Λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο Χάρης Γεωργιάδης κάνει έναν συνοπτικό απολογισμό της επτάχρονης θητείας του. Στη συνέντευξή του στον «Φ» αναφέρει πως κάτι που θεωρεί ότι δεν κατάφερε είναι να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις όσο έπρεπε. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για τη Cyta δυστυχώς υπάρχει δογματική άρνηση. Για τον απολογισμό της επτάχρονης θητείας του, σχολιάζει πως οι συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης που σήμερα βιώνουμε δεν ήταν ούτε αυτονόητες ούτε  δεδομένες. Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει: «στον διάδοχό μου αφήνω κάποια πράγματα που θα διευκολύνουν το έργο του. Όπως, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πλεόνασμα που κατέγραψαν ποτέ τα δημόσια οικονομικά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πλεόνασμα είναι το περιθώριο ασφαλείας που θα επιτρέψει στον νέο υπουργό να λειτουργήσει, να αντιμετωπίσει καταστάσεις και να ενασκήσει πολιτική».
 
Αποχωρείτε μετά από εφτά χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών. Πώς αισθάνεστε που θα φύγετε από το πιο κομβικό υπουργείο; 
Η ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών, στην κορύφωση μάλιστα της κρίσης, υπήρξε για μένα αποστολή ζωής. Η ευθύνη ήταν τεράστια. Δεν θέλω να θυμίσω τις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο τόπος μας, αλλά να υποδείξω ότι οι συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης που σήμερα βιώνουμε δεν ήταν ούτε αυτονόητες ούτε δεδομένες. Είχαμε φτάσει σε πραγματικά οριακή κατάσταση. Χρειάστηκαν θυσίες από πολλούς, χρειάστηκε κόπος, δουλειά, αγωνιώδεις προσπάθειες για να σταθούμε στα πόδια μας. Χρειάστηκαν δύσκολες, αντιδημοφιλείς αποφάσεις που κάποιος έπρεπε να πάρει. Σήμερα θεωρώ ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μου επιτρέπει να ολοκληρώσω τον δικό μου ρόλο. Εξάλλου θεωρώ ότι η εναλλαγή σε μια θεσμική θέση πρέπει να επιδιώκεται. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Αναστασιάδη που με περιέβαλε με εμπιστοσύνη, αλλά νιώθω ότι έφτασε η ώρα να προχωρήσω.  
 
Γιατί δεν περιμένετε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός;
Κοιτάξτε, ο προϋπολογισμός ετοιμάστηκε. Εγκρίθηκε από το Υπουργικό. Είχα την ευκαιρία να τον παρουσιάσω σε λεπτομέρεια στη Βουλή. Εγκρίθηκαν οι παράμετροί του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διαδικασία εξέτασής του στην Επιτροπή Οικονομικών ολοκληρώθηκε. Έμεινε η ψήφισή του. Θα μπορούσα κάλλιστα να παρέμενα ακόμη δύο βδομάδες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Όμως ήταν και δική μου εισήγηση, ήταν και η άποψη του Προέδρου, ότι θα μπορούσε ο νέος υπουργός να παραλάβει τη σκυτάλη σε αυτό το στάδιο, για να τονιστεί ακόμη περισσότερο η συνέχεια της πολιτικής. Εξάλλου η οικονομική πολιτική όπως και η κάθε πτυχή της κυβερνητικής πολιτική δεν πρέπει να προσωποποιείται, είναι συλλογική και τελεί υπό την ευθύνη του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
      
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μετά την αποχώρησή σας;
Θα πάρω μια ανάσα. Τη χρειάζομαι. Όπως χρειάζομαι και την ευκαιρία να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου. Και στη συνέχεια βλέπουμε.
 
 
 
Στη θητεία σας ποια ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία και πού θεωρείτε ότι δεν πείσατε με τα επιχειρήματά σας;  
Σημειώνω ότι δεν με ρωτάτε ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία, αλλά ποια η μεγαλύτερη αποτυχία. Καθόλου δεν με ενοχλεί. Όπως και δεν με ενοχλεί η κρίση του κάθε ενός. Από την άλλη, θεωρώ ότι ο πολιτικός που συναισθάνεται το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνει πρέπει να χαράζει την πορεία του και να παραμένει σταθερός. Έτσι προσπάθησα να λειτουργήσω. Ήξερα πού έπρεπε να οδηγήσουμε τα πράγματα και είμαι γενικά ικανοποιημένος για το πού έχουμε φτάσει. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη. Σε αυτό το πλαίσιο και για να μην αφήσω αναπάντητο το ερώτημά σας, θεωρώ ότι κάτι που δεν κατάφερα είναι να προωθήσω τις ιδιωτικοποιήσεις όσο έπρεπε.    
  
Τι έφταιξε λοιπόν και δεν προχώρησαν οι ιδιωτικοποιήσεις; Συμφωνείτε με τη φιλοσοφία για μειοψηφικό ποσοστό ως προς την ιδιωτικοποίηση της Cyta;
Πάντως όχι τα επιχειρήματα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τα επιχειρήματα είναι ισχυρά. Η έλευση ενός στρατηγικού-συνεργάτη επενδυτή στη Cyta θα έφερνε τεχνογνωσία, ευελιξία, συνέργειες και νέες προοπτικές. Το κράτος θα μπορούσε πράγματι να κρατήσει την πλειοψηφία των μετοχών, εάν αυτή θα ήταν η επιθυμία της Βουλής και το έχουμε προτείνει σε μια προσπάθεια συμβιβασμού. Αλλά η μετατροπή της Cyta σε μια ευέλικτη εταιρεία με παρουσία στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάμβανε τη διοίκηση επιβάλλεται. Δυστυχώς υπάρχει δογματική άρνηση. Η περίπτωση του Λαχείου είναι εξίσου ξεκάθαρη. Το κράτος δεν θα πάψει να είναι ο ιδιοκτήτης του Λαχείου, αλλά θα αναθέσει τη διαχείριση σε ιδιώτη επενδυτή με την προϋπόθεση ότι αυτός ο επενδυτής θα αναλάβει συμβατική υποχρέωση που θα αυξάνει αισθητά τα έσοδα του κράτους. Εάν δεν προκύπτει η αύξηση των δημοσίων εσόδων ας μην προχωρήσουμε. Αλλά ας δοκιμάσουμε. Ελπίζω ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα προωθηθεί μέσα στο νέο έτος.
 
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι οργανισμοί και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συνεχίσουν να προσφέρουν στους εργαζόμενους παροχές υγείας που δεν καλύπτει το ΓεΣΥ μέσω των Ταμείων Υγείας, τα οποία θα μετεξελιχθούν. Συμφωνήσατε ή διαφωνήσατε με αυτή την απόφαση;
Ήταν ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η οποία είναι ουσιαστικά πανομοιότυπη με την αντίστοιχη συμφωνία του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τον ιδιωτικό τομέα. Με απλά λόγια, σήμερα οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς απολαμβάνουν διευρυμένη ιατροφαρμακευτική κάλυψη χωρίς να πληρώνουν τίποτε. Τώρα πλέον εντάσσονται οι πάντες στο ΓεΣΥ, στο οποίο συνεισφέρουν όλοι. Εάν υπάρχουν ένα-δύο πράγματα που δεν καλύπτει το ΓεΣΥ θα ήταν ίσως υπερβολή να επιμένουμε ότι αυτά θα τερματιστούν. Μπορούν ανά περίπτωση να ρυθμιστούν και να συνεχίσουν να παρέχονται. Αυτό λέει η απόφαση του Υπουργικού η οποία, επαναλαμβάνω, είναι πανομοιότυπη με την αντίστοιχη ρύθμιση που έχει συμφωνηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Να είναι όμως ξεκάθαρο ότι αυτή η επί μέρους ρύθμιση με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε κατάχρηση και σε υπερβολές. Τα αρμόδια υπουργεία για τον κάθε οργανισμό θα πρέπει, συνεπώς, να είναι σε εγρήγορση.
   
Υπάρχουν μέτρα-αντίβαρο σε περίπτωση που απορριφθεί η έφεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου να κηρύξει αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που αφορούν στις αποκοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ένεκα της οικονομικής κρίσης;
Εκκρεμεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δεν θα ήταν σωστό να μιλώ αυτή τη στιγμή για μέτρα και αντίμετρα. Να επαναλάβω όμως την ξεκάθαρη πολιτική θέση της Κυβέρνησης. Το κάθε βήμα πρέπει να γίνεται με τρόπο σταδιακό και προσεκτικό. Έχει συμφωνηθεί και ήδη εφαρμόζεται η σταδιακή άρση των αποκοπών, ξεκινώντας μάλιστα από τις χαμηλές κλίμακες. Συνδικαλιστικές απαιτήσεις του τύπου «εδώ και τώρα πλήρη αποκατάσταση» θα οδηγούσαν σε σοβαρή επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών, θα μας άφηναν χωρίς κανένα περιθώριο ασφαλείας και θα προσέβαλλαν το περί δικαίου αίσθημα του κοινού.
 
Οι επικριτές σας λένε ότι η θητεία σας στιγματίστηκε από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και της Συνεργατικής Τράπεζας. Θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο ίσως πιο έγκαιρα για να μην φθάναμε σε ακραία αποτελέσματα;
Πρώτο, να υποδείξω ότι αυτό το «κάτι άλλο» κανένας δεν το έχει προσδιορίσει. Δεύτερο, τα ακραία αποτελέσματα όπως τα χαρακτηρίζετε έχουν αποδειχθεί και στις δύο αυτές περιπτώσεις ως καθοριστικά θετικά και επωφελή. Και τρίτο, οι επικριτές δεν είναι άλλοι από αυτούς που για χρόνια χρησιμοποιούσαν τόσο τις Κυπριακές Αερογραμμές όσο και τον Συνεργατισμό ως μηχανισμούς βολέματος και εξυπηρετήσεων. Που τους εκμεταλλεύτηκαν μέχρι κατάρρευσης. 
Για παράδειγμα οι Κυπριακές Αερογραμμές. Η εταιρεία φορτώθηκε με πολλαπλάσιο προσωπικό από ότι χρειαζόταν. Λειτουργούσε με σπατάλη και εγκληματική κακοδιαχείριση. Όταν άνοιξαν οι αιθέρες στον ανταγωνισμό λόγο της ένταξης μας στην ΕΕ, ξεκίνησε αμέσως η πτωτική πορεία και οι τεράστιες ζημιές, τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέλεξαν να καλύψουν με ενισχύσεις δεκάδων εκατομμυρίων, οι οποίες όπως αποδείχθηκε, ήταν παράνομες. Έτσι έκρινε η ΕΕ ζητώντας την ανάκτηση τους, πράξη που ισοδυναμούσε με κλείσιμο. Εάν με ρωτάτε, μόνο η έγκαιρη ιδιωτικοποίηση, χρόνια πριν, θα μπορούσε να αποτρέψει την χορήγηση των παράνομων ενισχύσεων και το κλείσιμο. Όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού. Το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών έφερε τη δραστηριοποίηση νέων εταιρειών που βοήθησαν στην τεράστια αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι νέες Κυπριακές Αερογραμμές, μια εντελώς ιδιωτική εταιρεία, με ξένα κεφάλαια, η οποία συμβάλλει μαζί με άλλες εταιρείες στην αεροπορική μας συνδεσιμότητα, χωρίς καθόλου να επιβαρύνει το κράτος. 
Τα ίδια περίπου ισχύουν για τον Συνεργατισμό. Ξέρουμε πολύ καλά τι γινόταν για χρόνια στον Συνεργατισμό. Την εκμετάλλευση μιας αγνής ιδέας, την απουσία ελέγχου. Την αλόγιστη παραχώρηση δανείων. Αυτά οδήγησαν τον Συνεργατισμό σε αδιέξοδο. Και προκειμένου να αποφευχθεί το κούρεμα δόθηκε κρατική ενίσχυση, με βασικό όρο και προϋπόθεση ότι θα ακολουθούσε, μέχρι το 2018, η έξοδος του κράτους από τον Συνεργατισμό. Έγιναν συνεπώς κινήσεις εξυγίανσης όχι για να παραμείνει ο Συνεργατισμός επ’ αόριστον κάτω από το καθεστώς της κρατικοποίησης, αλλά για να προετοιμαστεί για την ιδιωτικοποίηση του. Ο διαχωρισμός του χαρτοφυλακίου ήταν η επιλογή που προκρίθηκε λόγω του πολύ μεγάλου όγκου των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Κανένας επενδυτής δεν ενδιαφερόταν να πληρώσει και από πάνω για να αποκτήσει αυτά τα τοξικά δάνεια. Λήφθηκε μια πολιτικά δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν αυτή η απόφαση που οδήγησε στην οριστική σταθεροποίηση, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην αναβάθμιση της οικονομίας μας στην επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα μέσα σε διάστημα ημερών. 
 
Έχετε αναφέρει ότι η κυπριακή οικονομία δεν είναι εξαρτημένη από το πρόγραμμα παραχώρησης διαβατηρίων. Όμως ένας κρίκος της οικονομίας, όπως είναι ο τομέας ανάπτυξης γης, έχει εξάρτηση. Αν σταματήσει το πρόγραμμα ποιος θα είναι ο αντίκτυπος;
Εμμένω στη θέση μου ότι η κυπριακή οικονομία και η αναπτυξιακή της προοπτική δεν εξαρτώνται από το πρόγραμμα παραχώρησης πολιτογράφησης σε ξένους επενδυτές. Βοηθά ασφαλώς το πρόγραμμα, αλλά δεν έχει δημιουργηθεί εξάρτηση. Αυτό εξάλλου καταδεικνύει και η μελέτη οικονομικού αντίκτυπου που έχουμε πραγματοποιήσει στο υπουργείο. 
Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι η παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας συνδέεται από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς με ξέπλυμα χρήματος σε ορισμένες περιπτώσεις; Ένα θέμα για το οποίο η Κύπρος στο πρόσφατο παρελθόν πλήρωσε τίμημα με το κούρεμα καταθέσεων.
Βεβαίως και μας προβληματίζει. Γι’ αυτό ακριβώς κάναμε πολύ σοβαρές αλλαγές στο πρόγραμμα και στις διαδικασίες ελέγχου από τις αρχές του χρόνου. Από την άλλη και χωρίς καθόλου να υποτιμώ το ζήτημα που έχει προκύψει, να πω πως δεν πρέπει να το μεγιστοποιούμε. Η πρόοδος που έχει καταγράψει η Κύπρος στα ζητήματα καταπολέμησης του ξεπλύματος, στα ζητήματα διαφάνειας, στα ζητήματα ανταλλαγής πληροφοριών είναι αδιαμφισβήτητη και έχει αναγνωριστεί από όλους. Οι χαλαρές διαδικασίες σε σχέση με τις εταιρείες-κέλυφος ανήκουν στο παρελθόν. Οι υπέρογκες και αδιαφανείς ξένες καταθέσεις το ίδιο. Βεβαίως να υποδείξω ότι αντιδρούν σήμερα αυτοί που επί ημερών τους επέτρεψαν τη δημιουργία αυτής της κακής εικόνας, η οποία, όπως σωστά υποδεικνύεται, μας έχει κοστίσει. Έγινε, επαναλαμβάνω, τεράστια πρόοδος και είναι γι’ αυτό που επιμένω ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να διακυβεύουμε τη φήμη και την αξιοπιστία της χώρας μας.