Οι Ευρωπαϊκές Εκλογές απέχουν μόλις 2 μήνες και συγκεκριμένα από τις 9 Ιουνίου 2024, όπου οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ψηφίσουν και να πουν τη γνώμη τους σχετικά με το ποιοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) μπορούν να τους εκπροσωπήσουν.

Με την ψήφο τους, οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις που παίρνει η ΕΕ σε σημαντικά θέματα, όπως το περιβάλλον, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τα δικαιώματα των καταναλωτών. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των εκλογών επηρεάζουν και για το ποιος θα εκλεγεί ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό είναι σημαντικό διότι η Επιτροπή προτείνει νόμους στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί σχεδόν 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους και είναι το μόνο όργανο της ΕΕ που εκλέγεται απευθείας από το λαό. Αυτό καθιστά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες της ΕΕ να επηρεάσουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αποφασίζει για τα θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπίζεται την ελευθερία, την ισότητα και το κράτος δικαίου στην ΕΕ και έχει την εξουσία να :

  • εγκρίνει νόμους, μαζί με το Συμβούλιο
  • βελτιώνει νόμους
  • αποφασίζει για τον προϋπολογισμό της ΕΕ
  • έλεγχος του έργου των θεσμικών οργάνων της ΕΕ

Ημερομηνίες εκλογών και ψηφοφορία
Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν απο τις 6 έως τις 9 Ιουνίου και στις 27 χώρες της ΕΕ. Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ψηφίσουν είτε στη χώρα καταγωγής τους, είτε στη χώρα της ΕΕ όπου ζουν ή ακόμα και από το εξωτερικό. Οι πολίτες της ΕΕ που θέλουν να ψηφίσουν από το εξωτερικό μπορεί να χρειαστεί να εγγραφούν εκ των προτέρων. Η προθεσμία εγγραφής διαφέρει ανά χώρα.

Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πώς και πότε να ψηφίσετε ανά χώρα μπορείτε να ανατρέξτε στην ενότητα «Πώς να ψηφίσετε στις ευρωπαϊκές εκλογές το 2024 (europa.eu)»

Στον σύδεσμο πιο κάτω μπορείτε να επιλέξετε τη χώρα ψηφοφορίας για να ελέγξετε τις ημερομηνίες, τις συνθήκες ψηφοφορίας και τις προθεσμίες εγγραφής.

https://elections.europa.eu/en/how-to-vote/

Ευρωπαϊκά Κόμματα

Κατά τη διάρκεια των εκλογών, οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ψηφίσουν για μέλη από εθνικά πολιτικά κόμματα οι οποίοι θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μετά τις εκλογές του 2024 θα αποτελείται από 720 μέλη. Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές συνήθως

συμμετέχουν σε μια πολιτική ομάδα που αποτελείται από μέλη από όλες τις χώρες της ΕΕ οι οποίοι μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις.

Επί του παρόντος, υπάρχουν 7 πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

  • Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες)
  • Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-
    Renew Europe Group
  • Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία
  • Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών
  • Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας
  • Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – GUE/NGL

Μετά τις εκλογές

Μετά τις εκλογές, οι νέοι ευρωβουλευτές θα σχηματίσουν πολιτικές ομάδες όπου σε μια πρώτη σύνοδο Ολομέλειας, το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιλέξει τον Πρόεδρό του και στην συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιλέξει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων, το οποίο θα ηγείται της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα 5 χρόνια.

Ενημερώσεις από το Δίκτυο των ΕΚΚ

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα σημαντικό θέμα για το Δίκτυο, επειδή το αποτέλεσμα καθορίζει την προσέγγιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών εντός της ΕΕ έως το 2029. Ως εκ τούτου, θα σας ενημερώνουμε για όλες τις λεπτομέρειες των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.