Του Tim Culpan

Αν το δει κανείς επιφανειακά, είναι απλώς ένα smartphone –κάτι περισσότερο από ένα πολύ κομψό, μάλλον ακριβό, καλοφτιαγμένο gadget. Αλλά το iPhone είναι πολύ περισσότερο από αυτό, και φέτος ο κόσμος θα του άρεσε να έχει ένα, που θα κυκλοφορούσε λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά smartphone είναι σε μια κατάσταση φόβου, καθώς οι αποστολές μειώθηκαν κατά 9% στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο. Η Xiaomi Corp, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως, προσφάτως ανακοίνωσε πτώση των εσόδων στα έσοδα από τα κινητά κατά 30%. Η μεγαλύτερη ανταγωνιστική Samsung Electronics ήταν το μόνο όνομα μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων που αύξησε τους όγκους των πωλήσεων στη διάρκεια της περιόδου, αλλά αυτό οφειλόταν κυρίως σε μια ιδιαίτερα κακή περυσινή περίοδο, όταν τα lockdowns για τον κορονοϊό έπληξαν την παραγωγή στο Βιετνάμ, σύμφωνα με την Counterpoint Research. Ακόμη και η Apple, εμφάνισε πτώση στις πωλήσεις για το τρίμηνο του Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Και οι τρέχουσες προοπτικές δεν μοιάζουν πολλά υποσχόμενες. “Η γεωπολιτική αστάθεια και οικονομικές αβεβαιότητες” ήταν οι λόγοι που η Samsung έδωσε πρόσφατα για τις πολύ περιορισμένες εκτιμήσεις της για το β΄ εξάμηνο.

Αλλά η Apple μπορεί να σώσει την ημέρα, τουλάχιστον αισθητικά. Η εταιρεία σχεδιάζει να παρουσιάσει το iPhone 14 στις 7 Σεπτεμβρίου, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, ανέφερε ο Mark Gurman. Υπάρχουν λίγα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι το timing επηρεάζει τις συνολικές πωλήσεις ενός συγκεκριμένου μοντέλου iPhone, αλλά η ημερομηνία παρουσίασης έχει απευθείας επίπτωση στην οικονομική περίοδο στη διάρκεια της οποία καταγράφθηκαν τα έσοδα.

Η Apple, με τον χαριτωμένο, ιδιότυπο τρόπο της, έχει ένα μοναδικό ημερολόγιο για τα κέρδη, με το τρίμηνο και τη χρήση να λήγουν περίπου μια εβδομάδα πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου. Διαφέρει κατά μία ή δύο ημέρες κάθε χρόνο και για τη χρήση του 2022, θα ολοκληρωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου. Οι πωλήσεις του νέου μοντέλου συνήθως ξεκινούν περίπου 10 ημέρες μετά την κυκλοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι η παρουσίαση πιο νωρίς φέτος, θα προσφέρει περίπου μια επιπλέον εβδομάδα εσόδων από το iPhone, τονίζει ο Gurman.

Μια εβδομάδα από τις 52 δεν φαίνεται πολύ αλλά ο ετήσιος κύκλος κυκλοφορίας του iPhone σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό, καθιστά αυτή την αρχική περίοδο πωλήσεων το πιο σημαντικό παράθυρο επτά ημερών της χρήσης της Apple. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι ο χρόνος επηρεάζει το ποσοστό των εσόδων του iPhone κατά τη διάρκεια αυτού του τμήματος του Σεπτεμβρίου.

Και οι αριθμοί εκείνης της εβδομάδας θα έχουν σημασία για περισσότερους από την Apple και τους επενδυτές της. όλος ο κλάδος θα μπορούσε να ωφεληθεί. Το momentum φέρνει κι άλλο momentum, επομένως εάν η Apple ανακοινώσει πραγματικά καλά στοιχεία και υψηλή ανάπτυξη, οι τίτλοι θα κάνουν λόγο για ισχυρή ζήτηση του iPhone και οι ανταγωνιστές είναι πιθανό να πιέσουν περισσότερο το δικό τους marketing, προκειμένου να συναγωνιστούν. Οι καταναλωτές μπορεί στη συνέχεια να δελεαστούν και να προχωρήσουν σε μια αγορά, ενώ σε διαφορετική περίπτωση δεν θα το έκαναν.

Με τους πρώιμους χρήστες να οδηγούν την αρχική ζήτηση, οποιαδήποτε ένδειξη χαμηλών πωλήσεων δεν θα κάνει την εμφάνισή της μέχρι να περάσουν εβδομάδες ή και μήνες, όταν θα είναι σε εξέλιξη μια νέα οικονομική περίοδος. Μια τέτοια πιθανότητα είναι πραγματική. Ο πληθωρισμός που έχει ωθήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, αρχίζει να δίνει τη θέση του στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, με κίνδυνο μείωσης των δαπανών και αύξησης της ανεργίας. Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να βρίσκεται μεταξύ μιας απότομης ύφεσης και μιας ήπιας προσγείωσης. Η Apple σηματοδοτεί ότι τα προηγούμενα προβλήματα στον εφοδιασμό έχουν κατευναστεί και θα συνδυαζόταν καλά με την –όπως εκτιμάται- καταναλωτική ισχύ.

Σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, πολλοί καταναλωτές δεν έχουν την πολυτέλεια να αγοράσουν ένα νέο γυαλιστερό gadget. Ωστόσο εκατομμύρια άλλοι έχουν τα λεφτά και απλώς περιμένουν πιο δύσκολες στιγμές. Μια κυκλοφορία νωρίτερα από ό,τι αναμένεται, θα μπορούσε να ενισχύσει τα νούμερα της Apple για την περίοδο, τόσο ώστε να πείσει τον κόσμο ότι η οικονομία είναι μια χαρά και η αγορά smartphones είναι πιο υγιής από ό,τι φαίνεται διαφορετικά, όπως όταν οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Για την παγκόσμια οικονομία, το iPhone είναι ένα σύμβολο καταναλωτικής δαπάνης, το οποίο έχει παραμείνει ισχυρό παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων. Αλλά ο φόβος και η αβεβαιότητα αυξάνονται και κάποια καλά νέα θα μπορούσαν να κάνουν θαύματα για ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή:BloombergOpinion