Δύο στρατηγικοί στόχοι στην πόλη Κόστι, στο νότιο Σουδάν, επλήγησαν χθες Τρίτη από αεροπορική επιδρομή με drone, η οποία αποδίδεται στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), εν μέσω κλιμάκωσης της ένοπλης σύρραξης που διαρκεί πάνω από δύο χρόνια. Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων και ισχυρές εκρήξεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και στρατιωτικές πηγές.
Η πόλη Κόστι, που βρίσκεται περίπου 350 χλμ. νότια της Χαρτούμ, υπήρξε τις τελευταίες εβδομάδες στόχος σειράς πληγμάτων από παραστρατιωτικά drones. Σύμφωνα με το σουδανικό στρατό, η επιδρομή στόχευσε επίσης το γενικό αρχηγείο της περιοχής.
Το Σουδάν βιώνει τις συνέπειες της σύγκρουσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων υπό τον Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και των RSF υπό τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, πρώην συμμάχων που συγκρούονται από τις 15 Απριλίου 2023.
Παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις, το Σουδάν αντιμετωπίζει ραγδαία εξάπλωση της χολέρας, με τις υγειονομικές αρχές να ανακοινώνουν 2.729 κρούσματα και 172 θανάτους μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Το 90% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην πολιτεία Χαρτούμ. Η επιδημία αποδίδεται στην έλλειψη καθαρού νερού, καθώς η κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης έχει πλήξει σοβαρά τη λειτουργία των σταθμών επεξεργασίας ύδατος.
Ιατρικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η συνδικαλιστική ένωση Σουδανών γιατρών, προειδοποιούν για πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών απ’ ό,τι δηλώνουν οι επίσημες αρχές και για δραματικές ελλείψεις σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Η επιδημία πλήττει ιδιαιτέρως τα μικρά παιδιά, καθώς η χολέρα μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε λίγες ώρες, αν δεν υπάρξει άμεση ιατρική παρέμβαση.
Στο πεδίο της δημόσιας υγείας, η κατάρρευση των υποδομών συνεχίζεται. Το 70% των μονάδων υγείας είναι εκτός λειτουργίας και το 90% των αντλιοστασίων ύδρευσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Χιλιάδες πολίτες καταφεύγουν σε ακατάλληλο νερό από τον Νείλο, το οποίο αγοράζουν από πλανόδιους προμηθευτές.
Ο πόλεμος έχει ξεριζώσει 13 εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους και έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τη σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση αυτή τη στιγμή στον κόσμο.