Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), η κυριότερη αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας, πρόκειται να καταργήσει περίπου 1.200 θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post την Παρασκευή.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς ο Λευκός Οίκος καταρτίζει ένα νέο σχέδιο λιτότητας στον προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε πρόσφατα το Κογκρέσο ότι σχεδιάζει την κατάργηση θέσεων εργασίας στη CIA τα επόμενα χρόνια, διευκρινίζοντας ότι δεν προβλέπονται απολύσεις, όπως αναφέρει η Washington Post.
Περικοπές προσωπικού σχεδιάζονται και στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), η οποία εξειδικεύεται στις υποκλοπές και στην ηλεκτρονική κατασκοπεία.
Αν και εκπρόσωπος της CIA δεν επιβεβαίωσε τον ακριβή αριθμό των θέσεων που θα καταργηθούν, σημείωσε ότι ο διευθυντής της υπηρεσίας, Τζον Ράτκλιφ, «ενεργεί άμεσα για να διασφαλίσει πως το προσωπικό της CIA ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας που ορίζονται από την κυβέρνηση».
Οι αλλαγές αυτές, όπως επισημαίνεται από την ίδια πηγή, έχουν στόχο να «θέσουν τη CIA σε καλύτερη θέση για να εγγυηθεί» την επιτυχία των «αποστολών της» τα προσεχή χρόνια.
Η CIA έγινε νωρίτερα μέσα στο έτος η πρώτη υπηρεσία στο πλαίσιο της αμερικανικής «κοινότητας των πληροφοριών» στην οποία προτάθηκε εθελουσία έξοδος στο προσωπικό, στο πλαίσιο της πολιτικής του προέδρου Τραμπ να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και το μέγεθος του ομοσπονδιακού κράτους.
Ούτε ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στη CIA, ούτε ο ετήσιος προϋπολογισμός της είναι επισήμως γνωστοί.
Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε το 2013 ο Έντουαρντ Σνόουντεν, η υπηρεσία απασχολούσε τότε περίπου 21.000 υπαλλήλους.
Όπως αναφέρει ακόμη το ρεπορτάζ της Washington Post, περικοπές προγραμματίζονται και στην NSA, όπου είχε εργαστεί ο Σνόουντεν, και η οποία εξειδικεύεται στις τεχνολογίες παρακολούθησης και στην ηλεκτρονική κατασκοπεία.
Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την Παρασκευή το πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού για τη δεύτερη θητεία του προέδρου Τραμπ. Το σχέδιο προβλέπει περικοπές σε προγράμματα που θεωρείται ότι δεν συνάδουν με την υπερσυντηρητική πολιτική του, ενώ αφήνει ανεπηρέαστες τις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις και την εθνική ασφάλεια.
ΑΠΕ/ (Φωτογραφία του Reuters/Evelyn Hockstein)