Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι σκύλοι και οι γάτες κινδυνεύουν από θερμοπληξία, ακόμα και σε ημέρες που για τους ανθρώπους δεν φαίνονται τόσο ζεστές. Ειδικά οι σκύλοι δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους, ενώ υπάρχουν φυλές που κινδυνεύουν περισσότερο.

Τα παχύσαρκα ζώα, όσα λαμβάνουν φάρμακα και οι σκύλοι με “πλακουτσωτή” μουσούδα, όπως τα παγκ και τα γαλλικά μπουλντόγκ, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο. Η δυσκολία στην αποβολή θερμότητας, σε συνδυασμό με την ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας την άνοιξη ή το καλοκαίρι, αυξάνει τις πιθανότητες θερμοπληξίας ή εξάντλησης.

Για την προστασία του σκύλου σας, ξεκινήστε με μικρές βόλτες τις πρώτες ζεστές μέρες και αποφύγετε τις ώρες από τις 11:00 έως τις 16:00. Αν η υγρασία ξεπερνά το 65%, ο μηχανισμός του λαχανιάσματος δεν λειτουργεί σωστά.

Ο “κανόνας των 7 δευτερολέπτων” βοηθά να ελέγξετε αν το έδαφος καίει: αν δεν μπορείτε να κρατήσετε το χέρι σας στην άσφαλτο για 7 δευτερόλεπτα, τότε είναι πολύ καυτή για τον σκύλο σας. Οι πατούσες είναι ευαίσθητες και μπορεί να υποστούν εγκαύματα.

Προτιμήστε περιπάτους σε γρασίδι, έχετε μαζί σας νερό και, αν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε παπουτσάκια ή αντηλιακό σε ευαίσθητα σημεία.

Τα πρώτα σημάδια θερμοπληξίας περιλαμβάνουν υπερβολικό λαχάνιασμα, αδυναμία, κόκκινα ούλα και αστάθεια. Αν τα δείτε, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο και δροσίστε το ζώο με δροσερό (όχι παγωμένο) νερό και ανεμιστήρα.