Η ανάγκη για την επίλυση κάποιου σημαντικού προβλήματος που προκύπτει στη διάρκεια της εργασίας μπορεί να αποτελέσει την σπίθα που θα γεννήσει μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα.
Η υιοθέτηση μιας επιτυχημένης καινοτομίας από την επιχείρηση είναι ικανή να βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον σε πολλαπλά επίπεδα. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει θέσει την καινοτομία ψηλά στις προτεραιότητες της.
Το 2006, δύο χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) αναγνώρισε την ανάγκη για υιοθέτηση της καινοτομίας από τις κυπριακές επιχειρήσεις, ως όχημα για βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους εντός της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Με αυτό το σκεπτικό, προέκυψε η ιδέα για θέσπιση του διαγωνισμού των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ. Σε αυτά τα δεκαεπτά χρόνια ύπαρξης του, ο θεσμός αγκαλιάστηκε, ενδυναμώθηκε και καθιερώθηκε στον κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο και στην κοινωνία γενικότερα.
Στο διάστημα αυτό, ο θεσμός ήρθε σε επαφή με εκατοντάδες επιχειρήσεις και στελέχη που επεδίωξαν την καινοτομία. Πολλοί από αυτούς βραβεύθηκαν για την επιτυχία τους, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί που μπορεί να μην κατάφεραν να διακριθούν, όμως είναι ήδη νικητές στην προσπάθεια να ξεχωρίσουν.
Μέσα από το θεσμό των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας, η ΟΕΒ αισθάνεται ότι συμβάλλει στην προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και εκσυγχρονισμού των κυπριακών επιχειρήσεων, αλλά κυρίως συνεισφέρει στην καλλιέργεια της κουλτούρας καινοτομίας στο κυπριακό επιχειρείν και στην κοινωνία ευρύτερα.
Τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας ΟΕΒ είναι ο πρώτος θεσμός που καθιερώθηκε στην Κύπρο για την επιβράβευση της καινοτομίας και είναι ο μοναδικός μη-κερδοσκοπικός θεσμός του είδους του που τυγχάνει αναγνώρισης και στήριξης, τόσο από το κράτος όσο και από θεσμούς.
Το 2008 ο θεσμός των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ αναγνωρίστηκε από την ΕΕ ως «Βέλτιστη Πρακτική για την Προώθηση της Καινοτομίας και Δημιουργικότητας στην Ευρώπη», ενώ το 2011 επιλέγηκε από τη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων της ΕΕ ως ένας από τους 54 τελικούς διεκδικητές του Ευρωπαϊκού Βραβείου Επιχειρήσεων από 29 χώρες.
Οι διακρίσεις εκτός των συνόρων του νησιού μας, καθώς και η ευρύτερη διεθνής αναγνώριση των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας της ΟΕΒ, προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερα αξία τόσο στον ίδιο το θεσμό, όσο και στους νικητές του διαγωνισμού.
Οι εργαζόμενοι κάθε επιχείρησης είναι αυτοί που καθημερινά βλέπουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της δουλειάς.
Όπως είναι φυσικό, τα άτομα αυτά συνήθως σκαρφίζονται τρόπους που θα διευκολύνουν το έργο τους, συμβάλλοντας κατ’ επέκταση στη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που οι πλείστες επιχειρηματικές καινοτομίες επινοούνται από τα μέλη του προσωπικού.
Οι αληθινά καινοτόμες ιδέες αποφέρουν ποσοτικά οφέλη (π.χ. μείωση εξόδων, συντόμευση του χρόνου διεκπεραίωσης, αύξηση εσόδων / κερδοφορίας, νέο ή βελτιωμένο προϊόν/υπηρεσία, εξοικονόμηση πόρων), αλλά και ποιοτικά (π.χ. νέο επιχειρηματικό μοντέλο, βελτίωση εργασιακού περιβάλλοντος, αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, κλπ).
Μυστική συνταγή που να διασφαλίζει την επιτυχημένη καινοτομία σαφώς και δεν υπάρχει. Όμως, αυτό που μπορούν και οφείλουν να πράξουν οι επιχειρήσεις είναι να καλλιεργήσουν αυτό που ονομάζουμε «κουλτούρα καινοτομίας», παρέχοντας ελευθερία και εμπιστοσύνη στο προσωπικό τους για να εκφραστεί και να δημιουργήσει.
Είναι πολύ σημαντικό για τον εργαζόμενο σε έναν οργανισμό να αισθανθεί ότι δεν θα αγνοηθεί, δεν θα απαξιωθεί και δεν θα τύχει κριτικής όταν εκφράσει την άποψη του. Εξίσου σημαντικό είναι να του δοθούν τα εργαλεία για να επινοήσει, να δοκιμάσει και να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό.
Πολύ συχνά συνδέουμε την καινοτομία με τη χρήση της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Όμως, η σχέση αυτή δεν είναι απαραίτητη. Επιχειρηματική καινοτομία μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδος επιχείρησης και κάθε τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Είναι γι’ αυτό που η ΟΕΒ απονέμει κάθε χρόνο βραβεία στον Πρωτογενή Τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), τον Μεταποιητικό Τομέα και τον Τομέα των Υπηρεσιών. Τα τελευταία χρόνια δε, η ΟΕΒ βραβεύει και την Κοινωνική Καινοτομία, η οποία αφορά καινοτόμες ιδέες που επιφέρουν όφελος προς την κοινωνία.
Ο 17ος Διαγωνισμός Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ, ο οποίος στηρίζεται έμπρακτα από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής και το Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΙδΕΚ), βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αιτήσεις γίνονται δεχτές μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.innovationaward.oeb.org.cy και στο 22 643000.
* Λειτουργός Επιχειρηματικής Ανάπτυξης
Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ)