Όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα βρήκε μπαστούνια κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ και απέτυχε να πείσει για την αποδοχή της πρότασής της να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Όπως προκύπτει από δήλωση του υπουργού Οικολογικής Μετάβασης της Ιταλίας, Ρομπέρτο Τσινκολάνι (capital.gr), η πλειοψηφία των υπουργών τάχθηκε εναντίον του καθορισμού πλαφόν μόνο εναντίον της Ρωσίας και αντιπρότεινε ένα γενικευμένο όριο τιμών, προς όλους τους προμηθευτές φυσικού αερίου.

Είναι ξεκάθαρο πως, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πλειοψηφία των χωρών έλαβε σοβαρά υπόψη την απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τετάρτη στο Βλαδιβοστόκ, ότι αν η ΕΕ προχωρήσει σε μονομερές πλαφόν για το φυσικό αέριο ή και το πετρέλαιο από τη Ρωσία, η προμήθεια αυτών των προϊόντων θα σταματήσει. Παρόλο ότι αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν αυξήσει την προμήθεια φυσικού αερίου από πηγές πέραν της ρωσικής Gazprom, εντούτοις απέχουν πολύ από την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάποιες και από το ρωσικό πετρέλαιο και αδυνατούν να διακινδυνεύσουν κατάρρευση των οικονομιών τους από πιθανή έλλειψη καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και για τη βιομηχανία τους.

Όπως γράφει το capital.gr, ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, δήλωσε μετά τη χθεσινή συνεδρία ότι «δεκαπέντε χώρες μίλησαν σαφώς υπέρ ενός γενικευμένου ανώτατου ορίου τιμών, για κάθε εισαγωγή φυσικού αερίου, όχι μόνο ενός φορέα ή μιας χώρας». Ο ίδιος είπε ότι «υπήρχαν τρεις χώρες που υποστήριξαν να υπάρξει ανώτατο όριο τιμών μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο». Εξήγησε δε, ότι «υπάρχουν 27 κράτη με εντελώς διαφορετικά ενεργειακά μείγματα, με εντελώς διαφορετικές γεωγραφικές θέσεις, που σημαίνουν και διαφορετικό κλίμα το καλοκαίρι και τον χειμώνα. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί γρήγορα η χρυσή τομή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» των 27 σε πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο

Κατά το ΚΥΠΕ, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σημείωσε πως είναι λογικό να τίθεται στο στόχαστρο η Ρωσία, καθώς σκοπός της πρότασης είναι να αντιμετωπιστεί η χειραγώγηση των τιμών. Ένα γενικό πλαφόν και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο που φτάνει στην Ευρώπη με πλοία (LNG) θα είχε δυσκολίες, εξήγησε, καθώς αφορά μια παγκόσμια αγορά, στην οποία η ΕΕ δεν έχει το απαραίτητο μέγεθος.

Αναμένουν λεπτομερείς προτάσεις

Αναφερόμενος στο γενικό αποτέλεσμα της συζήτησης, ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας (προεδρεύει της ΕΕ) Γιόζεφ Σικέλα είπε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, πως τα κράτη μέλη αναμένουν τώρα από την Κομισιόν να επανέλθει με συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις εντός των επόμενων ημερών σε τέσσερις τομείς:

– το πλαφόν στα υπερκέρδη εταιριών παραγωγής ενέργειας που παράγουν με χαμηλό κόστος και την έκτακτη συνεισφορά των εταιριών ορυκτών καυσίμων,

– συγκεκριμένες προτάσεις από την Κομισιόν για έκτακτες και προσωρινές παρεμβάσεις, που να περιλαμβάνουν πλαφόν στη τιμή φυσικού αερίου,

– μέτρα για συντονισμένη μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού σε όλη την ΕΕ και

– μέτρα για αντιμετώπιση της πρόκλησης της μειωμένης ρευστότητας για επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας (σ.σ. επιδοτήσεις).

Ο κ. Σικέλα επεσήμανε πως το Συμβούλιο είναι έτοιμο να επεξεργαστεί τις προτάσεις με νέα έκτακτη σύνοδο πριν το τέλος του μήνα.

ΕΝΙΔΙΑΦΕΡΟΝ

Διαφώνησε και η Γερμανία

Η Γερμανία δεν τάσσεται υπέρ του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου επειδή ορισμένες χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτές τις προμήθειες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τη naftemporiki.gr.

«Αυτές οι χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται, γεγονός που τις αναγκάζει να χρησιμοποιούν αυτό το αέριο», είπε. «Οπότε δεν θα ήταν πρέπον να πούμε ότι η Γερμανία ζητά πάντα κατανόηση, χωρίς να δείχνει η ίδια κατανόηση για τα άλλα κράτη».

Η Αυστρία επίσης δεν υποστηρίζει την πρόταση για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Λεονόρε Γκεβεσλερ.