Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ Guinness σημείωσε ρομπότ που έλυσε τον Κύβο του Ρούμπικ σε μόλις 0,103 δευτερόλεπτα — χρόνο ταχύτερο ακόμη και από το ανοιγοκλείσιμο του ανθρώπινου ματιού.
Το ρομπότ, με την ονομασία Purdubik’s Cube, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου Purdue στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δημιουργοί του, Matthew Patrohay, Junpei Ota, Aden Hurd και Alex Berta, κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο επίτευγμα στον τομέα της ταχύτητας επίλυσης του διάσημου παζλ.
Το επίτευγμα καταγράφηκε επίσημα από το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες και αποτελεί ενδεικτικό της ταχύτατης εξέλιξης της ρομποτικής τεχνολογίας και του μηχανικού σχεδιασμού.
«Τον λύσαμε (σ.σ. τον Κύβο του Ρούμπικ) σε 103 μιλισεκόντ. Ένα ανθρώπινο μάτι για να ανοιγοκλείσει χρειάζεται 200 με 300 μιλισεκόντ. Οπότε πριν να αντιληφθείτε κάποια κίνηση, εμείς τον λύσαμε» εξήγησε ο Patrohay.
Ο 23χρονος φοιτητής εξομολογήθηκε ότι ξεκίνησε την προσπάθειά του όταν είδε το προηγούμενο ρεκόρ (0,305 δευτερόλεπτα). «Είδα το βίντεο με τους φοιτητές του ΜΙΤ που το κατάφεραν σε 308 μιλισεκόντ οπότε σκέφτηκα “αυτό είναι ένα ωραίο πρότζεκτ. Θα ήθελα κάποτε να σπάσω αυτό το ρεκόρ”. Και τώρα είμαι στο Περντιού και αποδείξαμε ότι μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα» είπε ο 23χρονος για την προσπάθεια που έγινε στις 21 Απριλίου.
Σημειώνται πώς όταν ξεκίνησε το «πρωτάθλημα» της λύσης του Κύβου του Ρούμπικ με ρομπότ, το 2009, ο πρώτος χρόνος από τον Ιρλανδό Peter Redmond ήταν 1 λεπτό και 4 δευτερόλεπτα.