Όταν τον περασμένο Ιούλιο οι 550 εργαζόμενοι της Τράπεζας Κύπρου πάτησαν το κουμπί αποδεχόμενοι το σχέδιο εθελούσιας εξόδου της τράπεζας, είχαν υπόψη τους πως με την αποχώρησή τους θα λάμβαναν και ανεργιακό επίδομα για έξι μήνες. Εξάλλου, αυτό συνέβηκε πολλές φορές στο παρελθόν κατά τη λειτουργία παρόμοιων σχεδίων που εφάρμοσε ξανά η Τράπεζα Κύπρου, καθώς κι άλλες τράπεζες.

Ως εκ τούτου, στους υπολογισμούς κάθε εργαζόμενου που έφευγε περιλαμβανόταν και το επίδομα ανεργίας. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι 550 πρώην εργαζόμενοι της Τράπεζας Κύπρου, που αποχώρησαν βάσει του τελευταίου σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης, δεν έχουν ακόμα λάβει ανεργιακό επίδομα. Μάλιστα, όπως πληροφορείται ο «Φ», κανενός εκ των πρώην τραπεζικών υπαλλήλων οι αιτήσεις δεν εξετάστηκαν από τις Υπηρεσίες Κοινωνικές Ασφαλίσεων.

Το θέμα προκάλεσε έντονη αναστάτωση στους πρώην υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου αλλά και στην ΕΤΥΚ, καθώς επίσης και στα 450 άτομα που αποχώρησαν εθελοντικά πρόσφατα από την Ελληνική Τράπεζα, καθότι οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν το Υπουργείο Εργασίας να αλλάζει τη μέχρι πρότινος στάση του γύρω από το θέμα, αποκλείοντας από επίδομα ανεργίας όσους αποχωρούν βάσει εθελοντικών σχεδίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για άλλα 4 χρόνια στο τιμόνι της BoC o Πανίκος Νικολάου

Το ζήτημα, καθώς ο καιρός περνούσε, πήρε διαστάσεις και απασχόλησε προχθεσινή συγκέντρωση των επηρεαζομένων στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΥΚ, για ανταλλαγή απόψεων. Κύκλοι της ΕΤΥΚ που μίλησαν στον «Φ» έκαναν λόγο για κατάφορη αδικία, επιβεβαιώνοντας πως το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει και προβληματίζεται γύρω από το θέμα, για αυτό και παρατηρείται η μεγάλη αυτή καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων. Τόνισαν δε, τον παραλογισμό, καθώς όλοι όσοι έφυγαν στο παρελθόν λάμβαναν κανονικά το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα πρέπει, όπως μας ανέφεραν, να δοθεί και τώρα, καθώς το επίδομα μέτρησε στις αποφάσεις του καθενός που αποχώρησε.

Την ίδια ώρα, όμως, εξέφρασαν αισιοδοξία ότι το ζήτημα θα ρυθμιστεί σύντομα και πως ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος βλέπει θετικά το όλο θέμα που προέκυψε.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τα σχέδια εθελούσιας εξόδου που εφάρμοσαν έως τώρα οι τράπεζες, που υπολογίζουν το φιλοδώρημα στα χρόνια υπηρεσίας και όχι στα εναπομείναντα χρόνια εργασίας, έχουν αποχωρήσει από τον κλάδο πέραν των 5 χιλ. τραπεζικών. Μόνο φέτος, με τα σχέδια που εφάρμοσαν Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και Alpha Bank, αποχώρησαν πέραν των 1.000 εργαζομένων. Πάντως, η φετινή χρονιά δεν αποκλείεται να ήταν η τελευταία που εφαρμόστηκαν εθελοντικά σχέδια, καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη προειδοποιήσει πως τα επόμενα κύματα εξόδου, όταν και εφόσον προκύψουν, θα είναι χωρίς χαριστικές αποζημιώσεις και θα είναι, στην ουσία, πλεονασμοί.

Δηλώσεις Κυριάκου Κούσιου στον «Φ» για γνωμάτευση

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τοποθετήσεις του κ. Κούσιου στον «Φ», ο οποίος αναγνώρισε το πρόβλημα που προέκυψε ως αποτέλεσμα, όπως εξήγησε, μιας δικαστικής απόφασης. Η απόφαση αυτή αφορούσε εργαζόμενο που αποχώρησε από την εταιρεία του με σχέδιο αποζημιώσεων για εθελοντικη αφυπηρέτηση, βάσει του οποίου οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων απέρριψαν αίτημά του για επίδομα ανεργίας. Η αμφισβήτηση της απόφασης του Υπουργείου Εργασίας από τον επηρεαζόμενο κρίθηκε στο δικαστήριο, το οποίο δικαίωσε το υπουργείο, καθότι το εν λόγω σχέδιο κάλυπτε με αποζημιώσεις αφυπηρέτηση. Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αφυπηρέτησης δεν είναι το ίδιο με τα σχέδια εθελοντικής εξόδου των τραπεζών, το Υπουργείο Εργασίας θέλησε, για να είναι πλήρως κατοχυρωμένο, να έχει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για τον χειρισμό των τραπεζικών υπαλλήλων, εξήγησε ο κ. Κούσιος, ο οποίος ανέφερε πως η γνωμάτευση αναμένεται εκτός απροόπτου από βδομάδας και εκτιμώντας πως με αυτή το θέμα θα λήξει και θα αρχίσει η εξέταση των αιτήσεων για ανεργιακό όσων αποχώρησαν από την Τρ. Κύπρου.