Αυτή την εβδομάδα δημοσιεύτηκαν δύο έγγραφα από δύο κυβερνητικές υπηρεσίες: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Το έγγραφο της Επιτροπής ήταν μια πρόταση για “ένα νέο εργαλείο” με στόχο τον περιορισμό των υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το έγγραφο του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ ήταν καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή μιας πολιτικής ανώτατων τιμών για το αργό πετρέλαιο προέλευσης Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και τα δύο επικρίθηκαν σφόδρα μέσα σε λίγες ώρες από τη δημοσίευσή τους.

Τα δύο έγγραφα αντιπροσωπεύουν τα πολυαναμενόμενα ανώτατα όρια τιμών που συζητήθηκαν από τον Ιούνιο για πλαφόν τιμής στο ρωσικό αργό και από τον Σεπτέμβριο για το πλαφόν τιμής στο φυσικό αέριο. Κανένα από τα τελικά αποτελέσματα δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητικό, εκτιμά η Tsvetana Paraskova, του ιστοτόπου ενεργειακών ειδήσεων και αναλύσεων oilprice.com.

Η καθοδήγηση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για το ανώτατο όριο τιμών ρωσικού πετρελαίου, για παράδειγμα, παρέχει 12 σελίδες πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο επιβολής του ανώτατου ορίου, αλλά δεν κατονομάζει πραγματικά το επίπεδο αυτού του πλαφόν. Ο λόγος είναι ότι συζητείται ακόμα και δεν υπάρχει συναίνεση για το πού πρέπει να τεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg: Αισιοδοξία ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Το ανώτατο όριο πρέπει να συμφωνηθεί τόσο από την G7 όσο και από την ΕΕ. Καθώς η ΕΕ ενεργεί ως όγδοος εταίρος στην ομάδα, εκτός από το ότι έχει τρία μέλη της στην ίδια την G7, οι ΗΠΑ περιμένουν τώρα να συμφωνήσει η ΕΕ για ένα επίπεδο ανώτατου ορίου. Αυτό αποδεικνύεται σημαντική πρόκληση.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα επίπεδο ανώτατου ορίου επειδή η πρόταση της G7 να εξετάσει το εύρος τιμών μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι θεωρήθηκε πολύ χαμηλή για ορισμένα μέλη της ΕΕ και πολύ υψηλή για άλλα.

Για άλλους, όπως ο βετεράνος της βιομηχανίας πετρελαίου των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Μπλάκμον, το ανώτατο όριο ήταν εξαρχής ανέκδοτο – η Ρωσία πουλάει ήδη το πετρέλαιο της στην Κίνα και την Ινδία σε τιμές μέσα στο προτεινόμενο εύρος, επομένως το ανώτατο όριο στην πραγματικότητα δεν θα περιορίσει τίποτε.

Η ανταποκρίτρια του Energy Intelligence στον OPEC, Amena Bakr, ήταν επίσης ωμή στην κρίση της. Σε ένα νήμα tweet την Τετάρτη, ανέφερε ότι “εάν δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάτι, μην δίνετε ψεύτικες υποσχέσεις! Η ΕΕ που επιθυμεί να κλειδώσει το ρωσικό πετρέλαιο στα 65-70 κάνει πλάκα. Πώς αυτό το εύρος τιμών θα βλάψει τη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας;” μετά την οποία αποκάλεσε το προτεινόμενο εύρος πλαφόν “ξεδοντιασμένο”.

Ωστόσο, η Μπακρ ανέφερε επίσης ότι εάν αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο έχει συμφωνηθεί το “πλαφόν” τιμών, θα αποδειχθεί ότι η ΕΕ έχει αναγνωρίσει τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας έναντι της γεωπολιτικής. Το αν θα υπάρξει συμφωνία παραμένει αβέβαιο γιατί οι διαφορές φαίνεται να είναι αρκετά σημαντικές.

Η Πολωνία, για παράδειγμα, δεν θα συμφωνούσε σε ανώτατο όριο άνω των 30$ ανά βαρέλι, ενώ η Κύπρος θέλει αποζημίωση για τη ναυτιλιακή δραστηριότητα που θα έχανε λόγω του ανώτατου ορίου. Ακόμη και πριν οριστικοποιηθεί, το ανώτατο όριο της τιμής του ρωσικού πετρελαίου, ήδη γελοιοποιείται.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου για όλες τις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έγινε αμέσως στόχος αστεϊσμών. Στα 275 ευρώ ανά MWh, η ανώτατη τιμή είναι πολύ υψηλή, σύμφωνα με ορισμένους. Και δεν θα ενεργοποιηθεί ακόμη και σε μια άνοδο τιμών όπως αυτή που είδε η ΕΕ αυτό το καλοκαίρι.

Η πρόταση της Κομισιόν λέει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά της ΕΕ πρέπει να παραμείνουν στα επίπεδα των 275 ευρώ για δύο εβδομάδες πριν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ανώτατου ορίου, ωστόσο, ακόμη και αυτό το καλοκαίρι, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα 300 ευρώ ανά MWh προσωρινά, δεν έμειναν ποτέ στα 275 ευρώ ανά MWh για δύο ολόκληρες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμφώνησαν σε πλαφόν για την τιμή του ρωσικού αργού

Το γεγονός αυτό είναι αρκετό για να καταστήσει το πλαφόν άχρηστο, αλλά εκτός του ότι είναι άχρηστο, ορισμένοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Οι trafers και τα χρηματιστήρια επέκριναν την Επιτροπή ότι διακινδύνευε να διαταράξει τις ενεργειακές αγορές στην ήπειρο και να ωθήσει τις συμφωνίες από τα διαφανή χρηματιστήρια στην αδιαφανή εξωχρηματιστηριακή αγορά.

Μιλώντας για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Traders Ενέργειας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι “ακόμα και μια σύντομη παρέμβαση θα είχε σοβαρές, ακούσιες και μη αναστρέψιμες συνέπειες, βλάπτοντας την εμπιστοσύνη της αγοράς ότι η αξία του φυσικού αερίου είναι γνωστή και διαφανής”.

Η ICE, διαχειρίστρια εταιρεία του χρηματιστηρίου, προχώρησε παραπέρα ισχυριζόμενη ότι το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης θα ήταν στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι το μέγεθος των πληρωμών πρόσθετου περιθωρίου για τους traders που δραστηριοποιούνται στην αγορά TTF, καθώς αυτές οι πληρωμές αυξάνονται κατά 80% λόγω του πλαφόν. Αυτό, ανέφερε η ICE σε υπόμνημα προς την Κομισιόν, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την αγορά.

Έτσι, αφενός, η G7 προτείνει ένα ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που στοχεύει στη μείωση των πετρελαϊκών εσόδων της Ρωσίας διατηρώντας παράλληλα τη ροή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές – στόχος αν μη τι άλλο παράδοξος – και, από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών για τις τιμές του φυσικού αερίου ο οποίος πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ, δεδομένου του επιπέδου τιμών που έχει οριστεί ως ανώτατο όριο.

Αυτό σίγουρα αξίζει να να γίνεται αντικείμενο χλευασμού αλλά, ταυτόχρονα, επιβάλλεται μια πιο σοβαρή ματιά γιατί και οι δύο κινήσεις δείχνουν το ίδιο πράγμα. Η προσπάθεια να περιοριστεί η τιμή στην οποία πουλάει το πετρέλαιο της η Ρωσία είναι επικίνδυνη και αυτό είναι ένα ρίσκο που δεν αξίζει να το αναλάβουμε αυτή τη στιγμή, με τον πληθωρισμό σε αυτά τα επίπεδα. Η προσπάθεια επιβολής πλαφόν στην τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι επίσης επικίνδυνη και αυτός είναι έτερος κίνδυνος τον οποίο δεν αξίζει να αναλάβουμε, ειδικά την ώρα που ξεκινά ο χειμώνας στην Ευρώπη.

Πηγή: Capital.gr