Κινητικότητα με ζητούμενο την έναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό εντός του επόμενου διμήνου θέλει η Γερμανία, διαμηνύοντας πως αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα πρέπει να υπάρξει κινητικότητα από όλους τους εμπλεκόμενους.  Το Βερολίνο δείχνει να κοιτάζει πέραν από την πρόταση Χριστοδουλίδη, για την οποία θα ενημερωθεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, την ερχόμενη εβδομάδα. Διπλωματικοί κύκλοι σημείωσαν στον «Φ» ότι η γερμανική πλευρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη Χριστοδουλίδη και σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, θέλει να δει και κινητικότητα στο Κυπριακό. Η Λευκωσία καταγράφει θετική προσέγγιση στις προσπάθειες Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. 

Το Βερολίνο ανακοινώνοντας την επίσημη επίσκεψη Νίκου Χριστοδουλίδη και τη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, φρόντισε παράλληλα να διαμηνύσει την απόρριψη την τουρκική θέση περί λύσης δύο κρατών. Η Κριστίνε Χόφμαν σημείωσε πως στην ατζέντα των συνομιλιών Σολτς-Χριστοδουλίδη περιλαμβάνονται διμερή, διεθνή και θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

Μετά τη συνάντηση που είχε, προ ημερών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, είχε λεχθεί από κυπριακής πλευράς ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν και συγκεκριμένα ονόματα που θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο απεσταλμένου της ΕΕ στο Κυπριακό για να βοηθηθεί η όλη διαδικασία. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε χθες εάν η γερμανική κυβέρνηση ή κάποια προσωπικότητα από τη Γερμανία θα μπορούσε να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση του Κυπριακού. Η Κριστίνε Χόφμαν απέφυγε να προκαταλάβει το περιεχόμενο των επίσημων συνομιλιών και περιορίστηκε να επισημάνει ότι η γερμανική κυβέρνηση «καταβάλλει εδώ και πολύ καιρό προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στη διένεξη». Το ίδιο επανέλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, ο οποίος, ερωτώμενος εάν η γερμανική θέση προβλέπει λύση «μίας Κύπρου ή δύο», τόνισε ότι η θέση της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει, επισήμανε ότι «έχουμε στηρίξει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτουμε την διαδιδόμενη από άλλες πλευρές λύση δύο κρατών».

Επανερχόμενος κατά τη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης, ο κ. Μπούργκερ δήλωσε: «Υπάρχουν μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταγεγραμμένες παράμετροι λύσης του Κυπριακού. Επί της ουσίας προβλέπεται διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Αυτό για πρώτη φορά διατυπώθηκε στο ψήφισμα 716/91 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπάρχουν όμως και έξι προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, επί των οποίων βασίζεται αυτό το ψήφισμα και αυτή η θέση επιβεβαιώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας φέτος, με το ψήφισμα 2674/2023. Εκεί γίνεται λόγος για λύση βασισμένη σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα».

? Ενημερώθηκε ο Ρούτε: Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας και ζήτησε ενημέρωση για την πρόταση ενεργότερης ανάμιξης της ΕΕ στο Κυπριακό. Στο περιθώριο της 4ης συνόδου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε και συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό ήταν βασικό αντικείμενο της συζήτησης κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων. Αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό «σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, για την πρόταση του για ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και αντάλλαξαν απόψεις για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, προστίθεται, «κατανοεί την προοπτική που δημιουργεί η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και συμφώνησε όπως συμβάλει θετικά μέσα από συντονισμένες ενέργειες για την περαιτέρω προώθηση προς υλοποίησή της». Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Μισέλ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «συζήτησε συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να γίνουν το επόμενο διάστημα σε σχέση με την πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και συμφώνησαν όπως παραμείνουν σε στενή και συνεχή επαφή προς συντονισμό των ενεργειών τους».

Να μην ξεχνούν 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στη γενική συζήτηση της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Ρέικιαβικ, της Ισλανδίας, με θέμα «Ενωμένοι για την Ευρώπη».

Κατά τη γενική συζήτηση,  Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη να μην ξεχνούν τα Κράτη Μέλη ότι το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο και ότι το status quo δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως αποδεκτή λύση.  Σημείωσε επίσης τον σημαντικό αντίκτυπο που έχουν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η επιτήρηση της εφαρμογής τους από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων, με τη Mόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη κα Linda Thomas-Greenfield, τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας κ. Irakli Garibashili, τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Marija Pejcinovic Buric και με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας κ. Robert Abel. 

Σημαντική περίοδος στο Κυπριακό, λέει ο Στιούαρτ

Στην Κύπρο, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ μετά τις συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες έκανε λόγο για την έναρξη μιας πολύ σημαντικής περιόδου κατά την οποία υπάρχει η ελπίδα «να επιτύχουμε κάποια πρόοδο στο Κυπριακό πρόβλημα». Ο Κόλιν Στιούαρτ είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη (την Δευτέρα) και τον Ερσίν Τατάρ (την Τρίτη) με τους οποίους συζήτησε την κατάσταση στο Κυπριακό. 

Εξερχόμενος της συνάντησης με τον Ερσίν Τατάρ ο Κόλιν Στιούαρτ ανέφερε: «Έχω παροτρύνει και τις δύο πλευρές να λάβουν υπόψη τους την έναρξη μιας πολύ σημαντικής περιόδου, κατά την οποία ελπίζουμε να επιτύχουμε κάποια πρόοδο στο Κυπριακό πρόβλημα». Στη συνέχεια των δηλώσεων του, ο Στιούαρτ ανέφερε πως «εδώ και πολλούς μήνες γίνονται εκλογές που αποσπούν την προσοχή των περιφερειακών και τοπικών παραγόντων. (Μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία θα υπάρξει μια νέα) περίοδος σχετικής ηρεμίας που αποτελεί ευκαιρία. Νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό γιατί δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες». Απαντώντας σε  ερώτηση για τον ρόλο της ΕΕ, ο διπλωμάτης του ΟΗΕ επεσήμανε ότι «θεωρούμε ότι η ΕΕ είναι ένας σημαντικός εταίρος μας στην Κύπρο και είναι σημαντικό να διαδραματίσει (η Ένωση) εποικοδομητικό ρόλο (στο Κυπριακό)». 

Ο Ερσίν Τατάρ από δικής του πλευράς φρόντισε κατά τη συνάντηση με τον Κόλιν Στιούαρτ να υπενθυμίσει πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις «πριν αναγνωριστεί και επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς».  Σύμφωνα με την «Κίμπρις Ποστασί», η συνάντηση, η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. 

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κόλιν Στιούαρτ τόνισε ότι είναι υπέρ της επαφής, του διαλόγου και της επικοινωνίας και ότι καλωσόρισε προτάσεις που θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τις δυο κοινότητες.  «Δεν τίθεται θέμα να εισέλθουμε στην επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης μέχρι να αναγνωριστεί και να επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Τατάρ.