Την πρόθεσή της να αναλάβει «τον πλήρη έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση τη Δευτέρα, καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακο. Οι νέες επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστινίους, ενώ για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από δύο μήνες, επιτράπηκε η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας με τη διέλευση πέντε φορτηγών.
«Σταγόνα στον ωκεανό», χαρακτήρισε την εξέλιξη ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο λιμού που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της Γάζας. Ο ΟΗΕ και οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι η βοήθεια είναι ανεπαρκής και καταγγέλλουν την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Το Ισραήλ είχε απαγορεύσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από τις 2 Μαρτίου και, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι επιχειρήσεις επανεκκίνησαν στις 18 Μαρτίου μετά από δίμηνη ανακωχή, με στόχο την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και την εξάλειψη της Χαμάς.
Σύμφωνα με το ισραηλινό επιτελείο, ξεκίνησαν χερσαίες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, με τον Νετανιάχου να δηλώνει ότι «θα πάρουμε τον έλεγχο όλης της Γάζας». Την ίδια ώρα, κάτοικοι της Χαν Γιούνις περιέγραψαν σκηνές «Αποκάλυψης», με συνεχείς βομβαρδισμούς και χιλιάδες εκτοπισμένους να μετακινούνται πεζή, με ποδήλατα ή σε κάρα, μεταφέροντας βασικά είδη.
Ο απολογισμός της Δευτέρας έκανε λόγο για 91 νεκρούς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τις 7 Οκτωβρίου 2023 στους 53.486, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Η ισραηλινή πλευρά μετρά 1.218 νεκρούς από την επίθεση της Χαμάς, με 57 ομήρους να παραμένουν στα χέρια παλαιστινιακών οργανώσεων – εκ των οποίων οι 34 θεωρούνται νεκροί.
Η Δύση καταγγέλλει, το Ισραήλ αντιδρά
Με κοινή τους δήλωση, η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς προειδοποίησαν πως δεν θα παραμείνουν αδρανείς απέναντι στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τους ηγέτες των τριών χωρών ότι προσφέρουν «τεράστιο βραβείο» στη Χαμάς και ενθαρρύνουν «νέες φρικαλεότητες».
Από την πλευρά της, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι διεξάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα με μεσολαβητές το Κατάρ και την Αίγυπτο. Ωστόσο, απέρριψε εκ νέου τις ισραηλινές απαιτήσεις περί «εξορίας» της ηγεσίας της και «αφοπλισμού» της Γάζας. Ζητά πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και οριστικό τερματισμό του πολέμου.
Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι «διπλωματικοί λόγοι» τον ώθησαν να επιτρέψει την είσοδο βασικών τροφίμων στη Γάζα, καθώς σύμμαχες χώρες τον προειδοποίησαν ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να στηρίζουν το Ισραήλ σε περίπτωση που διαδοθούν εικόνες μαζικού λιμού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική, επισημαίνοντας ότι «δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» και «τόνοι τροφίμων εμποδίζονται στα σύνορα».
Την άμεση και πλήρη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας ζήτησαν με κοινή δήλωση 22 χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς.
ΑΠΕ – ΜΠΕ