Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να ενθάρρυνε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εντείνει τις επιθέσεις σε βάθος εντός της ρωσικής επικράτειας, θέτοντας ευθέως το ερώτημα εάν η Ουκρανία θα μπορούσε να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη σε περίπτωση που της παρασχεθούν όπλα μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Η εφημερίδα επικαλείται δύο πηγές με γνώση της συνομιλίας, σύμφωνα με τις οποίες ο Τραμπ ρώτησε: «Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;». Ο Ζελένσκι φέρεται να απάντησε: «Απολύτως. Μπορούμε, αν μας δώσετε τα όπλα».
Η φερόμενη στάση του Αμερικανού προέδρου σηματοδοτεί στροφή προς μια πιο επιθετική πολιτική έναντι της Μόσχας. Όπως σημειώνεται, η επιλογή του να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία εδράζεται σε τρεις βασικούς λόγους: πρώτον, εκτίμησε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον αγνοεί επιδεικτικά, προσποιούμενος ότι επιδιώκει ειρήνη ενώ απορρίπτει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός· δεύτερον, θεώρησε πως η πρόσφατη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ με χρήση βομβαρδιστικών B-2 και πυραύλων Tomahawk σε στόχους στο Ιράν απέδωσε αποτελέσματα· και τρίτον, πιστεύει ότι μόνο υπό τη σκιά αυξημένης στρατιωτικής πίεσης ο Πούτιν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Washington Post, ο Τραμπ εξετάζει την πιθανότητα αποστολής πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία. Αν και αυτή η επιλογή δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται να τεθεί σε εφαρμογή σε επόμενο στάδιο, εφόσον η Ουάσινγκτον επιδιώξει περαιτέρω διαπραγματευτική πίεση προς τη Ρωσία. Οι Tomahawk διαθέτουν δραστικό βεληνεκές που τους επιτρέπει να πλήξουν στόχους τόσο στη Μόσχα όσο και στην Αγία Πετρούπολη, εφόσον εκτοξευθούν από ουκρανικό έδαφος.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει την πλήρη επιχειρησιακή χρήση 18 πυραύλων ATACMS που ήδη βρίσκονται στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να αξιοποιήσει το μέγιστο βεληνεκές τους, που φτάνει τα 300 χιλιόμετρα. Αν και οι ATACMS δεν μπορούν να φτάσουν στη ρωσική πρωτεύουσα, παρέχουν στην Ουκρανία τη δυνατότητα πλήγματος σε κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές, όπως αεροδρόμια και αποθήκες καυσίμων, βαθύτερα από τις περιοχές που μέχρι τώρα βρίσκονταν εντός εμβέλειας.
Σύμφωνα με πηγές της Washington Post, αξιωματούχοι του Πενταγώνου ζητούν εδώ και μήνες να επιτραπεί στο Κίεβο η χρήση πυραύλων για επιθέσεις εντός ρωσικού εδάφους, κάτι που φαίνεται να συζητείται πλέον ανοιχτά σε επίπεδο Λευκού Οίκου.