Υπό το σενάριο ενός νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται για την προετοιμασία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, κατά την οποία πέραν των 109 χιλιάδων μαθητών θα φοιτήσουν σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, οι αριθμοί των μαθητών ανά εκπαιδευτική βαθμίδα είναι: 11,175 στα Νηπιαγωγεία (2,000 σε Κοινοτικά), 52,124 σε Δημοτικά, 41,028 σε Γυμνάσια και Λύκεια, 5,106 σε Τεχνικές Σχολές. 

Ο αρμόδιος υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου ενημερώνοντας την Επιτροπή αναφέρθηκε στα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι και αναλόγως των επιδημιολογικών συνθηκών που θα επικρατούν περί τα τέλη Αυγούστου, θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις. Ο βασικός σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας είναι αυτός που γίνεται κάθε χρόνο ωστόσο είναι έτοιμο να αναπτύξει και το σχέδιο β’ σε περίπτωση που χρειαστεί. Ο κ. Προδρόμου ξεκαθάρισε πως ακόμα κι αν η επιστροφή των μαθητών είναι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη σε πλήρη σύνθεση, πρωτόκολλα θα εφαρμόζονται και μέτρα ασφάλειας και υγείας θα εφαρμόζονται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σενάρια για τη σχολική χρονιά υπό την απειλή του Covid-19

Το γεγονός ότι η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει πιο νωρίς, «τρέχει» η διαδικασία στελέχωσης των σχολικών μονάδων, με τον υπουργό να σημειώνει πως γίνεται με αυξημένη προσοχή και επαγρύπνηση φέτος, ούτως ώστε όλα να είναι έτοιμα. «Ξεκινάμε από την 1η Σεπτεμβρίου με την παρουσία των εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία και από την 7η Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα μαθήματα. Οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης θα παρουσιαστούν από την Παρασκευή στις 4 Σεπτεμβρίου για να παραλάβουν τα βιβλία και να γίνει η κατανομή σε τμήματα και ο προγραμματισμός και οι μαθητές Δημοτικής στις 7 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο κ. Προδρόμου. Στην ανάγκη της έγκαιρης και ορθής στελέχωσης των σχολείων εστίασαν και οι εκπρόσωποι των διαφόρων φορέων (εκπαιδευτικές οργανώσεις και γονείς) που παρευρέθηκαν στη συνεδρία, θεωρώντας την ως έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην ψηφιακή τεχνολογία επαναλαμβάνοντας πως είναι ένας σημαντικός πυλώνας για το εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο έχει γίνει επένδυση αλλά και θα ακολουθήσει και άλλη.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθώς και σε επιμόρφωση μαθητών μέσα από ένα πρόσθετο ψηφιακό πρόγραμμα που θα αναπτυχθεί από το υπουργείο με θεματολογία που δεν εντάσσεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά θα μπορούν να την παρακολουθούν οι μαθητές. Οι ενότητες που θα αγγίζει το ψηφιακό πρόγραμμα θα είναι μεταξύ άλλων, η κυβερνασφάλεια, η υγειονομική ασφάλεια, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η οδική ασφάλεια, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, το περιβάλλον, καθώς επίσης και η σωστή χρήση της Ελληνικής γλώσσας, αφού κάθε χρόνο προκύπτει από τις εξετάσεις ότι υπάρχει πρόβλημα.