Αλλαγές στις τελωνειακές διαδικασίες φέρει η νέα ονομασία των Σκοπίων, ως Βόρεια Μακεδονία. Τα κράτη που συναλλάσσονται με τη βαλκανική χώρα θα πρέπει να αλλάξουν τα έντυπα που χρησιμοποιούν και να επικαιροποιήσουν την ονομασία. Επομένως, το Τμήμα Τελωνείων ενημερώνει με εγκύκλιο του τις επιχειρήσεις για την Συμφωνία Πρεσπών και τις τελωνειακές διαδικασίες στις συναλλαγές με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
 
Όπως υπενθυμίζει, στις 12 Φεβρουαρίου 2019 τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών στην οποία αναφέρεται ότι το συνταγματικό όνομα της χώρας είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και σε συντομία «Βόρεια Μακεδονία».
 
 
Συναφώς σημειώνεται ότι όλα τα πιστοποιητικά τα οποία εκδίδονται μετά την πιο πάνω ημερομηνία θα πρέπει να φέρουν το νέο όνομα και τις ορολογίες που αφορούν την χώρα ενώ παύουν να είναι σε ισχύ η χρήση της παλαιάς ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» καθώς και οι παραλλαγές του ονόματος π.χ. «Μακεδονία», «FYR Macedonia», «FYROM». Για τα έγγραφα τα οποία έχουν εκδοθεί πριν την 12η Φεβρουαρίου 2019 ισχύει μεταβατική περίοδος πέντε ετών. Σημειώνεται ότι το προβλεπόμενο από τη συμφωνία όνομα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται και στις δηλώσεις των εγκεκριμένων εξαγωγέων στα τιμολόγια ή σε άλλα εμπορικά έγγραφα.
 
Αναφορικά με τις εξαγωγές με τελικό προορισμό τη Βόρεια Μακεδονία, τόσο η τελωνειακή διασάφηση εξαγωγής όσο και τα δικαιολογητικά όπως τιμολόγια, κιβωτιολόγια, φορτωτικά έγγραφα, άδειες εξαγωγής κλπ θα πρέπει να φέρουν την ορθή ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».
 
Τα ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδόθηκαν πριν τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και κατά τη μεταβατική περίοδο θα φέρουν σφραγίδα με την οποία θα διευκρινίζεται ότι αυτά ανήκουν στην  Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
 
Το τελωνείο ενημερώνει ότι για τις εισαγωγές, επιβάλλεται όπως κατά τη συμπλήρωση της τελωνειακής διασάφησης εισαγωγής στη θέση 15 (Κωδικός χώρας αποστολής) και στη θέση 34 (Κωδικός χώρας καταγωγής) συμπληρώνεται ο «ΜΚ» ο οποίος αντιστοιχεί στη «Βόρεια Μακεδονία».
 
Τέλος, οι κωδικοί για τις πινακίδες οχημάτων της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι ΝΜ ή ΝΜΚ. Για τις ήδη υφιστάμενες πινακίδες με τους παλαιούς κωδικούς υπάρχει υποχρέωση αλλαγής εντός πενταετίας το αργότερο. 
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος