Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μια δίωρη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Γάλλου προέδρου.

Οι δύο ηγέτες είχαν να μιλήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με το Ελιζέ, το οποίο αναφέρει ότι συζήτησαν επίσης για το Ιράν.

Ο Μακρόν τόνισε την ανάγκη το Ιράν να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του βάσει της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και ιδίως να συνεργαστεί πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αναφέρει το γραφείο του Γάλλου προέδρου. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να συνομιλήσουν σύντομα για τη συνέχεια, ανέφερε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση που θα επιτρέψει τη μόνιμη ρύθμιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, των πυραύλων του, καθώς και του ρόλου του στην περιοχή. Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι δύο πρόεδροι αποφάσισαν να συντονίσουν τα βήματά τους και να επικοινωνήσουν εκ νέου για το θέμα αυτό.

Ως προς το Ουκρανικό, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Ελιζέ, την απόλυτη υποστήριξη της Γαλλίας στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε επίσης υπέρ της εφαρμογής της παύσης πυρός ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία το ταχύτερο δυνατόν και υπέρ της έναρξης συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές με στόχο μια μόνιμη και σταθερή περάτωση της σύγκρουσης. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι θα επικοινωνήσουν εκ νέου και για το θέμα αυτό, αναφέρει το Ελιζέ.

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μια «ουσιαστική» τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή –συμπεριλαμβανομένου του Ιράν– και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο Πούτιν επανέλαβε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν «το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής των δυτικών κρατών» η οποία «αγνόησε τις ανησυχίες για την ασφάλεια» της Ρωσίας, τα προηγούμενα χρόνια. Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πρέπει να έχει «συνολικό και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα», να εξαλείψει τις ουσιαστικές αιτίες της κρίσης και να βασίζεται «στις νέες εδαφικές πραγματικότητες», πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Στο παρελθόν ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί την προσάρτηση εδαφών από τη Ρωσία, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Αναφερόμενος στο Ιράν, ο Πούτιν είπε ότι είναι αναγκαίο να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του στην ειρηνική ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας και να ληφθεί υπόψη η συνεχιζόμενη συμμόρφωσή του με τις υποχρεώσεις του με βάση τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων.