Όταν συναντήσαμε τον μέχρι πρότινος συνέταιρο και για αρκετά χρόνια πρόεδρο του Δ.Σ της KPMG Κύπρου, Άγγελο Γρηγοριάδη, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, μας ανέφερε ότι ήταν η τελευταία του ημέρα στον οργανισμό. Όταν κουβαλάς μια εμπειρία δεκαετιών σε ένα τομέα και ιδιαίτερα σε έναν οργανισμό όπως την KPMG και όταν αυτή η πορεία φτάνει στο τέλος της, σίγουρα τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, όπως μας υπέδειξε. Από τη μέρα που ξεκίνησε, το 1984 μέχρι και το 2019, η πορεία δεν ήταν εύκολη.
Κοιτάζοντας πίσω στην πολυετή του πορεία είναι ξεκάθαρο πως ο Άγγελος Γρηγοριάδης αφενός μεν βοηθήθηκε, όπως δηλώνει και ο ίδιος, από την KPMG Κύπρου και αφετέρου βοήθησε την εταιρεία στο να μετεξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα. Ο ίδιος σημειώνει πως αφιέρωνε αρκετές ώρες και εκτός γραφείου, αναζητώντας συνεχώς νέες προκλήσεις και αναλύοντας τις ανάγκες των επιχειρηματιών σε Κύπρο και εξωτερικό και αυτό ίσως ήταν το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα και στοιχείο που του έδωσε σημαντική ώθηση στην καριέρα του, ώστε να διακριθεί και να ανελιχθεί στην εταιρεία. Από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας προσέλκυσης των επενδυτικών ταμείων και δημιουργίας της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο, δηλώνει πως είδε την κρίση του 2013 ως ευκαιρία παρά ως στιγμή αδυναμίας. Παράλληλα, αναγνωρίζει πως ο τραπεζικός μας τομέας παρουσίαζε ανισορροπίες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην κρίση του 2013, ταυτόχρονα όμως σημειώνει πως ήταν αποτέλεσμα και της στοχοποίησης της κυπριακής οικονομίας λόγω των ρωσικών καταθέσεων.
Αποχωρείτε από την KPMG μετά από πολυετή καριέρα. Ποια είναι η εικόνα που σας μένει από όλη αυτήν την πορεία;
Θεωρώ ότι έχω προσφέρει ότι μπορούσα να προσφέρω όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την πορεία μου ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα θέματα διεθνούς φορολογίας. Η KPMG με βοήθησε να αναπτυχθώ σε αυτό τον τομέα μέσα από τις επαφές και διασυνδέσεις με διακεκριμένους επαγγελματίες επί του συγκεκριμένου θέματος. Ταυτόχρονα, αποκομίζοντας εμπειρίες από το εξωτερικό και εφαρμόζοντας τις στην Κύπρο θεωρώ ότι έβαλα το λιθαράκι μου ώστε να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί ο τομέας αυτός ακόμη περισσότερο.
Ήταν εύκολο να εφαρμόσετε τις εμπειρίες αυτές στην Κύπρο;
Σίγουρα χρειάζεται πολύς κόπος για να εφαρμόσεις πολλά από τα θέματα αυτά αλλά έστω και αν εφαρμοστούν μερικά από αυτά είναι πολύ ευχάριστο.
ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ
Οι υπηρεσίες σε σχέση με θέματα διεθνούς φορολογίας ήταν ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στο να μετεξελιχθεί η Κύπρος σε κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Πώς ξεκίνησε αυτό;
Ήρθα στην Κύπρο το 1984 κι εκείνο τον καιρό η χώρα είχε ξεκινήσει να εξελίσσεται ως offshore κέντρο παροχής υπηρεσιών, μετά από συντονισμένες προσπάθειες επαγγελματιών του χώρου. Άρα είχα βρει μία πορεία που είχε ήδη ξεκινήσει και αποφάσισα πως σ’ αυτήν θα έπρεπε να επικεντρωθώ. Μελετώντας τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η Κύπρος και εξειδικεύοντας τις γνώσεις μου στο φορολογικό μας σύστημα και πώς λειτουργούν τα φορολογικά συστήματα άλλων χωρών, κατάφερα να εξειδικευτώ στον τομέα αυτό. Έτσι, το 1991, όταν είχε προκύψει η θέση του επικεφαλής του τμήματος Φορολογίας, μου δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβω το σημαντικό αυτό πόστο και να αναπτύξω τις γνώσεις αυτές, δημιουργώντας ανάλογα τμήματα όπως είναι το Τμήμα Έμμεσων Φορολογιών και αυτό των Διοικητικών Υπηρεσιών, τα οποία συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της KPMG μέσω της προσέλκυσης εταιρειών ξένων συμφερόντων.
Νομίζετε για ένα νέο επαγγελματία που θέλει να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα σήμερα είναι απαραίτητο στοιχείο η αφιέρωση ωρών και εκτός γραφείου;
Σίγουρα ναι. Και σήμερα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη αυτή, γιατί υπάρχει πιο μεγάλος ανταγωνισμός και πιο πολλά περίπλοκα συστήματα φορολογίας που περιορίζουν την ανάπτυξη φορολογικών σχεδιασμών. Ως εκ τούτου θέλει μελέτη και προσοχή όταν συμβουλεύεις πιθανή μετακίνηση δραστηριοτήτων ενός οργανισμού από τη μια χώρα στην άλλη. Οι ώρες γραφείου δεν είναι αρκετές για ένα άτομο που θέλει να αναπτύξει εξειδικευμένες γνώσεις και προσωπικότητα στον επαγγελματικό του τομέα και ένας νέος επαγγελματίας θα πρέπει να γνωρίζει ότι εκείνος που στην πορεία σταματά να μελετά, να προβληματίζεται και να μαθαίνει, είναι εκείνος που τελειώνει επαγγελματικά.
Ποιο θεωρείτε το σημείο στο οποίο έγινε η μεγάλη ανάπτυξη του τομέα;
Μεταξύ 1990 και 2005 ήταν η περίοδος που είχαμε την ανοδική πορεία στον τομέα των υπηρεσιών, με σημείο αναφοράς τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση του 2003.
Ακούμε συχνά για τις εταιρείες Big-4, από την εμπειρία σας ποια είναι η πραγματικότητα για αυτές τις εταιρείες; Πώς είναι η σύγκριση με πιο μικρές εταιρείες;
Σίγουρα, όσο πιο μεγάλο το γραφείο τόσο μεγαλύτερες είναι και οι ευθύνες σε σύγκριση με μικρότερα γραφεία. Το μικρό γραφείο βασίζεται και σε εξωτερικούς παράγοντες για να συμπληρώσει μια περίπλοκη εργασία που κάνει, αλλά τα μικρά γραφεία είναι εξίσου σημαντικά κυρίως στην εξυπηρέτηση της εγχώριας αγοράς. Μια μεγάλη εταιρεία έχει το πλεονέκτημα να έχει όλες τις εξειδικευμένες γνώσεις που χρειάζονται αλλά θα πρέπει να υπάρχει σωστός και έγκαιρος συνδυασμός των διαφόρων τμημάτων που κατέχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις για να προφέρεις το καλύτερο αποτέλεσμα στον πελάτη κι αυτό είναι κάποτε πρόκληση. Επίσης, τα μεγάλα γραφεία έχουν το πλεονέκτημα των διασυνδέσεων με το εξωτερικό για συνεχή εκπαίδευση και πληροφόρηση και στο ότι οι συνέταιροι σε μία μεγάλη εταιρεία μπορούν να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο. Για παράδειγμα, εμένα το γραφείο με βοήθησε ώστε να προσφέρω υπηρεσίες και από διάφορες άλλες θέσεις όπως στον CIPA και στον CIFA, χωρίς να επηρεάζονται οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πελάτες.
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ
Τι είναι το σημείο κλειδί που θα βοηθούσε στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών;
Για εμένα το σημείο κλειδί είναι να μπορούμε να διαμορφώνουμε τις νομοθεσίες μας έγκαιρα, την κατάλληλη στιγμή. O ανταγωνισμός είναι μεγάλος και αν μείνουμε ουραγοί στην αλλαγές που συντελούνται, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα αρνητικά. Για παράδειγμα έχουμε ετοιμάσει τρία νομοσχέδια για τον τομέα των επενδυτικών ταμείων και εδώ και ενάμιση χρόνο εκκρεμούν ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας. Οι καθυστερήσεις αυτές δεν βοηθούν στην ανάπτυξη. Στο εξωτερικό αυτά τα ζητήματα είναι θέμα ημερών. Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται επίσης σε νομοσχέδια που έχουν προταθεί εδώ και δύο ή τρία χρόνια αλλά ακόμη είναι σε στάδιο επεξεργασίας όπως για παράδειγμα το Foundations law, Cell Companies και η ρύθμιση που χρειάζεται να γίνει για να προσελκύσουμε διασυνοριακά ταμεία προνοίας από το εξωτερικό για να γίνεται η διαχείρισή τους από την Κύπρο. Θα πρέπει έγκαιρα οι αρμόδιοι φορείς να επιληφθούν τα συγκεκριμένα θέματα για να μπορέσει η οικονομία να αναπτυχθεί με μεγαλύτερους ρυθμούς και να μπορεί να αντιμετωπίσει τον μεγάλο ανταγωνισμό από άλλες χώρες.
Γιατί έχουμε νομίζετε αυτή την κατάσταση;
Είναι δυο οι λόγοι. Ο πρώτος λόγος είναι στο ότι ο δημόσιος τομέας, δεν είναι επαρκώς και έγκαιρα ενημερωμένος σε σχέση με διεθνείς εξελίξεις και λείπει η εξειδίκευση. Επομένως χρειάζεται πρώτα να ενημερωθεί πλήρως για τις όποιες νέες εξελίξεις που δημιουργούν την ανάγκη να γίνουν προτάσεις για νέες νομοθεσίες και ο δεύτερος λόγος η νομική επεξεργασία των νομοθεσιών που προτείνονται γίνεται εκ των υστέρων και όχι κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας τους. Ως αποτέλεσμα χρειάζεται να επαναληφθεί η πλήρης ενημέρωση για τις ρυθμίσεις που προτείνονται. Άρα, θεωρώ ότι χρειάζεται ένας συντονισμός μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, ώστε να είναι όλοι εμπλεκόμενοι από την αρχή μίας διαδικασίας και να μη χρονοτριβούμε άδικα.
Μόνο αυτό είναι το πρόβλημα;
Προφανώς όχι. Για παράδειγμα, μία εισήγηση του CIFA είναι το λεγόμενο On-Boarding ξένων επενδυτών να γίνεται από ένα και μόνο συγκεκριμένο σημείο σε μία βάση δεδομένων, στην οποία όπου ο επενδυτής θα καταχωρήσει όλα τα έγγραφα και πληροφορίες που τον αφορούν, όπως τα στοιχεία διαβατηρίου, επιβεβαίωσης της διεύθυνσης διαμονής και της πηγής των εισοδημάτων του κ.τλ, τα οποία απαιτούνται για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και αποδοχής του πελάτη για να του παρέχονται υπηρεσίες. Μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται ευκολότερη η διαδικασία και για τον ίδιο, για τις εποπτικές Αρχές και τους επαγγελματίες του τομέα, διότι ο πελάτης θα τους παρέχει την άδεια να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του, τα οποία ο ίδιος θα έχει ευθύνη να ενημερώνει σε τακτά διαστήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθεί ο ξένος επενδυτής στο να δημιουργήσει την έδρα του στην Κύπρο χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ KPMG
Μετά την Οδηγία της ΚΤΚ για τις shell companies νομίζετε πως έχουμε πάει όντως στο άλλο άκρο όπως ανάφερε πρόσφατα και ο νέος κεντρικός τραπεζίτης;
Συμφωνώ απόλυτα σε αυτή του την τοποθέτηση. Εκείνο που είναι σημαντικό και πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να συναντώνται συχνά και να συντονίζουν τις κινήσεις τους. Στην περίπτωσή της, Οδηγία για τις shell companies είδαμε πως υπήρξαν διαφορετικές αντιλήψεις και εκδόθηκαν οδηγίες χωρίς συντονισμένες ενέργειες. Επομένως πρέπει να υπάρξει συντονισμός και μια κατεύθυνση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα, ώστε τουλάχιστον να υπάρξει ομοιομορφία στην εφαρμογή της οδηγίας.
Η οικονομία ακολουθεί ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πώς μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω;
Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η πρόσφατη πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών και του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας για δημιουργία Ταμείου χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή είναι μια καλή κατεύθυνση αλλά για να υπάρξει σωστό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να αξιολογούνται και να παρακολουθούνται με σωστή καθοδήγηση, με απώτερο στόχο να καταλήγουν μέχρι και στην εισδοχή των τίτλων τους στο χρηματιστήριο. Επομένως, χρειάζεται μια εποπτεία της όλης διαδικασίας και παρακολούθηση της εξέλιξης μίας επιχείρησης. Εδώ επιτρέψτε μου να σημειώσω πως η KPMG επεξεργάζεται ένα τέτοιο σύστημα αυτή τη χρονική περίοδο, με στόχο να φέρει εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. Επίσης, επεξεργαζόμαστε μηχανισμούς για το πώς θα εξελιχθεί το Χρηματιστήριο μας.
Θα ήθελα να σημειώσω επίσης ότι σε εποχές ανάπτυξης είναι ευκολότερο να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις, που δυστυχώς έμειναν πίσω. Σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό και πολιτικό εξωτερικό περιβάλλον, θα πρέπει να δημιουργήσεις τις κατάλληλες υποδομές ώστε να μπορείς να απορροφήσεις οποιουσδήποτε κραδασμούς. Είναι, ξέρετε, τραγικό μόλις παρουσιαστεί ύφεση να αρχίζουμε να μιλάμε για αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει κάποια στρατηγική.
Προσοχή στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα σας και πώς την αντιμετωπίσατε;
Σίγουρα, η περίοδος του 2013 ήταν η χειρότερη στην καριέρα μου. Όμως, η κρίση δημιούργησε την ευκαιρία για ανάπτυξη των επενδυτικών ταμείων. Η δημιουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης Επενδυτικών Ταμείων με τη συμπαράσταση όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως το Υπουργείο Οικονομικών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το CIPA ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει μια δεκαετία προηγουμένως. Σήμερα ο οργανισμός αυτός λειτουργεί με 13 επιτροπές και περισσότερα από 350 μέλη πετυχαίνοντας μια σημαντική αύξηση στα κεφάλαια υπό διαχείριση από 2 δισ. ευρώ σε 7 δισ. ευρώ.
Αυτή η δύσκολη περίοδος έδωσε επίσης τη δυνατότητα να δημιουργηθεί και το film industry. Καταρχήν από το CIPA και με τη βοήθεια του Κρις Οικονομίδη, ο οποίος ετοίμασε ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο καταφέραμε να αναπτύξουμε κι αυτήν την ιδέα, για την οποία χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτύχει. Σήμερα με ικανοποίηση βλέπουμε παραγωγές να γίνονται στην Κύπρο όπου λαμβάνουν μέρος αναγνωρισμένοι ηθοποιοί, ενώ ταυτόχρονα γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία film studios.
Εκτός όμως από τα πιο πάνω, το 2013 και 2014 ξεκίνησε και η παροχή υπηκοοτήτων για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Θεωρείτε ότι κι εδώ άδικα γινόμαστε στόχος;
Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι δεν είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει τέτοιο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό βοήθησε τα μέγιστα την οικονομία και την ανάκαμψη. Όμως είδαμε κακές πρακτικές και διαφημίσεις. Αυτά είναι απαράδεκτα. Υπάρχουν διαδικασίες αυστηρού ελέγχου που εφαρμόζονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανένα να χαλά το όνομα της Κύπρου. Πρέπει να υπάρχει ο ανάλογος σεβασμός σε όσους επέλεξαν την Κύπρο για να επενδύσουν.
Με τις αλλαγές που έγιναν, θεωρείτε πως είμαστε σε πιο καλή μοίρα;
Ναι, πιστεύω πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η αλλαγή και θα πρέπει να το συνεχίσουμε. Κατά τη γνώμη μου, τα οφέλη δεν σταματούν με την παραχώρηση της υπηκοότητας και δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα βραχυπρόθεσμα οφέλη. Τα άτομα που λαμβάνουν υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υψηλής εισοδηματικής τάξης, με επιχειρήσεις στο εξωτερικό και επομένως πρέπει να τους πείσουμε να εντάξουν την Κύπρο στους επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς, ώστε να έχουμε το επιπρόσθετο όφελος ως κυπριακή οικονομία. Επομένως, θα πρέπει να επωφεληθούμε από την προστιθέμενη αξία που θα δώσουν στην οικονομία μας.
Άδικα στοχοποιήθηκε η Κύπρος το 2013
Πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος των ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο;
To γεγονός ότι η Κύπρος είχε υπογεγραμμένη την πιο ευνοϊκή συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία πριν τη φιλελευθεροποίηση της ρωσικής οικονομίας το 1990, συνέβαλε τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών. Αυτό μπορούσε να συμβεί και με οποιαδήποτε άλλη χώρα αν είχαμε παρόμοια συμφωνία, όπως και έγινε και με άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Νομίζετε πώς άδικα στοχοποιείται η Κύπρος για τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Ρωσία;
Σίγουρα, υπήρξαν στο παρελθόν περιπτώσεις όπου η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε για παροχή αμφισβητούμενων υπηρεσιών, αλλά αυτές οι περιπτώσεις, θέλω να πιστεύω ότι ήταν μεμονωμένες. Όμως, είναι άδικο να στοχοποιείται η χώρα μας όταν σε άλλες χώρες είναι σύνηθες φαινόμενο οι πρακτικές για ξέπλυμα χρήματος. Ήδη οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει στο νομικό πλαίσιο στην Κύπρο έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα, αλλά η προσπάθεια να ξεφύγουμε από αυτή τη στοχοποίηση θέλει μεγάλο και συνεχή αγώνα. Θα πρέπει εδώ να σημειώσω ότι δυστυχώς πολλές επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων έχουν φύγει από τη χώρα και έχουν κλείσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να δούμε τα θετικά αποτελέσματα από τις ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο με τη δημιουργία μόνιμης βάσης, εργοδοτώντας ανθρώπινο δυναμικό και βοηθούν στην ανάπτυξη της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο. Χρειάζεται προσοχή και σωστές κινήσεις στη σκακιέρα της οικονομική διπλωματίας, ειδικά για μια χώρα που μας στήριξε τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.
Θεωρείτε πως οι αποφάσεις του 2013 ήταν ένα είδος τιμωρίας για τις ρωσικές καταθέσεις ή ήταν μια λύση ανάγκης;
Εσείς πιστεύετε πως εάν ήταν γερμανικές καταθέσεις στις τράπεζες μας θα γινόταν το κούρεμα; Ήταν σίγουρα στοχοποίηση των ρωσικών καταθέσεων, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να παραδεχτούμε πως το τραπεζικό μας σύστημα ήταν προβληματικό. Υπήρξαν υπερβολές, όπως η χωρίς όρια πιστωτική επέκταση. Ταυτόχρονα, πιστεύω πως ήταν κι ένα μάθημα καθώς αν τα χρήματα που υπήρχαν στις τράπεζες χρησιμοποιούνταν με τον σωστό τρόπο, δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε. Εάν είχαμε παραδείγματος χάρη προωθήσει έγκαιρα τα επενδυτικά ταμεία ώστε το πλεόνασμα των καταθέσεων που υπήρχε, να διοχετευόταν σε επενδυτικά ταμεία που είχαν σκοπό να βοηθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά. Ακολουθούμε δυστυχώς τα γεγονότα αντί να κινούμαστε προληπτικά και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα μελετών (knowledge centres) τόσο από ιδιωτικές εταιρείες όσο και στο δημόσιο τομέα ως επίσης και στα πανεπιστήμια ώστε να κατατίθενται συνεχώς νέες προτάσεις προς την κυβέρνηση για βελτίωση του νομοθετικού και φορολογικού συστήματος της χώρας μας αλλά κι άλλων οικονομικών τομέων.
Από την έντυπη έκδοση του περιοδικού Insider, τεύχος Ιουλίου.