Σύμφωνα με τους συνδέσμους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, τον τουρισμό, τον επισιτιστικό τομέα και την αναψυχή, η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για αλλαγή του Διατάγματος σε σχέση με την απασχόληση αιτητών ασύλου επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση, αφού περιόρισε κατά μερικές χιλιάδες τους αιτητές που μπορούν αυτή την περίοδο να εργαστούν σε κυπριακές επιχειρήσεις.

Στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου των επηρεαζόμενων συνδέσμων, παρουσία εκπροσώπων του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, υποστηρίχθηκε συγκεκριμένα πως η απόφαση λήφθηκε χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός και πλάνο για το πώς θα γίνει η αντικατάσταση των 15,000 αιτητών ασύλου που εργάζονταν σε διάφορες ειδικότητες και σε όλους του κλάδους της οικονομίας τα τελευταία χρόνια. «Τονίζουμε ότι δεν αμφισβητούμε την ορθότητα της απόφασης αλλά μας ανησυχεί το κενό που δημιουργείται και το οποίο είναι τεράστιο», προσθέτουν οι διοργανωτές της συνέντευξης Τύπου.

Στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκαν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιόκτητων Κέντρων Αναψυχής (ΠΑ.Σ.Ι.Κ.Α), ο Σύνδεσμος Επώνυμων Αλυσίδων Εστίασης Κύπρου (Σ.Επ.Α.Ε.Κ.) και ο Σύνδεσμος Εστιατορίων Ταχείας Εξυπηρέτησης Κύπρου.

Όπως αναφέρθηκε, στον κλάδο του λιανικού και χονδρικού εμπορίου εργοδοτούνται περίπου 75,000 άτομα, ενώ στους κλάδους των ξενοδοχείων και της εστίασης πέριξ των 43,000 και εκπροσωπούν το 1/5 των εργαζομένων της χώρας, με συνεισφορά στο ΑΕΠ πάνω από το 50%.

«Κάθε μέρα που περνά τα προβλήματα στις επιχειρήσεις μας, λόγω της έλλειψης προσωπικού, διογκώνονται. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι άνεργοι Κύπριοι ή/και κοινοτικοί και αυτό αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία. Παράλληλα, η ανάπτυξη στους δύο κλάδους μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο», ανέφεραν οι επηρεαζόμενοι σύνδεσμοι.

Κατά τους ίδιους, «αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι η σοβαρή υποστελέχωση των επιχειρήσεων με όλες τις αρνητικές αλυσιδωτές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους, καθώς και της οικονομίας του τόπου ευρύτερα».

Σύμφωνα με τους οργανωτές της συνέντευξης Τύπου «η ένταξη ξένου ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες είναι αναγκαία και μονόδρομος, όπως έχουν αναγνωρίσει όλοι οι εμπλεκόμενοι, λόγω της έλλειψης ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού. Δυστυχώς, η διαδικασία αδειοδότησης είναι πολύπλοκη, δαιδαλώδης και χρονοβόρα. Παρά τις πρόνοιες για απάντηση στα αιτήματα για αδειοδότηση ξένου προσωπικού εντός ενός μήνα από την υποβολή των αιτήσεων, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει «χθες» ο ίδιος ο υπουργός να δώσει οδηγίες για απλοποίηση, ευελιξία και επιτάχυνση της όλης διαδικασίας, ώστε να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα. Σήμερα, με τις καλύτερες συνθήκες χρειάζονται περί των 5 – 6 μηνών για να εκδοθούν όλες οι απαιτούμενες άδειες για ξένο προσωπικό σε μια περίοδο που αρκετές Ξενοδοχειακές Μονάδες είναι κλειστές. Ο καθένας από εμάς μπορεί να αναλογιστεί την περαιτέρω καθυστέρηση που θα δημιουργηθεί στην εξέταση των αιτημάτων, λόγω της επερχόμενης τουριστικής περιόδου και των αυξημένων αιτημάτων που θα υπάρξουν».

Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με μήνυμα των επαγγελματικών συνδέσμων προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου: «Κύριε Υπουργέ, πρόσφατα ακούσαμε να κάνετε δηλώσεις για το θέμα και να μας ζητάτε να κάνουμε ακόμα λίγη υπομονή. Δυστυχώς, ο χρόνος εξαντλείται επικίνδυνα. Δώστε χθες οδηγίες για άμβλυνση του τεράστιου αυτού προβλήματος για να μπορούν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες δυσκολίες.  Πολλές φορές αναφερθήκατε σε υγιείς εργαζόμενους για υγιή κοινωνία και είναι κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Όμως, κ. Υπουργέ, για να υπάρξουν υγιείς εργαζόμενοι και κοινωνία πρέπει να υπάρξουν πρώτα υγιείς επιχειρήσεις».