Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιβάλει δασμούς κάτω του 15%, καθώς ετοιμάζεται να θεσπίσει τους λεγόμενους “ανταποδοτικούς” δασμούς έως την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Αυγούστου, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κατώτατο όριο των αυξήσεων ανεβαίνει.

«Θα έχουμε έναν απλό, καθαρό δασμό από 15% έως και 50%», ανέφερε την Τετάρτη στη διάρκεια συνόδου για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ουάσιγκτον. «Φτάνουμε το 50% για κάποιες χώρες επειδή δεν τα πάμε και πολύ καλά μαζί τους».

Η δήλωσή του ότι οι δασμοί θα ξεκινούν από το 15% αποτελεί τη νεότερη τροπή στην προσπάθειά του να επιβάλει επιβαρύνσεις σχεδόν σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και επιβεβαιώνει τη διάθεση του Τραμπ να κινηθεί πιο επιθετικά απέναντι στις εξαγωγές χωρών που δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι περισσότερες από 150 χώρες θα λάβουν επίσημη επιστολή με προτεινόμενο δασμό «πιθανώς 10% ή 15%, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη». Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ ανέφερε στο CBS News ότι για μικρότερες χώρες –όπως της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής και πολλές από την Αφρική– θα ισχύσει κατώτατος δασμός 10%. Τον Απρίλιο, κατά την αρχική ανακοίνωση των μέτρων, ο Τραμπ είχε παρουσιάσει έναν καθολικό δασμό 10% για σχεδόν όλες τις χώρες.

Παρότι ο ίδιος και οι σύμβουλοί του είχαν εκφράσει την επιθυμία για πολλαπλές εμπορικές συμφωνίες, πλέον παρουσιάζει τις επιστολές επιβολής δασμών ως «συμφωνίες» και δείχνει αδιάφορος για μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαιρέσεων για όσες χώρες επιτύχουν συμφωνίες που θα επιτρέψουν χαμηλότερους συντελεστές.

Ιαπωνία, Κορέα, Φιλιππίνες και Βιετνάμ στο επίκεντρο

Την Τρίτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι μειώνει τον απειλούμενο δασμό 25% για την Ιαπωνία στο 15%, σε αντάλλαγμα για την άρση ορισμένων περιορισμών στις αμερικανικές εξαγωγές και τη στήριξη από την πλευρά της Ιαπωνίας σε ένα επενδυτικό ταμείο 550 δισ. δολαρίων.

Ο Λευκός Οίκος φέρεται να βρίσκεται σε ανάλογες συνομιλίες και με τη Νότια Κορέα για παρόμοιο ταμείο, με στόχο επίσης τη μείωση του δασμού στο 15% – ακόμη και για τα αυτοκίνητα. Την ίδια ώρα, οι Φιλιππίνες εξετάζουν τη μείωση του δικού τους δασμού από 19% στο 15%, σύμφωνα με τον πρεσβευτή τους στις ΗΠΑ, Χοσέ Μανουέλ Ρομουάλντεζ.

Στο μεταξύ, η Βιετνάμ κάνει τους δικούς της υπολογισμούς: σύμφωνα με εσωτερική κυβερνητική ανάλυση, οι εξαγωγές της χώρας προς τις ΗΠΑ ενδέχεται να μειωθούν έως και κατά ένα τρίτο, αν τελικά τεθούν σε ισχύ οι νέοι υψηλότεροι δασμοί.

Η ΕΕ και η Ινδία συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις

Άλλες χώρες, όπως η Ινδία και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζουν να επιδιώκουν εμπορικές συμφωνίες πριν τεθούν σε ισχύ οι αυξημένοι δασμοί.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ ανέφερε ότι θα εφαρμόσει «έναν πολύ, πολύ απλό δασμό για κάποιες χώρες», καθώς «δεν μπορείς να διαπραγματευτείς με όλες». Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι «οι συνομιλίες είναι σοβαρές».

«Αν συμφωνήσουν να ανοίξουν την Ένωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε, «τότε θα τους επιτρέψουμε να πληρώσουν χαμηλότερο δασμό».

newmoney.gr