Πρόταση προς το ΑΚΕΛ να πραγματοποιήσουν από κοινού επισκέψεις σε Τουρκία και Ελλάδα και να συζητήσουν με τα εκεί πολιτικά κόμματα τρόπους μείωσης της έντασης στην περιοχή και τα βήματα που μπορούν να γίνουν προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, έκανε το τ/κ κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας κατά την κοινή συνάντηση που είχαν σήμερα αντιπροσωπείες τους στα γραφεία του τ/κ κόμματος.
 
Ο Πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ, ανέφερε ότι θα μπορέσουν με τα ελληνικά και τα τουρκικά πολιτικά κόμματα να ανταλλάξουν απόψεις γι’ αυτά τα θέματα.
 
Κληθείς να διευκρινίσει από Ε/κ δημοσιογράφο εάν η πρότασή του για συναντήσεις με κόμματα στην Ελλάδα και Τουρκία αφορά την πραγματοποίησή τους από κοινού με το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος του ΚΚΔ είπε ότι εάν είναι από κοινού θα είναι πιο καλά. Αλλά ως κόμμα, πρόσθεσε, έχουν πάρει απόφαση να κάνουν αυτές τις επαφές και αυτό, συνέχισε, το μοιράστηκε ως ιδέα με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ. «Πιστεύουμε ότι θα είναι πιο ωφέλιμο και χρήσιμο εάν το κάνουμε από κοινού», σημείωσε.
 
Σε άλλη ερώτηση Τ/κ δημοσιογράφου εάν αυτές οι επαφές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πριν από τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Τζεμάλ Όζγιγιτ είπε ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι θα συζητήσουν αυτή την πρόταση μαζί με άλλες προτάσεις άλλων τ/κ πολιτικών κομμάτων και θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Εξέφρασε επίσης τη σύμφωνη γνώμη του με τη θέση του κ. Όζγιγιτ ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν λόγω της εκλογικής διαδικασίας στην τ/κ κοινότητα, πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε μπροστά μας, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Δηλώσεις Προέδρου ΚΚΔ

Ο κ. Όζγιγιτ είπε ότι 2,5 χρόνια μετά το Κραν Μοντανά και τις διαφορετικές προσεγγίσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ως προς το μοντέλο λύσης, αλλά και τις δηλώσεις της νέας «κυβέρνησης» για δύο κράτη εντός της ΕΕ, στη συνάντηση στο Βερολίνο ξεκαθάρισε πως μιλούμε μόνο για μια ομοσπονδιακή λύση.
 
Βάση γι’ αυτή, συνέχισε, είναι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017. Ξεκαθάρισε επίσης, ανέφερε, τί είναι η πολιτική ισότητα με το ψήφισμα 716 για το οποίο γίνεται αναφορά στη δήλωση του Βερολίνου.
 
Το ΚΚΔ, είπε ο Πρόεδρός του, αξιολογεί ότι το Βερολίνο ήταν ένα θετικό βήμα, ωστόσο θεωρεί πως η αναμονή μέχρι τις «προεδρικές εκλογές» και μετά να γίνουν οι όποιες ενέργειες στο Κυπριακό αποτελεί χάσιμο χρόνου. «Επειδή, ιδιαίτερα στο θέμα των υδρογονανθράκων και των ενεργειακών πολιτικών, η ένταση αυξάνεται», σημείωσε.
 
Ο Τζέμαλ Όζγιγιτ έκανε λόγο για μονόπλευρες ενέργειες της κυβέρνησης Αναστασιάδη που έφεραν θέλοντας και μη την απάντηση της τ/κ πλευράς και της Τουρκίας. Το τελευταίο, είπε, είναι η υπογραφή για τον East Med χθες στην Αθήνα και στην Τουρκία η συμφωνία με τη Λιβύη (για τις θαλάσσιες ζώνες).
 
Η στρατιωτικοποίηση από τη μια στο νησί μας και από την άλλη η ένταση στην θάλασσα προκαλούν ανησυχίες, δήλωσε ο Τζεμάλ Όζγιγιτ, λέγοντας πως αυτά συζήτησαν με την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ και τα βήματα που μπορούν να κάνουν για μειωθεί η πολιτική των εντάσεων και να οδεύσουμε προς τη λύση.

 
Πηγή: philenews/KΥΠΕ