμέλεια από την Πολιτεία. Από τους δικηγόρους του κ. Λιασή και της Αστρασόλ Λτδ είχαν τεθεί πέντε λόγοι Έφεσης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι ο κ. Λιασής είχε προσληφθεί από τους ηλικιωμένους γονείς του ως υπάλληλος και ότι κακώς καταδικάστηκε ως αξιωματούχος της εταιρείας Αστρασόλ. Ηγέρθη, ακόμη, ζήτημα δικαίωσης κάποιων οικογενειακών αγωγών από το πρωτόδικο δικαστήριο, χωρίς να συμπεριληφθούν στη δικογραφία επαρκή ιατρικά πιστοποιητικά.

Ο Λουκής Λουκαΐδης, δικηγόρος των οικογενειών, είχε αμφισβητήσει με αριθμό αντεπιχειρημάτων τις θέσεις των εφεσειόντων. Είναι ενδεικτικό ότι αναφερόμενος στον ισχυρισμό περί ανεπαρκών ιατρικών πιστοποιητικών, είχε πει ενώπιον του τριμελούς δικαστικού Σώματος, πως δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν έγγραφα από ανθρώπους που είχαν αποβιώσει. «Θα πας στον τάφο να ζητήσεις ιατρικό πιστοποιητικό από τον θανόντα;», είχε διερωτηθεί.

Τον Δεκέμβριο του 2017 το Επαρχιακό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση υπέρ των 22 οικογενειακών αγωγών των θυμάτων, κρίνοντας πως η λειτουργία του εργοστασίου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην υγεία και ευημερία των εναγόντων, που κατοικούσαν γύρω από αυτό, όπως επίσης ότι η εκπομπή από τα φουγάρα του εν λόγω εργοστασίου της καρκινογόνου ουσίας, από το 1976 μέχρι το 2009, προξένησε σύμπλεγμα καρκίνου στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο.

Απέδωσε ευθύνη «για πρόκληση καρκίνου λόγω ενεργειών ή παραλείψεων» εναντίον τριών εναγομένων και συγκεκριμένα του Φοίβου Λιασή, της Αστρασόλ Λτδ και της Δημοκρατίας, επιδικάζοντας αργότερα εναντίον τους αποζημιώσεις, 50.000 ευρώ για κάθε θύμα.

Οι καταδικασθέντες έχουν εφεσιβάλει και το ύψος των επιδικασθεισών αποζημιώσεων, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων έχουν κάνει αντέφεση. Αν η έφεση για το θέμα των ευθυνών απορριφθεί σήμερα και δικαιωθούν οι οικογένειες, το Ανώτατο αναμένεται να ορίσει νέα ακρόαση για το θέμα των αποζημιώσεων, οι οποίες ενδεχομένως και να αυξηθούν αν επιτύχει η αντέφεση των οικογενειών των θυμάτων.

Σύμφωνα με την ομάδα των επηρεαζόμενων κατοίκων στα Λατσιά, λόγω της παράνομης λειτουργίας του εργοστασίου, μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 67 θάνατοι, ενώ 47 είναι οι εν ζωή πάσχοντες από καρκίνο.