Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπέρνς επισκέφθηκε μυστικά το Πεκίνο τον περασμένο μήνα και έγινε ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που βρέθηκε σε κινεζικό έδαφος από τότε που οι σχέσεις οξύνθηκαν από την κατάρριψη ενός κινεζικού αερόστατου παρακολούθησης που διέσχισε αμερικανικό έδαφος τον Φεβρουάριο.

«Τον περασμένο μήνα ο διευθυντής Μπερνς ταξίδεψε στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με ομολόγους του των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών και τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας», επιβεβαίωσε την Παρασκευή ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο CBS News.

Οι Financial Times ανέφεραν πρώτοι το ταξίδι του Μπερνς στην κινεζική πρωτεύουσα.

Διπλωματικός πυρετός

Η είδηση της συνάντησης προστίθεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο προσεκτικά ενορχηστρωμένων επαφών που έχει οργανώσει η αμερικανική κυβέρνηση από τότε που το περιστατικό με το αερόστατο τίναξε στον αέρα ένα προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, όπου αναμενόταν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ούτε το ταξίδι αυτό ούτε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Σι και του προέδρου Μπάιντεν έχουν ακόμα προγραμματιστεί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγνώρισε ότι άλλες επαφές είχαν ως στόχο την αποκατάσταση του διαλόγου που είχε αδρανοποιηθεί για πιεστικά διμερή ζητήματα. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε επίσης με τον κορυφαίο αξιωματούχο της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, τον Γουάνγκ Γι, στη Βιέννη τον περασμένο μήνα για αυτό που ο Λευκός Οίκος περιέγραψε ως «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο συναντήθηκε με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο στην Ουάσιγκτον και την αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Κάθριν Τάι στο Ντιτρόιτ.

Και την Παρασκευή, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συναντήθηκε με τον ομόλογό του, τον υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού, στο πλαίσιο του διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη. Ενώ οι δύο «μίλησαν για λίγο» και έδωσαν τα χέρια, δεν υπήρξε «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου ταξίαρχο Pat Ryder. Οι Κινέζοι είχαν προηγουμένως απορρίψει τα αμερικανικά αιτήματα για μια συνάντηση, σημειώνοντας ότι ο Λι βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2018.

Οι επαφές του Μπερνς

Η επίσκεψη του Μαΐου είναι η πρώτη του Μπερνς στην Κίνα ως διευθυντής της CIA. Ο ίδιος και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν προηγουμένως απευθύνει δημόσιες προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο κατά της παροχής πολεμικής βοήθειας στη Ρωσία, κάτι που οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι ήταν στα σχέδια της κινεζικής ηγεσίας.

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει το ταξίδι του Μπερνς, το οποίο παραμένει απόρρητο.

Πρώην διπλωμάτης καριέρας, ο Μπερνς έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν μυστικές επισκέψεις σε ευαίσθητες περιοχές μετά από εντολή της κυβέρνησης. Ταξίδεψε στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2021 για να προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, καθώς διαφαινόταν η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ο Μπερνς ταξίδεψε επίσης στην Καμπούλ για να συναντηθεί με τον τότε de facto ηγέτη των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ.

Έχει επίσης συναντηθεί επανειλημμένα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουκρανία, μερικές φορές εν μέσω ενεργών βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις.