Λήξη συναγερμού στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID -19 στο τραπεζικό σύστημα, σηματοδοτεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με την οποία καταργούνται τα οποιαδήποτε μέτρα έχουν ληφθεί.

Όπως σημειώνεται «η άνευ προηγουμένου πανδημία του Covid-19 πυροδότησε μέτρα περιορισμού που έβαλαν μεγάλα τμήματα της οικονομίας σε στάση και δημιούργησαν σημαντικές προκλήσεις για την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, παρασχέθηκε άφθονη άμεση υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα της ΕΕ, όπου λήφθηκαν γρήγορα μέτρα πολιτικής για να μετριαστεί ο αντίκτυπος και να διασφαλιστεί η ροή δανεισμού στην πραγματική οικονομία, εν μέσω των έκτακτων συνθηκών που προκλήθηκαν από την πανδημία και τη σχετική σύντομη -πρόκληση ρευστότητας». Μπορεί η πανδημία COVID να έμεινε πίσω, αλλά τώρα υπάρχουν τώρα αβεβαιότητες από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο που συνδέονται με τις οικονομικές προοπτικές που φέρνουν νέους κινδύνους, αν και διαφορετικής φύσης από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο ελιγμός υποστήριξης, σύμφωνα με την ΕΑΤ φαίνεται πιο περιορισμένος από ό,τι κατά την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Η κρίση σημειώνεται, συνδέθηκε με προκλήσεις ρευστότητας ενώ η τρέχουσα συγκυρία φαίνεται να εγείρει ανησυχίες από πλευρά φερεγγυότητας, επομένως θα απαιτηθεί διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο άσχημα νέα για τους καταναλωτές ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Οι τεχνοκράτες αναφέρουν «οι έγκαιρες ενέργειες που ελήφθησαν σε επίπεδο ΕΕ, σε συνδυασμό με τον αποτελεσματικό συντονισμό με τα κράτη μέλη και την ευελιξία που έμεινε σε εθνικό επίπεδο, αποδείχθηκαν επιτυχείς στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Η έκθεση συνεχίζει, «ο προοδευτικός απογαλακτισμός της στήριξης πολιτικής οδηγεί τον δρόμο προς την ομαλοποίηση και την επιστροφή στα προπανδημικά πρότυπα, ενώ συνεχίζεται η επαγρύπνηση. Συνολικά, το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ έχει αποδειχθεί ανθεκτικό στην κρίση του Covid-19, διατηρώντας επαρκείς δείκτες κεφαλαίου, εμφανίζοντας, κατά μέσο όρο, βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού και συνεχίζοντας να διατηρεί σημαντική ρευστότητα. Ωστόσο, το ευρύ φάσμα μέτρων στήριξης που βοήθησαν να ξεπεραστεί η κρίση δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού σχετικά με την ανθεκτικότητα του πλαισίου, το οποίο πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω με μια πιστή και ταχεία εφαρμογή στην ΕΕ των μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ».    

Οι τεχνοκράτες της ΕΑΤ αναφέρουν «ο όγκος των δανείων που υπόκεινται σε διάφορες μορφές μορατόριουμ πληρωμών και δημόσιες εγγυήσεις στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών αναφοράς και γνωστοποίησης για τον Covid-19 συνέχισαν να μειώνονται κατά τη διάρκεια του 2022, σε μια κατάσταση εξομάλυνσης που σχετίζεται με τον Covid-19. Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα με την αναλογική προσέγγιση της εποπτικής αναφοράς, η ΕΑΤ αποφάσισε να καταργήσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την αναφορά και γνωστοποίηση του Covid-19 από την 1η Ιανουαρίου 2023».