Με μια προειδοποίηση που θυμίζει άλλες εποχές, η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας καλεί τα νοικοκυριά να διατηρούν επαρκή ποσά μετρητών στο σπίτι τους, ώστε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες για τουλάχιστον τρεις ημέρες, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η σύσταση δεν είναι τυχαία. Σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές συναλλαγές κυριαρχούν και η χρήση μετρητών έχει περιοριστεί σημαντικά, η Τράπεζα επισημαίνει ότι μια σοβαρή κυβερνοεπίθεση ή μια τεχνική κατάρρευση των συστημάτων πληρωμών, θα μπορούσε ν’ αφήσει τους πολίτες χωρίς τη δυνατότητα αγοράς ακόμη και των απολύτως αναγκαίων.

Η Τράπεζα συνιστά κάθε σπίτι να φυλάει… κάτω από το στρώμα, 70 ευρώ ανά ενήλικα και 30 ευρώ ανά παιδί, σε φυσική μορφή μετρητών, ώστε να μπορεί η οικογένεια να καλύψει ανάγκες σε νερό, τρόφιμα, φάρμακα και μετακίνηση για τρεις ημέρες. Το ποσό αυτό θεωρείται το ελάχιστο αναγκαίο για την κάλυψη βασικών εξόδων σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Κυβερνοεπιθέσεις και γεωπολιτική αβεβαιότητα

Η προειδοποίηση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αυξημένης ανησυχίας για την κυβερνοασφάλεια, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν την πιθανότητα στοχευμένων επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών και ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμής.

Η Τράπεζα επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, το πρόσφατο μπλακάουτ στην Ισπανία και την Πορτογαλία, η οποία τον περασμένο Απρίλιο προκάλεσε σοβαρές, αλλά ευτυχώς σύντομες, δυσλειτουργίες στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Συστάσεις και στους εμπόρους

Η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας δεν απευθύνθηκε μόνο στους πολίτες. Συστάσεις έγιναν και προς τους εμπόρους, οι οποίοι καλούνται να διασφαλίσουν την ύπαρξη εναλλακτικών τρόπων πληρωμής, όπως οι σαρωτοί QR κωδικοί, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν πελάτες, ακόμα και σε περίπτωση που τα ταμειακά συστήματα τεθούν εκτός λειτουργίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκός θεσμός τονίζει την ανάγκη ετοιμότητας. Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιεύσει σχέδιο, προτείνοντας στους πολίτες να αποθηκεύουν τρόφιμα τριών ημερών, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση σε περιπτώσεις πολέμου ή φυσικών καταστροφών.

protothema.gr