Μια ασυνήθιστη, αλλά φιλόδοξη εκστρατεία κατά της παχυσαρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία, με υγειονομικούς ελεγκτές να σταματούν πολίτες σε δημόσιους χώρους προκειμένου να τους ζυγίσουν και να μετρήσουν τον Δείκτη Μάζας Σώματός τους (ΔΜΣ).

Στο πλαίσιο ενός πανεθνικού προγράμματος πρόληψης, υγειονομικό προσωπικό έχει αναπτυχθεί και στις 81 περιφέρειες της χώρας, εξοπλισμένο με ζυγαριές και μεζούρες. Στόχος της δράσης είναι η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης 10 εκατομμυρίων πολιτών έως τις 10 Ιουλίου.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε δρόμους, πλατείες, εμπορικά κέντρα, πάρκα, ακόμη και σε στάσεις λεωφορείων ή έξω από γήπεδα, με τους περαστικούς να καλούνται επί τόπου να συμμετάσχουν. Η τουρκική κυβέρνηση δίνει έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση, καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα έχουν αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας σε συνέδριο νοσηλευτών την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Κεμάλ Μεμίσογλου, δήλωσε ότι «το 50% της κοινωνίας μας είναι υπέρβαροι». «Το υπερβολικό βάρος σημαίνει ότι είσαι άρρωστος, σημαίνει ότι θα αρρωστήσουμε στο μέλλον. Τα μικρά μας παιδιά είναι υπέρβαρα, η αντοχή του σώματός τους είναι υψηλή, και γι’ αυτό δεν αρρωσταίνουν, αλλά όταν αρχίσουν να μεγαλώνουν, αυτό το βάρος θα μετατραπεί σε ασθένειες των αρθρώσεων και της καρδιάς» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Μεμίσογλου δεν γλίτωσε από τη ζυγαριά στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα και βρέθηκε μάλιστα να είναι «πάνω από το κανονικό βάρος».

Η εκστρατεία κατά της παχυσαρκίας, που περιγράφεται από αξιωματούχους ως «εθνικός αγώνας» και τρέχει με το σύνθημα «Μάθε το βάρος σου, ζήσε υγιεινά», ξεκίνησε στις 10 Μαΐου και στόχος της είναι να ελέγξει έναν στους οκτώ Τούρκους. Τα άτομα με ΔΜΣ άνω του 25 παραπέμπονται σε κρατικά κέντρα όπου μπορούν να λάβουν δωρεάν διατροφική συμβουλευτική και υπηρεσίες παρακολούθησης.

Οι Τούρκοι έχουν επικρίνει έντονα τα μέτρα, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι δείχνουν μια κυβέρνηση αποκομμένη από την καθημερινή πραγματικότητα των υψηλών τιμών των τροφίμων και της στασιμότητας των μισθών, και τον αντίκτυπο που αυτό μπορεί να έχει στην υγιεινή διατροφή. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει, επίσης, επικριθεί για τον πολύ δημόσιο χαρακτήρα του προγράμματος, με τους Τούρκους να αμφισβητούν γιατί οι άνθρωποι πρέπει να ζυγίζονται δημοσίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε το 2023 ότι περίπου το 30% των Τούρκων πάσχει από παχυσαρκία.

iefimerida.gr